“EDEBİYATIMIZDA KÖPRÜLER” KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“EDEBİYATIMIZDA KÖPRÜLER” KİTABI ARATOS YAYINLARI’NDAN ÇIKTI


 

Haber Merkezi

 

Aratos Dergisi yeni kitaplar yayınlayarak yoluna devam ediyor. Aratos Yayınları’ndan çıkan son kitap ise “Edebiyatımızda Köprüler” başlığını taşıyor.

Edinilen bilgiye göre, “Edebiyatımızda Köprüler” kitabı öykü ve romanlarda, şiir, şarkı, türkü ve manilerde köprüyle ilgili metinlerin derlenmiş bir çalışma olarak yayınlandı.

 Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, “Edebiyatımızda Köprüler” kitabına yazdığı “Köprüler yaptırdım gelip geçmeye” başlıklı sunuş yazısında şunları dile getiriyor, “Aratos dergisi olarak 2006 yılında derginin ekinde ayrı basım kitaplar yayınlarken bir de edebiyatımız serisi oluşturduk. Kimi gündelik yaşamımızda yer tutan, kimi artık nostaljiye dönüşmüş nesneler, araçlar ve yapıların edebiyat içindeki yeri ve anlamları üzerine bir derleme olarak düşünüldü. Böylece söz konusu unsurların şiir, öykü, roman gibi edebi metinler ile şarkı-türkü, manilerde nasıl yer bulduklarını okurla paylaşmak ve okuru bu tadımlık metinlerden kitaba yönelmesini sağlamaktır. Köprülerin, edebiyatımızda, sinemada ve türkülerimizde de bir yeri var. Bu anlamda, köprüler sadece vadi ve ırmaklar üzerine kurulu yapılar değildir. Köprünün yaşamımızda ve gündelik dilimizde de yeri vardır. Bu anlamda, hayatın köprüleri, gönül köprüsü, sevda köprüsü, içimizdeki köprüler, dostluk köprüsü de insanlar arasındaki bağları ifade eder.

Öte yanda resim sanatında ve fotoğrafta da köprülere rastlarız. Köprüler, sadece karşıya geçmek için kullandığımız yapılar değil, aynı zamanda buluşmaların, kavuşmaların bir adresi ve mekânıdır. ‘Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur’ misali köprüler kavuşmaz ama kavuşturur.  Köprüler iki yakayı birleştirir, iki dostu, iki sevgiliyi kısacası insanları kavuşturur, buluşturur. Eğer bir yerde nehir varsa orada köprü de vardır. Eğer bir yerde köprü varsa, orada iki yaka vardır ve köprü bu iki yakayı birbirine bağlayan kelepçedir. Bir paradoks gibi görünse de köprü bağlarken, çözer, özgürleştirir ve kavuşturur.

2009 yılında yayınlanan ‘Edebiyatımızda Çeşmeler’ ile başlayan seride, ‘Edebiyatımızda Radyolar’, ‘Edebiyatta Tarsus’, ‘Edebiyatımızda Bisiklet’ çalışmalarından sonra şimdi de “Edebiyatımızda Köprüler” kitabını yayınladık ve okurlarımıza sunuyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA