“AKKUYU SİYASİ BİR TERCİHTİR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“AKKUYU SİYASİ BİR TERCİHTİR”


 

Hükümet, Akkuyu Nükleer Santrali’nde 3. ünitenin temelin atarak şov yaparken, bölgeye çıkarma yapan HDP; “Rusya’nın desteğini almak için Akkuyu siyasi bir tercihtir” çıkışı geldi.

Haber Merkezi

 

İş aş buluşmaları kapsamında 3 gün boyunca Mersin’de halkla biraya gelecek olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti Akkuyu’da Nükleer santral yapımına karşı basın açıklamasında bulundu.

Açıklamaya HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkanı Naci Sönmez,  İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere, HDP Mersin il yöneticileri, ve Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) katıldı.

Nükleer santralin önünde basın açıklaması yapmak isteyen heyete jandarmalar izin vermedi. Heyet santral yakınlarında basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

“ÇABALAR BOŞA ÇIKMAYACAKTIR”

Katırcıoğlu Mersin’e gelme sebeplerinin, toplumun sıkıntı ve sorunlarını dinlemek olduğunu ifade etti. İki gündür yaptıkları buluşmaların çok verimli geçtiğini belirten Katırcıoğlu “HDP olarak bu çağda nükleer yapımını destekleyen bir Türkiye’yi tuhaf bir Türkiye olarak adlandırıyoruz. Herkesin terk ettiği nükleer santralleri güzel Mersin’e yapıp, bu şehri radyoaktifle buluşturmak anlamsız bir iş. Biz yerelde kurulan Nükleer Karşıtı Platformuyla sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Umuyoruz ki bu çabalar boşa çıkmayacaktır” dedi.

 

“RUSYA’NIN DESTEĞİNİ ALMAK İÇİN AKKUYU SİYASİ BİR TERCİHTİR”

Naci Sönmez ise Bugünün, 11 Mart 2011 senesinde yaşanan Fukuşima I Nükleer faciasını yıl dönümü olduğunu belirtti ve “Fukuşima I Nükleer Santrali faciası deprem ve tsunamisi sonrasında, atmosfere radyoaktif madde salınmasıyla gerçekleşti. Çernobil felaketinden sonra en büyük ikinci nükleer kazanın yıl dönümünde Akkuyu Nükleer Santraline karşı buradayız” dedi.

Fay hattı üzerinde bulunan, Çernobil felaketinin sorumlusu Rosatom şirketi tarafından yapılan Nükleer Santralin Akdeniz’i nükleer çöpe çevirmesine  izin vermeyeceklerini söyleyen Sönmez “Rusya’nın desteğini almak için AKKUYU siyasi bir tercihtir” ifadesini kullandı.

Sönmez; santralin inşaatına, ÇED raporlarındaki onlarca eksiğe ve halkın onayının alınmamış olmasına rağmen 2018 yılında başlandığını,  nükleer santralden çıkan radyoaktif atıkların nerede ve nasıl depolanacağı, insanlara, hayvanlara, çevreye ve deniz yaşamına verdiği zararlar, nükleer santrallerin güvenilirliği, riskleri, yaşanabilecek kazalar ve sonuçları gibi çok önemli konunun neredeyse hiç araştırılmadığını ve tartışılmadığını ifade etti.

 

“YALANI MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR”

Sönmez “Akkuyu’da yapılan santrali bin 200 megavattan, toplam 4 üniteden oluşan 4 bin 800 megavat gücünde. Nükleer santral faaliyete geçtiğinde bahsedilen sayıların yaklaşık 5 katı civarında atık ortaya çıkacaktır. Bu, Mersin ve Akdeniz’de yaşayan tüm canlılar için çok büyük bir çevre felaketidir. Akkuyu şirketi, santralin güvenli ve çevre dostu olduğunu, bölgedeki sulara zarar vermediğini hatta daha da ileri giderek sulara herhangi bir kirletici kimyasal madde atılmadığı yalanını halkımıza yutturmaya çalışmaktadır. Hükümet ise enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı üzerinden yaptırdığı bir reklam filminde bilim insanlarını ve çocukları da kullanarak onların ağzından ‘Türkiye şimdi temiz ve bağımsız enerji istiyor’ sloganını kullanarak bu yalanı meşrulaştırmaya çalışıyor” dedi.

Dünya ülkelerinin tüm nükleer santrallerini aşamalı olarak kapattığını ve yenilenebilir enerjiye geçme aşamasında olduğunu, Akkuyu Nükleer Santralinin kapatılması için burada olduklarını ifade eden Naci Sönmez “Rusya’nın desteğini almak için Türkiye’yi nükleer çöplüğe çevirmeye çalışıyorlar. Nükleer santraller; geri Alınamayacak kadar Risklidir! Toplum ve ekosistem açısından büyük tehlikeler barındıran; nükleer santrallere karşıyız. Bütçe tercihlerini değiştirilerek nükleer santraller yerine halkın tercihi olan, enerji demokrasisine uygun, ekolojik dengeyi gözeten yöntemler tercih edilmelidir” sözlerini kullandı.

 

“SLOGANLARLA MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR”

Ardından söz alan Menekşe Kızıldere “Nükleer şirketi, santralin sulara zarar vermediğini daha da ileri giderek sulara herhangi bir kirletici madde atmadığı  yalanıyla halkı kandırmakta. Hükümet ise Enerji Tabi Kaynaklar Bakanlığı üzerinden yaptığı reklam filmlerinde ‘İnsanların hatta çocukların şimdi tüm ülkemiz bağımsız enerji istiyor’ sloganını kullanarak bu işi meşrulaştırmakta hatta bu nükleer santralin karbon emisyonu yapmadığı için iklim değişikliği için faydalı bir şey olduğunu söylüyorlar” dedi.

Kızıldere; dünya ülkelerinin tüm nükleer santralleri aşamalı olarak kapattığını ve yerine doğaya saygılı yurttaşın tercihi olan enerjilere geçtiğini ama Türkiye’nin nükleer santraller yaptığını söyledi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA