“TARSUS: BİR ÖLÜMSÜZ ŞEHRE DOKUNMAK” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TARSUS: BİR ÖLÜMSÜZ ŞEHRE DOKUNMAK”


 

Arkeolog Hüseyin Adıbelli’nin “Tarsus: bir ölümsüz şehre dokunmak” adlı kitabı yayınlandı.

Haber Merkezi

 

Arkeolog Hüseyin Adıbelli’nin “Tarsus: Bir Ölümsüz Şehre Dokunmak” adlı kitabı Aratos Yayınları’ndan çıktı.

Tarsus’ta 1993 yılında ortaya çıkan antik yol kazısı için Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden hocası Prof. Dr. Levent Zoroğlu’yla birlikte Tarsus’a gelen arkeolog Hüseyin Adıbelli, 10 yıl kadar yaşadığı Tarsus’la ilgili gözlem ve düşüncelerini yazdığı bir kitabı yayınlandı.

Edinilen bilgiye göre, Hüseyin Adıbelli’nin “Tarsus: Bir Ölümsüz Şehre Dokunmak” adlı kitap Aratos dergisinde yazdığı yazıların bir seçki olarak ortaya çıktı.

Arkeolog Hüseyin Adıbelli, kitabına yazdığı önsözde şunları söylüyor, “Bu kitap için seçilen başlıklarından anlaşılacağı gibi hepsi Tarsus’a dokunan yazılardır. Bu tercihimde, içinde uzunca bir süre yaşadığım şehri sahiplenen, onu dert edinen, sorgulayan, kısaca sağlıklı bir şehirde yaşama arzusuyla sürdürülebilir çözümler getiren yerel bakış açısını etkin kılabilmektir. Bir başka deyişle, bu koca şehrin görünmezlerini, aksayanlarını, saklananlarını, bilinmeyenlerini tarihe dönük mütevazı değerlendirmelerle pekiştirmektir. Elbette Tarsus’u bugüne değin pek çok akademisyen, yerel tarihçi ve uzman isimler kendi kulvarlarında yazıp çizdiler, benim amacımsa tekrara girmeden şahitlik ettiğim kentin son otuz yılını bu külliyata eklemektir.

Tabi bu yazılar şehrin gerçekleriyle yüzleşmek kadar bir yerde Tarsus’un yeniden keşfidir de; şehrin gizemli özünün ve yerel farklılıklarının ortaya konması yeni alanlar ve alternatif çabalar demektir. Tarsus için hayati öneme sahip “yaşanabilir şehir” senaryolarına katkı koyabilmişsem ne mutlu... Kitabın Tarsus’a; bu bilge şehre bol ışık saçması dileğimle…”

Aratos Felsefe Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık ise, Hüseyin Adıbelli’nin kitapta Tarsus’a dair çok önemli saptamalarda bulunduğunu dile getirerek, “Hüseyin Adıbelli’nin Aratos Felsefe Okulu’nda verdiği derslerin birinde çok güzel bir şey söylemişti. Ve demişti ki, Anadolu’da gidip gezdiğimiz tarihi harabeler, antik kentler ölü kentlerdir. Biz aslında mezar olmuş kentleri geziyoruz. Halbuki Tarsus yaşayan bir kenttir.

Tarsus, kesintisiz bir şekilde varlığını korumuş sürekliliğini sağlamış olarak günümüze ulaşmış olması nedeniyle yaşayan bir kenttir. Öte yandan tarihsel birikimi ve zenginliğiyle de Hüseyin’in dediği gibi ölümsüz bir kenttir.

Tarsus insanı, Tarsus’a sadist bir sevgiyle yaklaşıyor, severken boğarak öldürüyor. Evet, Hüseyin Adıbelli’nin ölümsüz kent dediği Tarsus öldürülmeye çalışıyor.

Arkeolog Hüseyin Adıbelli, 1993 yılında antik yol kazısı için geldiği Tarsus’ta bu kentin toprağında çalıştı, ekmeğini yedi, suyunu içti. Tarsus’un sorunlarının derdine düştü, yazdı, çizdi, konuştu. Birçok Tarsusludan daha çok Tarsuslu olarak bu kente dokundu.

Hüseyin Adıbelli, arkeolojik anlamda ve kültürel olarak emek verdiği ve dokunduğu Tarsus’a dair dair yazdıklarını bu kitapla kalıcı hale getirilmiş oldu” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA