KALP YETERSİZLİĞİNİN ERKEN TANISINDA YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ KULLANILACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KALP YETERSİZLİĞİNİN ERKEN TANISINDA YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ KULLANILACAK


 

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesince, kalp yetersizliğinin erken tanısında yapay zeka teknolojisinin kullanılmasına yönelik proje başlatıldığı bildirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, MEÜ Tıp Fakültesi, AstraZeneca’nın da desteğiyle, yapay zeka teknolojisinin kalp yetersizliğinin erken tanısında kullanılacağı yenilikçi bir tanı protokolünü başlatıyor. Buna göre, 2021 yılında herhangi bir nedenle Tıp Fakültesi Hastanesine başvuran 45 yaş üzerindeki hastalara ait 20 binin üzerinde röntgen sonucu, hastalara ilişkin kişisel bilgilerden arındırılmış olarak gönderileceği yapay zeka tabanlı bir platformda analiz edilecek. Analizler sonucunda kalp yetersizliği açısından şüpheli röntgen sonuçları tespit edilecek. Elde edilecek veriler kalp yetersizliği tanı kriterleri çerçevesinde Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü tarafından değerlendirilecek ve daha ileri tetkiklerin gerekli görüldüğü hastalar kesin tanı için hastaneye çağrılacak.

Bu kapsamda hazırlanan projenin tanıtım toplantısında konuşan MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, projenin en dikkate değer kısmının, yapay zeka ile tıbbı tanının ortak şeklide kullanılması olduğunu belirterek, "Özellikle ritim alanında birtakım girişimler oldu ama tanı anlamında dünya çapında çok az çalışma var. Kalp yetmezliği, kalp rahatsızlıklarının son durağı. Burada yapay zekayla, on binlerce hastanın taranması ve hata payının aza indirilmesi sağlanacak. Bu bizlere, zaman ve insan gücü açısından da kazanç sağlayacak. İlerleyen dönemde başka hastalık gruplarına da bu projeyi genişletebiliriz" dedi.

MEÜ hastanesine proje için ayrı bir altyapı kurulduğunu ve hastaların veri güvenliğinin bu şekilde sağlandığını belirten Çamsarı, dışarıya hiçbir şekilde veri akışı olmayacağı kaydetti. Gerçekleştirilen projenin diğer kurumlar tarafından da örnek alınmasını umduğunu ifade eden Çamsarı, "İnşallah bu çalışmaların devamı gelir ve farklı hastalık türlerinde de benzer sistemler kullanılır ve bu bakış acısı diğer kurumlara de örnek olur" diye konuştu.

Projenin dünyada bir ilk olduğunu, kalp yetersizliği hastalarının saptanması ve tedaviye başlanması noktasında çok önemli olduğunu vurgulayan Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelik ise hastalara tedaviye başlayıp, yaşam sürelerini uzatmayı hedeflediklerini belirterek, "İnşallah tanı konmamış hastaların, akciğer filmini tarayacak bunlarda bazı bulgulara bakacağız ve kalp yetersizliğinden şüphelendiklerimizi çağırıp, tedaviye başlayacağız" ifadelerini kullandı.

AstraZeneca Medikal Direktörü Dr. Oğuz Yılmazer de yapay zekanın birçok sektörde olduğu gibi tıp alanında da kullanılmaya başlandığını hatırlatarak, "İnşallah proje farklı noktalara da devam edecek. Birçok hastamızın erken tanısıyla, daha doğru zamanda tedaviye ulaşmasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.(iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA