ÖDEMELER MECBUR AMA DÜKKAN KAPALI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÖDEMELER MECBUR AMA DÜKKAN KAPALI!


 

Koronavirüs ile mücadele kapsamında ilan edilen 17 günlük tam kapanmaya desteksiz yakalanan esnaf ödemeleri nasıl yapacağının bilinmezliğini yaşıyor!

HEDİYE EROĞLU

 

Yeni koronavirüs tedbirleri kapsamında açıklanan 17 günlük tam kapanma kararına muhalefetten ilk tepkiler, kararın doğru olduğu ancak geç ve yetersiz kalındığı şeklinde oldu. Esnafa ve dar gelirlilere yönelik maddi destek açıklanmaması tepkilere yol açtı.

Tam kapanma kararına hazırlıksız yakalanan esnaf, yardımların hibe şeklinde olmasını istiyor. Esnaflar, tam kapanma döneminde kira desteği başta olmak üzere bazı destekler verilmesi gerektiğine dikkat çekerken, yardımların da hibe şeklinde olması çağrısında bulundu.

 

29 NİSAN-17 MAYIS TAM KAPANMA

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, 29 Nisan 17 Mayıs arasında gerçekleşecek tam kapanma kararını gazetemize değerlendirdi. İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verileceğini aktaran Dinçer, “Konaklama tesislerindeki rezervasyonlar, sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamaları için istisna teşkil etmeyecek, anaokulu, kreş, 8'inci ve 12'nci sınıflar dahil, tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek, tüm sınavlar ertelendi, yeme içme sektöründe sadece paket servis hizmeti verilebilecek, zincir marketler pazar günü kapalı, diğer günlerde ise belirlenen saatlerde hizmet vermeyi sürdürecek, şehirler arası seyahatlerin tamamı izne tabi olacak.

 

“KISITLAMA İLE EKONOMİK DESTEK PAKETİ DE GELMELİYDİ”

Ancak bu kısıtlamalar gelirken, ekonomik destek paketinin de beraberinde gelmesi lazım. İnsanlar 17 gün boyunca ne yapacaklar? Ayrıca 17 gün sonrası da meçhul. İnsanlar destek vermek gerekiyor. Bu zor günleri atlatacak derece hibe yönlü de olsa destek sunmak gerekiyor. Yasaklar açıklanıyor ve ‘kim ne yaparsa yapsın’ deniliyor.

Geceden beri telefonlar susmuyor. Tüm esnaf, ‘biz ne yapacağız, ödemelerimiz var, iş yapamıyoruz?’ deniliyor. Biz kapanıyoruz ama destek sağlanıyor mu, hayır sağlanmıyor.

 

“SİGORTAYI KALDIRIN, FAİZSİZ KREDİ İMKANI VERİN”

Bugün kentimizde 60 bin esnaf ve sanatkar var. Küçük ölçekli gıda işletmeleri hariç diğerleri kapanıyor. Yani 10 bin esnaf açıksa 50 bini kapalı. İnsanlar çok zor durumda. Elektrik, su, kira, vergiler, işçiler, yerel idarelere yükümlülükler durmuyor. Ama dükkan kapalı. BU giderleri nereden ödeyeceğiz?

Bizim isteğimiz çok basit: bir yıllık SSK ve Bağ-Kur Primlerin olağanüstü hal kabul edelim ve üstümüzden kaldıralım, sıfır faizli 2 yıl ödemesiz kredi verin önümüzü görelim dedik ama şuana kadar bunların hiç birine cevap verilmedi. Esnaf kara kara düşünüyor.Kimse de bir şey bilmiyor” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA