“AKKUYU’NUN HUKUKİ TEMELİ ÇÖKTÜ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“AKKUYU’NUN HUKUKİ TEMELİ ÇÖKTÜ”


 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Nükleer Düzenleme Kurumunun kuruluşunu düzenleyen kararnamenin AYM tarafından iptal edilmesiyle Akkuyu’nun hukuki temelinin de sakatlandığına işaret etti.

Haber Merkezi

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Türkiye’de nükleer enerji alanında lisans vermekle yükümlü olan Nükleer Düzenleme Kurumunun kuruluşunu düzenleyen kararnamenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesini “Akkuyu Nükleer Santralı’nda yeni reaktörün temeli atılmadan hukuki temel çöktü. Tüm dünyada nükleer enerjiden vazgeçilirken, Türkiye inatla mülkiyeti Rusya’ya ait olacak bir santrala yatırım yapıyor” diye değerlendirdi.

Enerji ve Altyapı Politikaları’ndan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın yaptığı yazılı açıklamada şunları dile getirdi:

 

KURUMUN HUKUKİ TEMELİ ÇÖKTÜ

“Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santrali’nde üçüncü reaktör için henüz temel atılmadan; inşaat izinlerini veren Nükleer Denetleme Kurumu’nun hukuki temeli çöktü! Anayasa Mahkemesi; kurumun kuruluşunda Cumhurbaşkanlığı’nın yetki aşımında bulunduğuna hükmederek kararnameyi iptal etti. Nükleer Denetleme Kurumu’nun ihdas edilmesinin kararname ile olamayacağına hüküm altına aldı. Hem pahalı, hem de riskli olan Akkuyu Nükleer Santralı, artık Nükleer Düzenleme Kurumu’nun yasal temelinin de çökmesiyle hukuki açıdan sakatlandı.”

 

"DÜNYA BIRAKIYOR, TÜRKİYE İNATLAŞIYOR"

Henüz inşaat aşamasında meydana gelen patlamalarla fiziki altyapı konusunda endişelere neden olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin şimdi de hukuki altyapısıyla tartışmalı hale geldiğini belirten Akın, tüm dünyada nükleer enerjiden uzaklaşma eğilimi hız kazanırken, Türkiye'nin inatla mülkiyeti Rusya’ya ait olacak santrala yatırım yaptığını, yenilenebilir enerji yerine nükleerde ısrar ettiğini söyledi.

 

“YÜKSEK GARANTİ ZAMMA DÖNÜŞECEK”

Akkuyu Nükleer Santrali'ni iktidarın ticari değil, siyasi bir proje olarak dayattığını belirten Akın, santralin mülkiyeti ve işletiminin tamamen Rusya’ya ait olacağını projeyle Türkiye'ye herhangi bir teknoloji transferi de yapılmayacağını belirtti. Açıklamada, 15 yıl boyunca verilecek alım garantisinin vatandaşa zam olarak döneceği de vurgulandı. Talep fazlası elektrik üretileceği ve alım garantisi nedeniyle Rusya'ya bağımlı kalınacağına dikkat çekildi.

 

“HER ZAMAN BİR RİSK OLACAK”

Projenin yeterli ve güvenilir atık ve kaza eylem planı olmamasıyla da eleştirildiğinin altını çizen Akın, "Her şeyden öte ülke topraklarımız üzerindeki bir nükleer santral her zaman bir risk olarak endişelere neden olacaktır" dedi


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA