BÜYÜKŞEHİR, DOĞRUDAN TEMİNİ SEVMİŞ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR, DOĞRUDAN TEMİNİ SEVMİŞ!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin oy çokluğuyla kabul edilen 2020 yılı Denetim Raporu’nda, doğrudan temin ve rayiç fiyatlar üzerinde alımlar yapıldığına dikkat çekildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin oy çokluğuyla 2020 yılı Denetim Raporu ortaya çıktı.

Denetim Komisyonu Başkanlığını AKP’li Zafer Şahin Özturhan’ın yaptığı komisyonda, MHP’li Ahmet Durak, Rahmi İlik ile CHP’li Muhittin Ertaş ve Abdurrahman Yıldız görev alıyor.

 

DOĞRUDAN TEMİN ARTMIŞ!

Raporda doğrudan temin ve rayiç fiyatlar üzerinde alımlar yapıldığına dikkat çekilen raporda, “Doğrudan temin alımlarından bir önceki mali yıla oranla artış olduğu gözlemlendiği, Belediye ihtiyaçlarının toplu olarak Açık ihale yöntemiyle, karşılanmasının uygun olacağı, Doğrudan  Teminlerde rekabeti arttırmak adına daha fazla sayıda firmadan teklif alınması sağlanmalıdır.

Yapılan denetim çalışması sonucunda 21f Pazarlık usulü ihalelerin sayısının fazla olduğu gözlemlenmiştir. Çok acil durumların dışında Açık İhale usulünün tercih edilmesi daha uygun olacağı öngörülmüştür.

 

FİYATLAR PİYASANIN ÜZERİNDE

Bazı doğrudan temin kalemlerinde birim fiyatlarının piyasanın üzerinde olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan denetimlerde Açık İhale yönteminin fiyat üstünlüğü (daha düşük fiyat) sağladığı görülmüştür.

Performans düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkarılan personellerden bir kısmının açılan davalar sonucunda mahkeme tarafından işe iade kararı verildiği görülmüştür. Bu durum belediyemizin bütçesine maddi yönden külfet getirmiştir. İşten çıkarılma gerekçelerinin daha doğru tespit ve araştırılmasının yapılması uygun olacaktır.

 

VERGİ GELİRLERİ ARTMIŞ

Belediyenin bir önceki mali yıla göre merkezi idareden gelen vergi gelirinin arttığı görülmüştür. Özgelirlerin ise hedeflenen seviyede artmadığı tespit edilmiş olup, özgelirler artışının sağlanması için gerekli tedbirlerin alınması ve çalışmaların yapılması uygun olacaktır. Ayrıca tahakkuk-tahsilat oranının arttırılması hedeflenmelidir.

Yatırımlarda ve hizmet sunumlarında önceliğin kırsal alanlara verilmesi hedeflenmelidir.

Dünya ve ülkemizde etkisi her geçen gün artan kovid-19 virüsü sebebiyle halkımız ağır ve olumsuz bir süreç yaşamaktadır. Bu nedenle Belediyemizin vatandaşlarımıza daha fazla dokunması, yardım etmesi için Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlıklarının bütçelerinin artırılması Denetim Komisyonumuzca uygun görülmüştür.

Herhangi bir ihalenin iptali halinde, yapılacak olan yeni ihale usulünün, iptal edeilen ihale usulü ile aynı yönteme başvurularak yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

 

İŞ MAKİNASI VE ARAÇ KİRALAMA GİDERLERİNDE ARTIŞ VAR

İş makinası ve araç kiralama giderlerinde bir önceki mali yıla göre artış olduğu görülmüştür. İş makineleri ve araçların satın alınarak belediyemize özmal olarak kazandırılmasının daha faydalı olacağı denetim komisyonumuzca öngörülmüştür.

Ortak saf ve tüketim malzemelerinin toplu olarak Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı marifetiyle, açık ihale yöntemiyle temin edilmesi fiyat rekabeti ve kalite açısından daha uygun olacağı denetim komisyonumuzca öngörülmüştür.

Belediyeye bağlı kuruluşlar, şirketler ve diğer ilçe belediyeleri ile hesaplaşma-mahsuplaşma işlemlerinin zamanında yapılması bilanço ve borç-alacak takibi açısından önemlidir.

Şehirlerin ihtiyacı olan yatırım ve sosyal harcamalar için hibe destek programlarının takip edilmesi, bunlar için daha fazla uygun projeler üretilmesi hedeflenmelidir. Çünkü dünyada ve ülkemizde çok değişik konularda teşvik, hibe ve krediler mevcuttur.

 

TASARRUF ÇAĞRISI

Belediyemize herhangi bir yöntemle mal-hizmet temini yapan kişi ve firmalara ödemelerin belli ve bilinen bir takvim aralığında yapılması rekabeti arttıracağından daha ucuza ve daha kaliteli mal-hizmet temin imkanı sağlayacağı öngörülmüştür.

Hizmette verimlilik ve harcamada tasarrufun temini açısından belediyemizin her biriminde eğitim çalışmalarının arttırılmasının faydalı olacağı uygun görülmüştür. Tespit edilen hususlarda gereken hassasiyetlerin gösterilmesi Denetim Komisyonumuzca önerilmektedir” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA