BAŞKAN ÖVÜNDÜ MUHALEFET ELEŞTİRDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BAŞKAN ÖVÜNDÜ MUHALEFET ELEŞTİRDİ!


 

Başkan Seçer, 2020’de borçlanmadan hizmet yapmakla övünürken muhalefet gelirlerin arttığını ancak yapılmayanların çok daha fazla olduğunu söyleyip, eleştirilerde bulundu. Muhalefet ayrıca logoya tepki göstererek Başkan Seçer’i, meclis ile fikir birliği içinde yönetmesi için çağrı yaptı. Başkan Seçer ise engellendiğini savundu.

HEDİYE EROLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Ayı Toplantısı Birinci Birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı.

Toplantıda faaliyet raporu oylanmadan önce Meclis yönetimi Başkanvekili Mehmet Topkara’ya devredilirken, mali durumla ilgili meclisi bilgilendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, borç ödeyip, borçlanmamak ve hizmet-yatırım yapmakla övündü.

Belediyeyi 2 milyar 246 milyon TL’lik borçla devraldığını ve borcu 1 miyar 408 milyon TL düzeyine indirdiğini söyleyerek, “Borç stokumuzda 838 milyon 593 bin TL’lik bir azalma oldu. 2020 yılı içinde borçlanma alamadık. Kendi öz gelirlerimiz dışında bir gerilimiz yoktur. Ama yatırım da yaptık. Biten ve devam eden projelerimiz var. 2019 yılı bütçesini bir önceki yönetim gerçekleşti. 2 milyar 255 milyon TL’lik bir bütçe devraldık. Ama 2 milyar 246 milyon TL de borç yükü devraldık. Zorunlu giderler ve cari harcamaları işin içine katarsak çok bir tablo ile karşı karşıyla kalmadık.

2020’de de aynı oranda bir sütçe yaptık. 2 milyar 95 milyon TL revize ile daha gerçekçi bütçe yaptık.

Bir önceki yönetimin proje sayısı 2019 yılında 130 adet, biten proje sayısı 84. Bu projelerin toplamda gerçekleşme oranı yüzde 45’lerde kalmış. Parasal gerçekleşme oranı da yüzde 54 seviyelerinde.

Ancak 2020’de proje sayısı 150’ye çıktı, biten proje sayısı 127’ye çıkmış. 492 milyon TL ödenek ayırmışız ve projelerin gerçekleşme oranı yüzde 96’ya çıkmış. Parasal gerçekleşme de yüzde 54’den yüzde 92’ye çıkmışız.

2020’de yatırımların toplam bütçeye oranı yüzde 22’ye çıkmış. 2019’a göre yatırım bütçesi değişim oranı yüzde 31’e ulaşmış. 

Bu yıl 2 milyar 695 milyon TL’lik bütçe ile 169 proje gerçekleştireceğimiz söyledik ki yatırımın bütçeye oranını yüzde 25 seviyelerine çıkarmışız. Her geçen yıl daha fazla yatırımı hedeflemişiz.

Borçlanmadan bunları yapmak zorundayız. İşlerimiz devam ediyor ve edecek. Elbette eksik kaldığımız, iyi olduğumuz ve daha iyi olabileceğimiz noktalar var” dedi.

 

MUHALEFETİTN LOGO TEPKİSİ

Başkan Seçer “Hiçbir şey yapmadılar” sözüne inanmadığını söylese de muhalefet sert eleştirilerde bulundu.

MHP Grup Sözcüsü Mahmut Tat, Başkan Seçer’i, meclis ile fikir alış verişinde eksik kalması ile eleştirerek, “Mecliste uyum sağlanamayacağını hissettiği konuları da başkan meclise getirmeden uygulamaya çalıştı. Örneğin logo gibi. Şimdi bilbordlarda geçici olarak bunu kullanabilirsiniz fakat muhtarlıklarda, belediyelerin araçlarında meclisten geçmediği halde kullanmanız doğru bir hareket değildi, meclisi çok da gale almama düşüncesi ile yorumlayabiliyoruz. Buna üzüldük. Bu konu meclise gelmeliydi, tartışmalıydık ama yapamadık. Dilerim bu önümüzdeki süreç içinde bu konular gündeme getirilir ve tartışılır” dedi.

Mahmut Tat, idarenin belediye personellerine yönelik tutumunu da eleştirerek, çevre tahribatları konusunda da birlikte hareket edilebileceğini aktardı.

 

KASAYA GİREN PARA ARTTI

Başkan Seçer’in, “Destek olmadılar” gibi yakınmalarının da kendilerini üzdüğünü belirten Tat, “2019 yılı merkezi idare vergi gelirlerinden alınan paylar ay ay ortada. 2020’de vergi paylarından Büyükşehir’in kasasına gelen parada yaklaşık yüzde 25 artış var. 2019 yılında 2 milyar 209 milyon TL gelmişken 2020’de 1 milyar 515 milyon gelmiş. Kesintiye uğrar denilen paraların fazlasıyla geldiğini gördük. Cari harcamaları düştüğümüzde elinizde ciddi rakamlar var. Bunu gördüğümüz zaman şu, bu niye yapıladı diyoruz. 2020’de yapılanlara baktığımızda Mersin’e daha büyük yatırımlar yapısını, sosyal, ticari hayata daha fazla destek olabilseydik. İnsanımızın fiziki olarak rahatça yaşayabileceği altyapı ve ulaşım ile ilgili belli düzenlemeler yapılmalıydı.  Katlı kavşak yapımı yeterli olmuyor.

 

“GEREKİRSE HEP BİRLİKTE ANKARA’YA GİDELİM”

Mersin’i yöneten sizsiniz. Eğer ki o makamda oturuyorsanız, diğer kurumlalar, hükümetle ilişkilerle ilgili Mersin adına götürdüğünüz projelerle ile aksamalara dair hiç kimse başka bir mazeret duymak istemez. Demek ki merkezi yönetim ile daha bir yakın ilişkiler içinde olmak, derdinizi anlatmak zorundasınız. Bu konuda sıkıntı yaşıyorsanız bunu burada dillendirin, hep birlikte Ankara’ya gidelim. Bizim bu konuda en küçük bir tereddüdümüz olmaz. Buna biz varız.

İleri süreçlerde konular açıklanmadan önce gruplarla, meclisle görüşülüp, fikir alışverişinde bulunulması, ortak akıl ile uygulamaya geçmemizde fayda var.

 

“TASARRUF YAPMIŞIZ AMA HİZMETLERİ KISMIŞIZ ÜSTELİK GELİRİMİZ DE ARTMIŞ”

AKP Grup Sözcüsü Zafer Şahin Özturhan ise “Başkanız Vahap Seçer hep, ‘Gelirlerimizi azaldı, paraya ihtiyacımız var. Zorlanıyoruz’ diyordu. Ancak gelirler her ay artmış. Ama öz gelirlerimiz ile ilgili ciddi bir artış yok. Tasarruf yapmışız ama hizmetleri kısmışız üstelik bu arada gelirimiz de artmış.  Mersin’in altyapısı, ulaşım, kentsel dönüşüm gibi ciddi sorunları varken icracı daire başkanlıklarının bütçesi düşmüş” dedi. 

 

CHP’DEN İKTİDARA TARSUS-MERSİN YOLU ÇAĞRISI

CHP Grup Sözcüsü Ünzile Kuru ise faaliyet raporunun son derece planlı, programlı, kararlı ve disiplinli bir çalışma gerçekleştirildiğini gösterdiğini söyleyerek, “İnsanlar açken önceliği yola, inşaata, binaya vermek bizim sosyal belediyecilik anlayışımıza uymuyor. Özellikle bu pandemi döneminde insanların ihtiyaçları dikkate alınarak faaliyetler düzenlendi. Belediyeler hükümete maske üretiminden esnafa destek de yardımcı oldular.

Öte yandan ben her Tarsus’tan geldiğmde ‘Allah’a şükür bugün de kazasız belasız geldim’ diyorum. Tarsus-Mersin arasındaki yol Türkiye’nin en köktü yoludur. Her gün orada kaç trafik kazası oluyor? 2-3 şerit artık o yolu kurtarmıyor ki artık zaten 1 şerit kamyonlarla, tırlarla dolu. İktidar partisinin meclis üyeleri yol derken Tarsus-Mersin arasındaki karayolunun arasındaki karayolunun yapılmasına çaba gösterirseniz ben kedi adıma mutlu olacağım. Umarım bu yıl sevgi ve iyileşme yılı bizlere de yansır. Bu faaliyetlerde elbette herkesin, tüm meclis üyelerinin katkısı var” dedi.

 

“YAPILMAYAN ÇOK ŞEY VAR”

CHP’liler eleştirilere tepki gösterirken, MHP’li Mahmut Tat, sosyal belediyecilik çalışmalarını eleştirmediğini söylerken, AKP’li Zafer Şahin Özturhan, “Şuna sevinmemiz lazım Mersin’de ciddi şekilde yatırım oluyor ki vergi gelirlerimiz artıyor. Yapılanlara teşekkür ediyoruz ama yapılmayan çok şey var. Yapılacaklarla ilgili bizi de önceden bilgilendirirler ise inanıyorum ki başkanımız daha rahat yol kat edecektir” dedi. 

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak da, ilçe belediyesi olarak Büyükşehir ile kıyaslanmasından gurur duyduğunu söyleyerek, İŞKUR desteklerinden yararlanması ile ilgili eleştirilere cevap verdi.

 

“MESKİ VE ŞİRKETLER KONUŞULAMADI”

Son olarak Meclise başkanlık eden Mehmet Topkara da, MESKİ’nin çalışmalarına değinerek, “MESKİ’ye vatandaş nezninde tepkiler var, bunların da konuşulmasını isterdim. İnşallah başka bir toplantıda MESKİ’yi konuşuruz. Belediyemizini faaliyet alanı içerisindeki şirketlerimizin de konuşulması gerekirdi. Örneğin MESBAŞ’a üyeliğimiz var ve faaliyet raporunda buşirket ile ilgili kar-zarardan yönetime kadar tüm bilgiler belediyenin faaliyet raporuna konulmuş. Ancak belediyenin bazı şirketlerinin kar-zararı, yönetimi, faaliyetleri yok. Bunu rica ediyorum, bu eksiklikler ile ilgili meclise bilgi verilsin. Genel idare görevini yapacak biz de yetkimiz dahilinde görev yapacağız. Meclisin iradesine saygı göstermek lazım. Sevgi kavşağı geçmiyor da, faaliyet raporunda bize sevgi kavşağı olarak sunuluyorsa buna dikkat çekmek lazım. Demokrasi, iradeye saygı diyoruz ama logoda simgede olduğu gibi mecliste kabul görmeyen sevgi kavşağı ismini faaliyet raporuna sunuyoruz” diye konuştu.

 

METRO İHALESİ 28 NİSAN’DA

Başkan Vahap Seçer ise bazı ihalelerden haberimiz olmuyor ya da meclise açıklama yapılmıyor” eleştirilerine, “Metro projesi örnek verildi ama Belediyelerin mal ve hizmet alımları çok gizlene konular değildir. Birçoğu açık ihale ile yapılan alışverişlerdir. Bazı mücbir durumlarda farklı yöntemlerle belediyelerimiz mal ve hizmet alımı yaparlar. Ama bana soru yöneltildiği zaman gerekli açıklamaları yapıyorum. Kamuoyu önünden hiç bir şeyi kaçırmıyorum. Son yaptığım 45 milyon TL’lik yatırımı da huzurlarınıza getirdim. Akaryakıt ihalesini, yağ alımlarını sizlere getirdim. Belediyeden edineceğiniz evraklarla kayıtlar mevcut. Farklı yöntemler kullanarak daha önceki dönemlere göre akılcı alışverişler yaptık.

Metro ihalesi önemli bir ihale. Daha önce iptal oldu, sonra araya handemi girdi. Bazı yatırımları erteleyelim, öteleyelim dedik bu kararın içinde Metro da var. Ancak maliyetlerde ciddi dalgalanmalar oldu. Ama süreç devam ediyor. Ben bunları sürekli kamuoyuyla paylaşamam. İhalelerin bu süreçlerine helal getiremem. Şuan 28 Nisan’a EKAP’ta açık ihale yapılacak. Kamu İhale Kurumu tarih verdi. Neden yüksek teklif geldi çünkü maliyetler arttı. Maliyet hesabını 1,5 yıl önceki koşullara göre yaptık. Derken yaptığımız hesap günceliğini yitirdi. En ucuz, makul fiyatla, en kaliteli işi belediyeme temin etmekle mükellefim. Bunun için çaba gösteriyorum. 28 Nisan’da metro ihalesi tekrar gerçekleşecek.

 

LOGO DEMEK VAHAP SEÇER DEMEKMİŞ!

Şuanda bizim resmi olarak kullandığımız bir logo var. Ama bizim kullandığımız logo değildir, şuanda kullandığımız meclis kararı almadığımız sürece bizim dönemimizi ifade eden simgedir. Uyarınızı dikkate alacağım. Belki onun kapsamını daha da daraltacağım. Belediye başkanlarının tabelalarda isimleri yazıyor. Bu da aynı, isim yazdırmaktan farkı yok” diye konuştu.

 

“BEN ONLARLA ÇALIŞMAK ZORUNDA DEĞİLİM”

İşten çıkarılan işçilerle ilgili eleştirilere de yanıt veren Seçer, “Ben onlarla çalışmak zorunda değilim. Yeni otobüsler geliyor ama kullanacak şoför yok. Benim yaptığım işlemler yasal, yargı yolu açık. Yangından mal kaçınmıyoruz. Müfettiş dediniz, milletvekillerinizi devreye soktunuz, müfettiş geldi. Raporu ortaya koyduk. O yetmedi farklı ve yerel kurumlardan geldi. Ben bir şey kaçırmıyorum, günah işlemiyorum” dedi.

 

“İDDİALARINIZDA TUTARLILIK YOK”

Bütçe gelirinin arttığını da söyleyen Başkan Seçer, “Benim 2 yıl içinde sadece eski borç stokundan azalttığım miktar 868 milyon TL’dir. Sizin iddialarınızda tutarlılık yok. Pandeminin üzerinde bir yıl geçti. Bizim bütçe içinde yatırımın oranı bir önceki yıla göre yüzde 5 artmış, yüzde 22’ye çıkmış. Yatırım bütçesini 492 milyon TL’ye çıkarmışım ve yüzde 92’siin harcamışım. Bir taraftan da sosyal politikaları olması gerektiği gibi uygulamaya koymuşum. Binlerce ton asfalt dökülmüş. Sanat yapıları köprülü menfezler yapıyoruz. Siz ‘hiçbir şey yapmıyorsunuz’ dediğiniz noktada yanlış değerlendirmeler yapmış olursunuz.

Gelirimizde 350 milyon TL gibi yüzde 25 civarında bir artış söz konusu. O günden bugüne enflasyona, faiz oranlarına, döviz kurlarına emtia fiyatlarına bir bakalım bizdeki artış devede kulak kalır” dedi.

 

“İŞ YAPTIRMIYORSUNUZ”

Muhalefeti kendisine iş yaptırmamakla da eleştiren Seçer, “Siz öyle bir noktaya getirdiniz ki hem meclis olarak hem merkezi yönetimin kurumları olarak artık açmaz, iş yapamaz duruma geldik. İşlerimiz sekteye uğruyor. Herkes bizi seviyor da ‘karın aç mı’ diye soran yok. Rahat bırakmadınız ona rağmen çok şey yaptık. ‘Piyasalar oynuyor, borçlanmayı verin’ dedik siz kulak arkası ettiniz. Siz engelliyorsunuz. Benim rahat hareket etmemi engelliyorsunuz. İlçe belediye başkanları benden çok rahat iş yapıyor. İstediği zaman borçlanma alıyor. İstediği zaman elini altında. Zaten boğan boğmuş ondan çıkmaya çalışıyorum. Tabi biz engellenmiyoruz, ben yalan yanlış söylüyorum. 

Tahsislerde Milli Emlak neden ayak sürüyor bize, neden bu kadar uzatıyor? İki yıl zor tahsis verildi ihaleye çıkamıyorum, hadi buyurun tahsisini verin. Oranın temizliğini bakımını ben sağlıyorum. Davul benim kucağımda tokmak başkasını elinde. Şuan Kültür Parkın tahsisi bitiyor. Bunun gibi çok dosya verebilirim bekliyoruz, iş yapamıyoruz. Ayda 6 milyon TL bitüm giderim var. Yüzde 2 bizim belediyemizden fazlasıyla faiz alıyorsunuz. Niye zulüm yapıyorsunuz? Deyin. Otobüs aldık ama yetmiyor. Söyledik; 22 milyon Avro borçlanma yetkisi verdiniz, cumhurbaşkanlığında yatırım programına alınmadı, aldırın. Kimse beni engellemiyor.  MESKİ’nin projesi var Anamur’da hızlandıralım şunu. Bozyazı’da katı atık tesisi. Bozyazı’nın, Aydıncık’ın, Mut’un çöpünü Silifke’ye taşıyoruz ama ek ücret almadık. Sizin adınıza para topluyoruz ama onun bile siyasi sorunu bizim üzerimize kaldı. Almayalım dedim siz reddettiniz. 2021 bütçesinde borçlanma kalemimiz var. Gelecek yıl bu zamanlar faaliyet raporu konuşulurken bana, ‘bitüm izin hem teminat mektubunu verdik hem yardımcı olduk. Borçlanma dediniz yetki verdik, banka teminat mektubunun İller Bankasından verilmesini temin ettik’ deyin, gelecek yıl bunları bana söyleyecek durumda olun, sonra çıkıp ‘şunu yapmamışsın, yetersiz kalmışsın’ deyin, o zaman eyvallah derim. Elimiz ayağımız bağlı bizden harikalar yaratmamızı bekliyorsunuz ama ne mutlu ki harikalar da yaratıyoruz. Şirketlerimiz var. Batmış bir denizkızı şirketini yüzdürdük. Kültür AŞ personel, İmar AŞ çok fonksiyonlar katmak istediğimiz bir şirket. Mal ve hizmetlerin bir kısmını İmar Aş üzerinden alıp, daha düşük maliyet sağlayabilir miyiz diyoruz. Belediyeye bağlı şirketler denetime açık” diye konuştu.

Yaklaşık 5 saatlik meclisin 3 saatinin ayrıldığı müzakereler sonucunda yapılan oylamada, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı faaliyet raporu kabul edildi. Cumhur İttifakının oylamada çekimser oy kullanması dikkat çekti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA