MERSİN’DE BU YIL SU SIKINTISI YAŞANACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE BU YIL SU SIKINTISI YAŞANACAK


 

Haber Merkezi

 

TMMOB Mersin Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, bu yıl “Suyun Değeri” temasıyla kutlanan 22 Mart “Dünya Su Günü’nde “Su yoksa hayat da yok” mesajı verdi.

Dünyadaki suyun miktarının 1,4 milyar kilometre küp olduğunu anımsatan Birim, bunun yüzde 97’sinin tuzlu su, yüzde 2.7’sinin ise buzullarda donmuş bir şekilde olduğunu anımsattı.

‘İnsanlığın kullanabileceği göl, ırmak, dere vb. gibi tatlı su kaynaklarının yüzdesi ise sadece yüzde 0,3’tür’ diyen Başkan Birim, ‘2050 yılına kadar suya olan talebin yüzde 55 artış göstermesi beklenmektedir. Dünyada tatlı suyun yüzde 70’i tarımda kullanılıyor ve Türkiye’de suyun yüzde 72’sinin tarımsal sulamada, yüzde 11’inin sanayide, yüzde 16’sının içme ve kişisel kullanımda harcandığını biliyoruz. Küresel iklim değişikliği somut bir gerçekliktir, ancak ranta dayalı ve sermaye çıkarı öncelikli uygulamalar yüzünden yaşanan iklime dayalı doğal afet ve felaketlerin sorumluluğunu ‘iklim değişikliği’ kavramına yüklemek doğru değildir.

 

‘DÜNYADA EN STRATEJİK İKİ ÜRÜN SU VE GIDADIR’

Günümüzde ve gelecekte dünyada en stratejik iki ürün su ve gıdadır. Türkiye’de kişi başına kullanılabilir su miktarı göz önünde bulundurulduğunda, su stresi çeken bir ülke olarak kabul ediliriz. Projeksiyonlara göre, bugün 1.519 m3 olan kişi başına düşen su miktarının 2030 yılında 100 milyonluk nüfusla 1100 m3’e düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacaktır. Su doğanın ve doğada yaşayan tüm canlıların ortak varlığıdır. Su yoksa hayat da yoktur.  Küresel ısınma nedeniyle yaşanan iklim değişiklikleri, giderek kalıcı hale gelen kuraklık ile birlikte suların azalması ve kirlenmesi, çölleşmenin hızlanması, büyük ölçüde sanayileşmiş ülkelerden kaynaklanan sera etkisi doğamıza ciddi hasar vermektedir. Endüstriyel atıkların yarattığı kirlilik, gerekli çevresel önlemlerin alınmaması ve bilinçsiz tüketim sonucu yaşanan açlık ve yoksulluğun kitlesel boyutlara ulaşması  temel insan hakkının yaşanması önündeki en önemli engellerdir.  

Son yıllarda yer altı sularının aşırı tüketilmesi nedeniyle ilimiz dahil ülkemizin birçok bölgesinde su sıkıntısı görülmeye başlanmıştır. Mersinde DSİ kurumu aracılığı ile 75.000 Hektar alana sulama hizmeti verilmektedir’ dedi.

 

PEKİ NE YAPMALIYIZ?

Açıklamasında yapılması gerekenlere de değinen Birim, mevcut sulama tesislerinin modernizasyonu sağlanarak kapalı basınçlı sulama sistemlerine dönüştürülmesi, su kayıplarının en aza indirgenmesinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

‘Çiftçilerimizde fazla su kullanarak fazla verim elde edemeyecekleri bilinci oluşturulmalı, su israfının önüne geçilmelidir’ diyen Necmi Birim, Mersin’de bu yılın kurak geçmesinden dolayı üst kodlarda kar yükü bulunmadığından sulama sezonunun pik dönemi olan Haziran-Temmuz-Ağustos ve Eylül aylarında gerekli su akışı sağlanamayacağından barajlardaki suların yetersiz kalma ihtimaline karşın çiftçilerin kısıtlı sulama yapması yönünde bilinçlendirilmesi ve uyarılmasının doğru olacağını aktardı.

‘Üreticilerimizin üretim sahası içinde yağmur sularını biriktirebilecekleri, yer altı yağmur toplama havuzlarına proje ve teşvik  amaçlı devlet desteğinin sağlanmalı” diyen Birim, “Su kaynakları korunmalı, bilinçsiz su tüketiminin önüne geçilmeli, atık sular arıtılarak yeniden kullanılabilir hale getirilmeli, doğal yaşamı tehdit eden HES’ler durdurulmalıdır.   

 İklim değişikliğinin kısa ve uzun vadeli senaryoları dikkate alınarak mevcut tarım alanlarında ve yeni sulamaya açılacak sahalarda kuraklığa dayanıklı katma değeri yüksek bitki tür ve çeşitlerinin geliştirilmesi, ekim teknikleri ve toprak kullanım yönetimine yönelik araştırma çalışmalarına daha fazla kaynak ayırarak devam edilmelidir” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA