“21. YÜZYIL KADINLARIN YÜZYILI OLACAK” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“21. YÜZYIL KADINLARIN YÜZYILI OLACAK”


 

Kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 91. yıl dönümünde kadınlara seslenen KA.Der Mersin Şube Başkanı Aysu Zeka, “Yolumuz uzun. Bu mücadele bitmez. Ancak kadın dayanışması bizi siyasi arenada, karar alma mekanizmalarında daha görünür kılacaktır. 21. yüzyıl kadınların yüzyılı olacaktır” dedi.

Haber Merkezi

 

Kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 91. yıl dönümünü ülke genelinde coşkuyla kutlandı.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Mersin Şube Başkanı Aysu Zeka da yazılı bir açıklama yaparak, Sadiyelerin, Müfidelerin bitmeyen mücadelesinin sürdüğünü söyledi.

3 Nisan 1930’un kadınların siyasal alandaki ilk hak kazanımlarını elde ettiği gün olduğunu söyleyen Zeka, “91 yıl önce bugün kabul edilen Belediyeler Kanunu ile kadınlar, 2. Meşrutiyet’ten bu yana sürdürdükleri mücadelenin sonunda, siyasal alanda ilk kez yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını kazandılar. Aynı yıl, ilk belediye başkanı olan Sadiye Ardahan,Artvin’in Yusufeli ilçesi Kılıçkaya Beldesi’nde başkanlık koltuğuna oturdu. Muhtar ve ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilme hakkını kazanabilmek için 3 yıl; milletvekili seçme ve seçilme hakkı için 4 yıl daha mücadelesini sürdürdü kadınlar. İl ve ilçe meclislerinde o yıllarda da çok yer bulamadılar, ilk kadın il belediye başkanı olarak tarihe geçen Müfide İlhan’ın, Mersin’de koltuğa oturması için 20 yıl beklemek gerekecekti.

 

“YEREL YÖNETİMLERDEKİ TABLOMUZ, BİTMEYEN MÜCADELEMİZİN RESMİDİR”

Sadiye Ardahan, Müfide İlhan ve nicesi tarih boyu üstlendikleri rolleriyle öncü oldular. 91 yıl sonra bugün yerel yönetimlerdeki tablomuz, bitmeyen mücadelemizin resmidir. Bugün yerel siyasette görev başında olan kadınların sayısına gelin birlikte bakalım, eşit temsilden ne kadar uzak olduğuna siz de hak vereceksiniz: 50 bin 157 muhtardan sadece 1071’i kadın (Yüzde 2.14) Bugüne dek 4 ilimiz (Bitlis, Muş, Şanlıurfa ve Sinop) Cumhuriyet tarihi boyunca hiç kadın muhtar çıkarmamış.

1389 belediye başkanı koltuğundan sadece 22’sinde (yüzde 1.5) kadınlar oturuyor. (Seçimle gelen 43’tü, kayyum atamaları nedeniyle sayı düştü).

20 bin 745 belediye meclis üyeliklerinde 2 bin 283 kadın görevde. (Temsil oranı yüzde 11)

Bin 272 il genel meclis üyesinin sadece 48’i kadın (Yüzde 3,77)” diye konuştu.

 

“21. YÜZYIL KADINLARIN YÜZYILI OLACAKTIR”

Aysu Zeka, 91 yıl boyunca yapılan 19 yerel seçimde 32 binden fazla erkeğin; sadece 156’sının kadın belediye başkanı seçildiğini söyleyerek, “Kadınların ilk kez oy kullandığı ve aday olduğu seçme ve seçilme hakkımızın 91. Yıldönümü’nde, KA.DER olarak yetkililere sesleniyoruz; ‘’Bu tabloyu değiştirmek için daha ne bekliyorsunuz! Kadınların seçilme yolundaki engelleri kaldırın artık. Meclis’teki bütün kadın milletvekillerinin bu değişim için birlikte hareket etmesini ve erkek milletvekillerinin de görev almalarını bekliyoruz.

Kadınlara sesleniyoruz; ‘Yolumuz uzun. Bu mücadele bitmez. Ancak kadın dayanışması bizi siyasi arenada, karar alma mekanizmalarında daha görünür kılacaktır. Kurucu başkanımız Şirin Tekeli’nin de dediği gibi, ‘21. yüzyıl kadınların yüzyılı olacaktır.

KA.DER olarak inançla ve cesaretle bu yolda adım atan kadınların her zaman yanındayız, yanında olacağız” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA