TURAN, İŞTEN ÇIKARTILAN İŞÇİLERİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TURAN, İŞTEN ÇIKARTILAN İŞÇİLERİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI


 

HDP Mersin Milletvekili ve Tarım Komisyonu sözcüsü Dr. Rıdvan Turan, Muğla TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu’nda Nakliyat İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan işçileri meclis gündemine taşıdı.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Aile, Çalıma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK’un yanıtlaması için soru önergesi verdi.

 

“İŞVEREN, SENDİKA ÜYELERİNE SENDİKADAN İSTİFA ETMELERİ YÖNÜNDE BASKI YAPMIŞ”

Dr. Rıdvan Turan önergesinde “Nakliyat İş Sendikası, Muğla Taşıt Muayene İstasyonları İşletim AŞ’de örgütlenmesini tamamladıktan sonra işveren, sendika üyelerine sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı yapmış ve akabinde üyelerden üçü kadın olmak üzere 18 üyeyi tazminatsız işten çıkartmıştır.

Sendikadan aldığım bilgiye göre; işveren ve iş ortakları üyeleri tehdit etmiştir.  İddiaya göre işveren, kadın işçileri masaya silah koyarak üyelikten istifa etmeleri yönünde baskılar yapmıştır. İşverenin işçiler üzerinde uyguladığı baskı ve tehditle sendikadan istifaya zorlamasına yönelik sendika ve üyeleri tarafından Cumhuriyet Savcılığına yapılan suç duyurusu sonucu ceza davası açılmıştır. Dava Muğla 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüştür. Savcı mütalaasında işveren hakkında sendikal faaliyeti engellemekten dolayı ceza istemiştir.

 

“HAKLARI İÇİN 980 GÜNDÜR MÜCADELE ETMEKTEDİRLER”

 İşten atılan üyeler 13 Ağustos 2018 tarihinden beri işyerlerinin önünde hakları için 980 gündür mücadele etmektedir. Atılan 16 üyeden işe iade davaları açılmıştır. Muğla, Fethiye, Marmaris ve Bodrum’da iş mahkemelerinde açılan davaların tamamında işe iade davaları kazanılmıştır. Mahkemeler ayrıca işvereni sendikal tazminat ödemeye mahkûm etmiştir.

Mahkemelerce karara bağlanan davalarda; işten çıkarmaların haksız ve sendikal nedenle yapıldığı kabul edilerek, işe iadeye, işçinin başvurusuna ve işverenin işe başlatıp başlatmamasına bağlı olmaksızın 12 aylık brüt ücreti tutarında sendikal tazminata hükmedilmiştir, ayrıca işçinin 4 aylık ücreti tutarında boşta geçen sürenin ücretinin de ödenmesine karar verilmiştir. Böylece Muğla TÜVTÜRK işvereni, her bir dava için 12+4 olmak üzere 16 aylık tazminat ödemeye mahkûm olmuştur. Mahkeme kararlarına rağmen işveren, üye işçileri işe almamıştır.” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:İşe iade davalarını kazanan sendika üyesi işçileri, işe almayan Muğla TÜVTÜRK işvereni hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? İşveren tarafından üyelere baskı ve tehdit yapıldığı iddiaları doğru mudur? İşe iade davalarını kazanan ve 980 gündür mücadele eden işçilerin işe yeniden başlatılmaları noktasında Bakanlık olarak ne yapmayı düşünüyorsunuz? Bakanlığınız, emekçilerin sendika hakkını, toplu iş sözleşme hakkını, grev hakkını güvence altına almak, sendikal hak ve özgürlükleri genişletmek üzere yasalarda ve uygulamada düzenlemeler yapmayı planlamakta mıdır?


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA