SALGIN ZİRVE YAPTI: YENİ KISITLAMALAR MASADA | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SALGIN ZİRVE YAPTI: YENİ KISITLAMALAR MASADA


 

Korona virüsü salgınında günlük vaka sayıları 30 bin civarında seyrediyor. Bu yükselişin 2 hafta sonra yoğun bakımlarda yığılmaya neden olabileceği belirtiliyor. Bugün düzenlenecek Bakanlar Kurulu toplantısından yeni kısıtlama kararları gelip gelmeyeceği merak konusu.

 

Haber Merkezi

 

Salgında korkulan üçüncü zirveye gelindi. 13-19 Mart haftasında korona virüsü vaka sayısı her 100 bin kişide İstanbul'da 251,12, Ankara'da 107,99 İzmir'de 111,41 oldu. Mutant virüsün de ülke genelinde yüksek oranlarda yayıldığı belirtiliyor. Türkiye'nin neredeyse tamamında harita kırmızıya dönerken, Karadeniz illerinde uzun süredir sayılarda gerileme sağlanamıyor. Bu durumun nedenlerinden birinin de aşı olmak istemeyen 65 yaş üstü çok sayıda kişinin hastalığa yakalanması olduğu belirtiliyor.

Samsun, 100 bin kişide görülen vaka haritasında 508,97 ile yeniden en yüksek vakanın görüldüğü il oldu. Samsun'u Giresun, Sinop, Balıkesir ve Yalova izliyor. Haftalık verilere göre Şırnak, Siirt, Hakkari, Mardin ve Şanlıurfa en az vaka görülen iller oldu.

Vakaların hızla artmasında, aşılardaki gecikme en önemli neden. Aşılama başladığı dönemde yapılan plana göre bu aşamaya kadar 20 milyon aşılama yapılması öngörülmüştü. Ancak bu sayının henüz yarısına bile ulaşılamadı. Bu rakama ulaşılması için en yakın görünen tarih olarak ise 1-1.5 ay sonrası işaret ediliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısı, bugün saat 15.30'da Beştepe'de gerçekleştirilecek. Salgınla mücadelenin de gündemler arasında olduğu toplantıdan ülke genelinde 'tam kapanma' gibi kısıtlamalara gidilmesi ihtimalinin zayıf olduğu yeni kısmi tedbirler alınabileceği belirtiliyor. Bugün medyaya yansıyan kulis haberlere göre söz konusu olabilecek kısıtlamalar için öne çıkan iddialar şöyle:

Salgın zirve yaptı: Yeni kısıtlamalar masada Özellikle Karadeniz'deki iller gibi gerileme sağlanamayan merkezlerde tamamen kapatmanın gündeme gelebilir. İl giriş-çıkışlarının da kapatılması da gündemde. İllerin hangi renkte olduğuna bakılmadan düğün, taziye, parklar gibi toplu buluşma alanlarında ilin rengine bakılmaksızın pozitif test sayılarının oranı, yoğun bakımların ve sağlık altyapısının durumu gibi kriterlere göre kısıtlama kararları alınabilecek.

Yine illerdeki vaka durumuna bağlı olarak, Nisan ayında başlayacak ramazan boyunca kafe ve restoranlara farklı saat uygulaması, hafta sonu tamamen kapatma gibi kurallar getirilebileceği belirtiliyor. Camilerde topluca kılınacak teravih namazları ve 65 yaş üstünün toplu taşıma kullanımı gibi konularda da kısıtlamalar söz konusu olabilir.

 

COVİD-19 EN ÇOK SAAT 14.00'TE ORTAYA ÇIKIYOR

Covid-19 testlerinin günün diğer saatlerine kıyasla öğleden sonra ilk saatlerde daha doğru sonuç verdiği ve kişilerin bu saatlerde daha fazla Covid-19 salgıladıkları açıklandı.

DUVAR - ABD’de yapılan ve hakem tarafından incelemeye alınan bir araştırma ile Covid-19 testinin en doğru sonuç verdiği ve kişilerin en fazla Covid-19 salgıladıkları saat 14:00 olarak belirlendi.

Nashville'deki Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Candace McNaughton ve meslektaşları tarafından yapılan araştırmada, kişilerin öğleden sonra saatlerinde daha fazla korona virüsü salgılayabilecekleri açıklandı. Geçen yıl Mart ve Haziran ayları arasında ABD’nin Nashville bölgesinde gerçekleştirilen 30 bin PCR tabanlı testin sonuçları incelenerek yapılan araştırmada, 24 saat içerisinde test sonucunun pozitif çıkması için en doğru saat 14:00 olarak tespit edildi.

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, bağışıklık hücrelerimizin korona virüsü ile nasıl etkileşimde bulunduğundaki günlük "sirkadiyen" (24 saatlik) dalgalanmalar nedeniyle, öğleden sonra ilk saatlerde virüs bulaşma miktarının artabileceğini belirtti.

Daha önce yapılan influenza gibi diğer virüslerle ilgili çalışmalar da, bir bireyin semptomlarının ve virüsün diğer kişilere bulaşmasının 24 saatlik süre boyunca değişebileceğini göstermişti.

Guardian'da yer alan ve NTV'nin aktardığı habere göre Imperial College London'da virolog Dr. Rachel Edgar da, bir gün boyunca fizyolojimizdeki örneğin burun salgılarımız gibi diğer değişikliklerin de, burun ve boğaz sürüntülerinde toplanan virüs miktarını etkileyebileceğini söyledi.

Araştırmayı daha da geliştirmek için kişilere Covid-19 bulaştırarak ardından viral yüklerinin günün farklı saatlerinde değişip değişmediğinin izlenmesi gerektiğini söyleyen araştırmanın başındaki Candace McNaughton ise, “Mümkün olan en doğru Covid-19 testini yaptırmak isteseydim, öğleden sonra erken saatlerde yaptırırdım” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA