DENİZCİLERDEN BALIK ÇİFTLİKLERİNE TURİZM TEPKİSİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DENİZCİLERDEN BALIK ÇİFTLİKLERİNE TURİZM TEPKİSİ


 

Mersin Deniz Ticaret Odası’nın yat turizmini arttırmayı hedeflediği Dana Adası mevkiinde kentin son yıllardaki kabusu olan balık çitliği işletmelerinin kapasite artışına gitmeye çalışmasına olumsuz görüş bildirildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in kabusu olan balık çitliği tehdidi büyüyor! Mersin kıyılarını ele geçirmeye çalışan çiftlik sermayesine karşı mücadele ise güçlenmeyi bekliyor. Ancak büyüyen tehdit deniz yaşamını olduğu gibi turizmi de hedef alıyor.

 

DENİZCİLERİN GÖRÜŞÜ OLUMSUZ

Son olarak Mersin Kültür Balıkçıları Derneği tarafından Dana Adası Açıkları 1 Nolu Su Ürünleri Üretim Sahası mevkiinde bulunan tesisin kapasite artışı projesine ilişkin Çevresel etki Değerlendirme Raporu (ÇED) başvurusu turizmin korkulu rüyası oldu.

Yörede bulunan toplam 14 tesisten 12’sinde deniz yüzey alanlarında büyütme ve kafes sayılarında herhangi bir değişiklik olmaksızın, sadece kafes ağ derinliklerinin arttırılması ile

gerçekleştirilecek. Ağ derinliklerinin arttırılması ile kafes hacimleri arttırılmış, dolayısıyla

uygun stok yoğunluğu sağlanmış olacak.

Ayrıca Polatlar Tesisinin, saha içerisindeki mevcut Serhan Kılıç, Buse Kılıç, Ersin

Kılıç Tesislerine; “Denizlerde Faaliyet Gösteren Balık Çiftliklerinin Çevresel Yönetimi

Yönetmeliği” kapsamındaki çiftlikler arası minimum mesafe olan bin metre mesafeyi

sağlamadığından, ÇED süreci sonrasında Kılıç Abbas Polat tesisinin yanına, yine 30 bin metrekare büyüklüğünde yeni alana taşınması planlanıyor.

Toplam 9 milyon 664 TL yatırım öngörülen proje ile proje kapsamındaki kapasite artışı da rotasyon doğrultusunda planlanmış olup faaliyet kapsamında, 2850,43 hektar toplam yüzey alanına sahip “1 Nolu Su Ürünleri Üretim Sahası” içerisinde bulunan tesislerin, yıllık toplam 21 bin 800 ton olan üretim kapasiteleri, rotasyon kapasiteleri ile birlikte yıllık 41 bin 700 tona çıkarılacak.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, yapılması planlanan ‘Kültür Balıkçılığı Tesisi Kapasite Artış Projesi’ne ilişkin görüş sorduğu Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), tesisin kapasite artışının turizme darbe vuracağına dikkat çekerek olumsuz görüş verdi.

 

DENİZCİLERİN GÖZÜ YAT TURİZMİNDE

Odanın müdürlüğe gönderdiği görüş yazısında şu ifadeler yer aldı; “Mersin ili kıyı ve denizlerinde deniz turizminin geliştirilmesi amacıyla odamız tarafından hazırlanan ve tamamlanma aşamasında olan proje kapsamında ‘yat turizmi’ ve ‘günübirlik tekne turlarının geliştirilmesi’ ile 1 ve 2 haftalık geçi turlarının (mavi tur) başlatılması planlanmaktadır. Projenin hayata geçmesi ile bölgedeki; lokanta, otel, market ve diğer tedarikçi esnafın sayı ve kapasitelerinin arttırılması, yeni istihdam alanlarının yaratılması ve bölgemizin düzeyinde artış amaçlanmaktadır. Tekne gezi turları ile mavi turlar için Taşucu- Aydıncık arasında Dana Adası’ndan başlamak üzere sayıları 10-12 civarında olan rüzgardan korunmalı temiz ve bakir olmaları olmaz bir zorunluluktur. Bu nedenle Dana Adası Açıkları 1 Nolu Su Ürünleri Üretim Sahası mevkiinde kültür balıkçılığı tesisleri kapasite artışı projesinin yapılmasını son derece sakıncalı buluyoruz ve yöredeki deniz turizminin gelişmesine engel olacağı görüşündeyiz”.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA