ORMANLIK ALANDA 3’NCÜ OLAN MERSÝN, ÝHRACATTA 10’NCU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ORMANLIK ALANDA 3’NCÜ OLAN MERSÝN, ÝHRACATTA 10’NCU


 

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret Borsasý Yönetim Kurulu Baþkaný Ö. Abdullah Özdemir, ormanlýk alanda 3’ncü olan Mersin’in, ihracatta 10’ncu sýrada yer aldýðýný açýkladý.

Birçok insanýn çalýþma düzeninin evine taþýnmasý, baþta eðitim olmak üzere pek çok sektörde alýnan tedbirlerin, uygulanan kýsýtlamalarýn, karantina dönemleri gibi faktörlerin baþta mobilya ve kâðýt olmak üzere orman ürünlerine dayalý ürün satýþlarýnýn pandemi sürecinde yükseldiðini söyleyerek, “Nitekim kâðýt ve suntanýn ana maddesi olan kereste fiyatlarý Þubat 2020 ayý sonundan bugüne kadar dünya genelinde dört kat artýþ gösterdi.

 

“POTANSÝYELÝMÝZÝ DEÐERLENDÝREMÝYORUZ”

Gelinen bu noktanýn kentimiz açýsýndan iyi analiz edilmesi gerektiði kanaatindeyim. Çünkü Orman Genel Müdürlüðü istatistiklerine göre kentimizin toplam alanýnýn yüzde 54’ü ormanlýk alan konumunda. 835 bin hektar ile Mersin, ‘ormanlýk alan’ açýsýndan Antalya ve Kastamonu’nun ardýndan ülkemizin en büyük üçüncü ili. Ancak, bu alanýn yüzde 44’lük bölümü ‘bozuk orman alaný’ statüsündedir.

Türkiye Ýhracatçýlar Meclisi sýnýflandýrmasýna göre 2020 yýlýnda Türkiye’nin bu sektörde 5,6 milyar dolar ihracatý bulunuyor. Bunun yüzde 44’lük bölümünü kâðýt, karton ve matbu yayýnlar, yüzde 34’lük kýsmýný mobilyalar, yüzde 14’ünü kereste ve kalan yüzde 8’lik bölümünü diðer ürünler oluþturdu.

Mersin ise 74 milyon dolar ile bu pastadan sadece yüzde 1,3 pay alabildi. Ayrýca, kentimizin 1,9 milyar dolarlýk ihracatý içerisinde mobilya, kâðýt ve orman ürünlerinin payý yüzde 4 dahi deðildir.

Sonuç olarak, toplam orman varlýðý açýsýndan ülkemizin en büyük üçüncü þehri olan Mersin ormancýlýk ürünleri ihracatýnda onuncu sýrada bulunmaktadýr. Kayseri, Gaziantep ve Adana gibi orman alaný açýsýndan Mersin’den geride olan komþu iller kentimizi geride býrakmaktadýrlar” dedi.

 

“YENÝ BÝR EYLEM PLANI OLUÞTURULMALI”

Sektörde hem yurtiçinde hem de ihracat fýrsatlarý açýsýndan önemli bir potansiyel bulunduðunu iþaret eden Özdemir,”Örneðin, Türkiye Ýstatistik Kurumu verilerine göre kâðýt, karton ve bunlardan yapýlan eþyalardan ülke olarak ithalatýmýz 2,4 milyar dolar düzeyinde. Benzer þekilde 748 milyon dolarlýk odun hamuru, 430 milyon dolarlýk da aðaç ve ahþap eþyayý yurtdýþýndan tedarik ediyoruz.

Dolayýsýyla, kent olarak sektördeki artan talep yapýsýnýn iyi incelenmesi ve geleceðe yönelik bir eylem planýnýn bugünden yapýlmasý gerektiðini düþünüyorum. Nitekim, Bakanlýðýmýz da Üçüncü Tarým Orman Þurasý’nda ormancýlýk ürünlerinde ihracat gelirlerini arzu edilen seviyelere çýkarmak için marka, kalite, standardizasyon, tanýtým ve özendirme çalýþmalarýnýn destekleneceðini belirtmiþti.

Bunun yanýnda orman köylülerinin gelir seviyelerinin artýrýlmasý için odun dýþý orman ürünlerinin çeþitlendirilmesi, tarýmsal ormancýlýðýn teþvik edilmesi, ahþap kullanýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasý, ulusal orman envanterinin tamamlanmasý gibi önemli baþlýklar belirlenmiþti.

Bu doðrultuda, mevcut orman alanlarýnýn artýrýlmasý, bozuk statüde bulunan alanlarýn verimli hale dönüþtürülmesi, talep gören ürünlerin üretilmesine yönelik dikim politikasýnýn uygulanmasý ve bu ürünlerin iþlenmesine dayalý sanayinin geliþtirilmesi halinde kentimiz açýsýndan yeni bir üretim, yatýrým, istihdam ve ihracat kapýsý açýlacaðý kanýsýndayým” diye konuþtu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!


  HABERCÝ GAZETESÝ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCÝ SPOR
 


  BÝK ÝLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇÝ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARÞÝVÝ KÜNYE ÝLETÝÞÝM GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA