MECLİSİN 1,5 SAATİ SİYASETE KURBAN GİTTİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MECLİSİN 1,5 SAATİ SİYASETE KURBAN GİTTİ!


 

İdarenin CHP’de, sandalye üstünlüğünün ise Cumhur İttifakı’nda olduğu Mersin Büyükşehir Belediyesinin Nisan ayı meclisinde 1,5 saat siyasi tartışmalar ile kaybedildi! Tansiyonun yükseldiği mecliste Başkan Seçer’in, görüntü çekmeye çalışan gazetecileri hedef alması tepki çekti.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan Ayı Toplantısı Birinci Birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı. İdarenin CHP’de, sandalye üstünlüğünün ise Cumhur İttifakı’nda olduğu Mersin Büyükşehir Belediyesinin Nisan ayı meclisinde 1,5 saat siyasi tartışmalar ile kaybedildi!

 

BAŞKAN SEÇER’E TRİBÜNLERE OYNAMA TEPKİSİ

Mersin Limanı işleticisi şirketi MIP’in Atatürk Parkı’nda denizi doldurarak büyüme girişimine karşı Büyükşehir Meclisi’nin temenni kararı alması görüşmelerinde geçen ay toplantıyı terk eden Cumhur İttifakı Meclis üyeleri, salonda yeterli sayı olmamasına rağmen mecliste karar alınarak tutanaklara işlendiğini savunarak tepki gösterdi.

Duruma tepki gösteren MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara, “Firma sizinle iletişime geçse okey mi vereceksiniz? Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Elvan’a teşekkür ederken, Ak Partili arkadaşlarımıza teşekkür ederken, temel atma aşamasına gelmiş bu konuyu gidip Ankara’da çözsek daha iyi olmaz mıydı? Ama bunları burada çözemiyoruz. 79 meclis üyesinin tümü evet de dese hayır da dese sonuca ulaşacak bir konu değil bu. Bu konuyla ilgili milletvekilliği yaptığı dönemde ne yaptınız? Gelip burada 3-5 meclis üyesine temenni kararı aldırıp, bizleri bu işin içine sokup, tribünlere oynamak hoş mu? Bu şehri böyle mi yöneteceğiz?” dedi.

 

“İRONU KOKAN SÖYLEMLERİMİZİ HAZMEDEMİYORSUNUZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise Topkara’nın gazetemize daha önce konuyla ilgili yaptığı açıklamaları de gündeme getirip eleştirerek, “Beni tribünlere oynamakla itham edip, sizin bize o lafları kullanmanız gayet doğal oluyor da bizim ironu kokan söylemlerimizi hazmedemeden bu konuyu açmanız normal. Benim nükleerle de kişisel dava açmışlığım vardır. Meclisi kapatalım, belediye başkanlıklarını da kaldırın, burası karar almasın. Az önce 3-5 meclis üyesinin aldığı karar diyorsunuz bu şık olmadı. Biz kötü bir şey söylemedik buranın bu şekilde genişlemesini arzu etmiyoruz. Mecliste tartışmaya açıyoruz dedik. Biz hukuk devleti olduğumuza hala inanıyoruz. Keşif yapıldı, bilirkişi raporunda kapasite artırımını plan kademelenmesinin şehircilik ilkelerine uygun bulunmadı. Yani bizim gerekçemizi bilirkişi de uygun bulmuş. Burası hukuk devleti bakan geldi temel attı diye oturalım, kaderimize razı olalım. Yok böyle bir şey. Kanun var nizam var. TBMM’ye karşı Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açabilirsiniz. Biz hala buna inanıyoruz” dedi.

 

MECLİSE EŞİTLİK TEPKİSİ

Daha sonra 79 üyeye sahip meclisin 7’şer kişiden oluşan 16 komisyona yeniden üye seçiminde, grubu bulunmayan partiler ile bağımsızların da yer alabilmesine ilişkin Başkan Seçer’den, gelen teklif, Cumhur İttifakı’nın oyları ile reddedildi.

HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi bu duruma tepki göstererek, “Demokrasi diyoruz ama işimize geldiği zaman yükleniyoruz demokrasiye. Burada 79 meclis üyesi var. Eşitliğin sağlanması lazım. Biz de seçmenden belli oranda oy aldık. O seçmene karşı sorumluluklarımız var. Meclislerin en önemli çalışma alanlarından bir tanesi komisyonlardır. Tüm kararlar buralarda şekilleniyor.CHP’de 24 meclis üyesi var, hepsi de istediği komisyona aday olabiliyor. Cumhur İttifakı’ndakiler de aday olabiliyor. Ama grubu bulunmayan siyasi partiler veya bağımsızlar aday dahi olamıyor. Bu eşitlik sorunudur” dedi.

 

GAZETECİLER BAŞKAN SEÇER’İN HEDEF OLDU

Ancak bu esnada Cumhur İttifakı üyelerinin kendi arasındaki konuşmaların kendilerine yönelik olduğunu düşünerek tepki gösteren HDP’liler tepki gösterdi. Kısa süreli tansiyonun yükseldiği salonda görüntü olmak isteyen gazeteciler işini yapmak isterken Başkan Seçer tarafından engellendiler.

Meclis üyelerinin tartışmaları esnasında görüntü olmak isteyen gazetecilere tepki gösteren Seçer, “Gelip ortalıkta, burada fotoğraf karma çekme bunlar mecliste sıkıntı yaratıyor bize” diyerek, gazetecilerin işini yapmasına müdahale etti.

 

TAŞ OCAĞI TARTIŞMASI

Mecliste gerilimi tırmandıran bir başka konu ise AKP Grup Başkanvekili ve Sözcüsü Zafer Şahin Özturhan’ın, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’e, Gözne’de bir taş ocağının açılmasını desteklediği iddiaları oldu.

Özyiğit iddialara tepki göstererek, “Sapla samanı karıştırmak diye buna denir. Biz kaynaklarımızdan yararlanmayalım demiyoruz. Biz bu kente sanayi sitesi, galericiler sitesi yapmayalım demiyoruz. Taş ocağı olmasın demiyoruz. Ama yapılacak yer var, yapılmayacak yer var” diyerek tepki gösterdi.

 

AKP’Lİ ZEYNEP GÜL YILMAZ MECLİSİ GERDİ

Öte yandan CHP’li Hasan Özalp’ın, AKP’li Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’ın TBMM’deki konuşmalarını eleştirmesi üzerine tartışmalar siyasi zeminde devam etti.

AKP’liler duruma tepki gösterirken HDP’li Bedriye Kuş, Yılmaz’a tepki gösterip, Akdeniz Belediyesi’ne kayyum atanması sonrası yapılan çalışmaları eleştirdi.

Bunun üzerine Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak söz alarak algı oluşturulduğunu savunarak, Başkan Seçer’i Akdeniz’in konuşulmasını engellememekle eleştirdi. Gültak, “İki yılımız bitti kayıkçı kavgası ile bu işler bitmez. Burada başkan olan sizsiniz, bunlara izin vermeyeceksiniz. Buranın gündemi değil ki Akdeniz, neden burada tartışıyoruz. İstiyorsanız bilemem” dedi.

 

“MECLİS ÇALIŞAMIYOR”

Erdemli Belediye Başkanı MHP’li Mükerrem Tollu ise, “Üzüm yemeye mi çalışıyoruz, bağcıyı mı dövmeye çalışıyoruz belli değil. Toplantı başlayalı 1,5 saat oldu ama hala meclis gündemine gelinemedi. Kentin meselelerini, kentin gündemini burada yeterince görüşemiyoruz. Bunlar hem bizi yoruyor hem meclisin performansını düşürüyor hem de meseleleri tartışamıyoruz. Yasa, yönetmelikle alakası olmayan konular meclis gündemine geliyor” tepkisi verdi.  

 

“ŞEHRİ GEREN SİZSİNİZ”

Başkan Vahap Seçer ise meclis üyelerinin duygu ve düşüncelerini engellemesinin mümkün olmadığını söyleyerek, “Burası meclis, burana insanlar konuşmaya gelir. Konuşacağız tabiî ki. Kapatalım o zaman. Meclis üyesisiniz, toplantı 10 saat da sürer, 30 saat da. Kimse buraya sizi zorla seçmedi. Ben bunu anlamakta zorlanıyorum. ‘Gereksiz konular konuşulmasın’ deyin. Şimdi gündeme geçeceğiz. Komisyonlara sevkler ve kabuller sonrası geç. Hadi gidelim. Ne anladık burası meclis olmaktan çıkar, böyle bir anlayışı kabul etmiyorum.

Şehir gerilmesin de, şehri geren yok. Bazı arzu etmediğimiz şeyler olabiliyor bu şehrin gerildiği anlamına gelmiyor. Genelde idarenin sizden talep ettiği konularda şehri geriliyor.

Zeynep Gül Yılmaz hakkında yorumda bulunmak istemiyorum ama üzüldüm. İki kadın 12 milletvekilimizden ikisi kadın keşke o kürsünün ona yarattığı strese, heyecana, hezeyana kapılmasaydı da böyle bir söz etmeseydi” diye konuştu.

 

SEÇER, CUMHURBAŞKANINA SESLENDİ

Çevre dostu 100 CNG'li otobüs alımı için 22 milyon Euro'ya kadar dış kredi kullanılması amacıyla cumhurbaşkanlığından bekledikleri onayı alamamalarına da isyan eden Seçer, “Eğer zaman aşımı olur ise bundan kent kaybeder. 22 milyon Avro gelecek, 7 milyonu silinecek. Bizim ödeyeceğimiz 18 milyon ödeyeceğiz ama 2 yıl ödemesiz olarak 10 yılda ödeyeceğiz. Bunun da duyulmasını istiyoruz” diye seslendi.

 

“ÖNÜMÜZ TIKANIRSA MERSİN’E YAZIK OLUR”

Tarsus’tan Anamur’a kadar insanların hizmet beklentisi olduğunu söyleyerek, borçlanmada engelle karşılaştığına vurgu yapan Seçer, “İhtiyaç duyduğumuz zaman farklı enstrümanları da kullanacağız; kredi, teminat mektubu gibi. Bu enstrümanları kullanırken bizim önümüz tıkanırsa yazık olur Mersin’e. Biz bunu söylemeye çalışıyoruz. İller Bankası bize 50 milyon TL’lik teminat mektubu vermedi. İller bankası birilerinin babasının malı değil. Burası da. Halkın kamu kurumlarında ortaya çıkan tablo esef verici” dedi.

MESKİ tarafından tahsilatı yapılan evsel katı atık ücretlerine yönelik tepkiler sürürken MHP’li Meclis üyesi Bünyamin Önel, esnaf için pandemi süresince alınmaması önerisi getirdi. Bunun üzerine Başkan Seçer, Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç’ın konuyla ilgili basında verdiği demeçleri eleştirerek, hedef göstermekle suçladı. Başkan Seçer ile Başkan Kılınç arasında kısa süreli karşılıklı söz düellosu yaşandı.

 

MECLİSTE ARA VERİLDİ

Meclisin gerilmesi ve uzun süreli zaman kaybı yaşanması üzerine gündeme geçmeden önce MHP’li Mehmet Topkara tarafından ara verilmesi önerildi. Ancak Başkan Seçer, “Meclisi ben yönetiyorum” diyerek, açıklamaları sonrasında gündeme geçerek, ara vereceğini söyledi. Mecliste Başkan Seçer’in mali konularla ilgili açıklama yapıp, faaliyet raporunun oylanması için Başkan vekili olan Mehmet Topkara’yı kürsüye davet etmesi ile ara verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA