HAL ESNAFI, ZİNCİR MARKETLERDEN DERTLİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HAL ESNAFI, ZİNCİR MARKETLERDEN DERTLİ


 

Hal esnafının sorunlarını TBMM’ye taşıyan Milletvekili Rıdvan Turan, özellikle zincir marketlerin esnafı sıkıntıya soktuğuna vurgu yaptı.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, hal esnafının sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması için verdiği soru önergesinde Turan, “Pandemi ve ekonomik krizin mağdur ettiği kesimlerden biri de hal esnafıdır. Hal esnafı, tarladaki tarım ürünlerinin pazarlanması ve dağıtılması konusunda faaliyet yürütürken, tarım alanındaki her türlü gelişmeden etkilendiği gibi kendi ticaret ağında da ciddi sorunlar yaşamaktadır. Hal esnafı, özellikle meyve ve sebze dağıtımının şirket tekeline girmesiyle birlikte, ticari faaliyetlerinin büyük oranda sekteye uğradığını düşünmektedir. Pandemi döneminde cirosunu en çok arttıran marketleri incelediğimizde, Hal esnafının ticari hacminin daraldığı yönündeki düşüncelerinin haklı olduğunu görebiliriz.

 

ZİNCİR MARKETLER ĞRETİCİ İLE DİREK TEMASA GEÇTİ

Buna göre pandemi döneminde Türkiye’de en çok ciro elde eden market sıralamasında ilk dörtte sırasıyla, BİM, MİGROS, CARREFOURSA, ŞOK yer almaktadır. Pandemi döneminde BİM, yüzde 38 artışla 26,6 milyar TL ciro, MİGROS, yüzde 25 artışla 13,4 milyar TL, CARREFOURSA, yüzde 23 artışla 3,6 milyar TL, ŞOK ise yüzde 32 artışla 9,9 milyar TL ciro elde etmiştir. Bu büyük marketler zincirine sahip şirketlerin sadece pandemi dönemindeki ciro artışlarının yüksek oluşu kuşkusuz ticaret hacimlerini genişletmelerine paralel olarak artmaktadır. Bu büyük marketler pazarladıkları sebze ve meyveleri daha önce hal esnafından alırken son yıllarda tarla ile doğrudan ilişki kurarak hal esnafının ticaret hacminin ciddi biçimde daralmasına neden oldu. Hal esnafı son yıllarda hükümet ve sermayenin kıskacında günümüze kadar aldığı borçlarla ticarette kalmaya çalışırken birçok hal esnafı milyarlarca borç içinde iflas etmiştir.  Hal esnafı, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan içinde bulundukları sorunların çözümüne yönelik politikaların uygulanmasını istemektedir” dedi.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “Bakanlığınız tarafından hal esnafının içinde olduğu sorunların çözümüne ilişkin herhangi bir girişim olacak mıdır?

Bakanlığınız tarafından Türkiye tarımının geleceğinde belirlenen hedefler ve politikalarda Hal Esnafını nasıl konumlandırıyorsunuz?

Bakanlığınızın hal esnafının borçlarının silinmesi/ertelenmesi konusunda herhangi bir çalışması var mıdır?

Türkiye’de son iki yılda kaç hal esnafı iflas etmiştir?

Bakanlığınızın hal esnafının ticari hacminin daralmasına yönelik önlem alınması konusundaki çalışmaları nelerdir?”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  • Gönderen : Can Düzağaç - Tarih : 29/3/2021 - 21:38:04
    Beter olsunlar. Çiftçiden 1e aldıklarını vatandaşa 10a yedirirken iyiydi.


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA