MERSİN EKONOMİK SORUNLARINI TBMM ARAŞTIRSIN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN EKONOMİK SORUNLARINI TBMM ARAŞTIRSIN!


 

İşsizlik rakamları Türkiye ortalamasının üzerinde olan Mersin’in ekonomik sorunlarının TBMM tarafından araştırılması için HDP tarafından önerge verildi.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, kentteki işsizlik, geçimsizlik ve kötü çalışma koşullarından dolayı yaşanan sorunların incelenmesi ve ekonomik sorunların tespit edilerek giderilmesi yönünde çalışmalar yapılması amacıyla, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) başkanlığına araştırma önergesi verdi.

 

İŞSİZLİK TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Önerge gerekçesinde Mersin’in iktidarın ekonomik politikalarından etkilenmiş, tarım ve limanıyla anılan kent işsizlik, geçimsizlik ile gündeme geldiğine dikkat çeken Fatma Kurtulan, “Türkiye genelinde işsizlik oranı yüzde 13,2 olarak açıklanırken bu oran Mersin ve Adana illerini kapsayan TR62 bölgesinde yüzde 11,9 olarak açıklanmıştır. Yine Türkiye geneli tarım dışı işsizlik oranı yüzde 15,3 iken TR62 bölgesinde yüzde 16,0 olmuştur.

 

SERBEST BÖLGE’DE SÖMÜRÜ DÜZENİ VAR

Mersin’de gerek tarımda gerekse de diğer sektörlerde çalışan kadınlar başta olmak üzere, özellikle Serbest Bölge’de kayıtlı/kayıt dışı çalıştırılan yetişkin ve çocuk işçiler emek sömürüsüne maruz bırakılmakta, işçilerin özlük hakları gasp edilmektedir. Meslek örgütlerinin gözlemleri Serbest bölgede çalışanların 9-65 yaşları arasında olduğunu göstermekte, büyük bir kısmı kayıt dışı çalıştırılan bu işçilerin kayıtlı çalışanları da işyerlerine resmi olarak ‘girdi-çıktı’ işlemi yapılarak tazminatlar başta olmak üzere özlük haklarından faydalanmaları engellenmektedir.

 

YOKSULLUK HAD SAFHADA

Yine Mersin’de taşeron işçilerin sorunları da gittikçe artmaktadır. Sendika üyesi olmaları engellenen taşeron işçiler asıl işçilerle eşit muamele görmemektedir. En basit ihtiyaçları olan öğle yemekleri dahi karşılanmayan taşeron işçiler, uzun çalışma saatlerine maruz bırakılmakta, işyerlerinde yaşadıkları sorunları dile getirmeleri dahi engellenmektedir.

Mersin, resmi rakamların gösterdiğinden çok daha yoğun işsizlik oranıyla karşıyadır. Özellikle covid-19 salgını ile birlikte yüzlerce işyeri kapanmış, esnaf kredi borçları ile giderlerini karşılayamamıştır. Yurttaşın da artan enflasyon ile birlikte alım gücü düşmüş, geçimsizlik ve yoksulluk had safhaya ulaşmıştır.

 

YEVMİYELER 50 TL

Tarım işçiliği ve tarım ürünlerini paketleme işçiliğinin yoğun olduğu Mersin’de kadın emekçiler günde ortalama 50 TL yevmiyeyle çalışmaktadır. Pandemi tedbirlerinin dahi alınmadığı koşullarda çalışmak zorunda kalan kadınlar hem kayıt dışı hem de güvencesiz çalışmanın ağır koşullarına maruz bırakılmaktadır.

Mersin’in de içinde bulunduğu TR62 bölgesinde genç işsizliği toplamda Türkiye ortalamasının altında görünse de genç kadın işsizliği bakımından Türkiye ortalamasının üzerindedir. Genç nüfus günübirlik, sosyal güvencesiz işlere yönelmektedir. Özellikle ekonomik kriz ve pandemi ile birlikte işten çıkarmalar ve maaş düşürmelerinde artış yaşanmış, maaş ödemelerinde aksamalar meydana gelmiştir.

 

MÜLTECİLER UCUZ İŞ GÜCÜ

Mersin mülteciler için de kayıt dışı çalışmanın yoğun olduğu illerden biridir. Özellikle sokaklarda, hizmet sektöründe çalışan çocukların %80’i Suriyeli mülteci çocuklardan oluşmaktadır. Mülteci çocuklar sadece sokaklarda değil, ürün paketleme işletmelerinde, tekstil atölyelerinde düşük ücretler karşılığında saatlerce kayıt dışı çalıştırılmakta emekleri ve bedenleri sömürülmekte, eğitim olanaklarından yoksun kalmakta, fiziksel, ruhsal gelişimleri engellenmektedir.

Yukarıda sıralanan sorun alanları Mersin halkının en yoğun şikayet ettiği alanlardandır. Mersin halkının işsizlik, geçimsizlik ve kötü çalışma koşullarından dolayı yaşadığı sorunların incelenmesi ve Mersin’in ekonomik sorunlarının tespit edilerek bu sorunların giderilmesi yönünde çalışmalar yapılması elzemdir” ifadelerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA