“İTİRAZIMIZ VAR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İTİRAZIMIZ VAR”


 

Davultepe’de narenciye bahçeleri yok edilerek sanayi sitesi yapılmak istenen ancak tepkiler üzerine geri adım atılan bölge ile ilgili Mimarlar Odası Mersin Şubesi ve Mersin Çevre Doğa Derneği (MERÇED), Mezitli Belediyesi’ne gönderilecek itiraz dilekçelerini hazırladı! Şimdi gözler, planın yeniden görüşülmesi için söz verilen Mezitli ve Büyükşehir Meclislerinde.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’in Mezitli ilçesi Davultepe Mahallesi'nde yaklaşık 60 bin narenciye ağacı kesilerek sanayi sitesi yapılması çalışmalarına günlerdir tepki gösteren çiftçiler, geçen ay sessiz bir eylem yaparak duruma itiraz etti.

Bunun üzerine AKP, MHP ve CHP koalisyonu ile yapılmak istenen projeden geri adım atılırken, Mezitli Belediyesi geçen hafta yaptığı toplantıda planın herkesin içine sinecek şekilde yeniden görüşülmesi talebi oy birliğiyle kabul etti.

Ancak konunun peşini bırakmayan Mersin Çevre Doğa Derneği (MERÇED) ile Mimarlar Odası Mersin Şubesi, Mezitli Belediyesi’ne gönderilecek itiraz dilekçelerini hazırladı.

 

“TARIM ALANI OLARAK KALSIN”

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, itiraz dilekçesini kentteki tüm sivil toplum kuruluşlarının imzansa açtıklarını belirtti.

MERÇED’in itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verildi; “Mersin İli, Mezitli İlçesi, 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Plan Değişikliği Mezitli Belediye Meclisi’nin 01/12/2020 tarih ve 149 sayılı kararı ile kabul edilen Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 11.01.2021 tarih ve 15 sayılı kararı ile onaylanmıştır. Askıda bulunan planda yer alan Küçük Sanayi Sitesinin büyük bir kısmı özel mülkiyete aittir. Bölgenin tamamı 1. Derece tarım alanı özelliğine sahip olup yaklaşık 200 kişiye ait narenciye bahçesi bulunmaktadır. Bu planın uygulanması halinde bölge insanı yerinden göç etmek zorunda kalacak olup işsizleştirilecektir. Yaklaşık 60 bin Ağaç kesilecektir. Bu nedenle Davultepe Küçük Sanayi Sitesinin 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planında yer alması; Planlama, Şehircilik ve Kamu yararı ilkelerine aykırıdır.

Mezitli Belediyesi’nde askıya çıkan; Mersin İli, Mezitli İlçesi, Küçük Sanayi Sitesi 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Plan Değişikliğine itiraz ediyorum. Plandan Küçük Sanayi Sitesinin iptal edilerek yerinin tarım alanı olarak işaretlenmesini istiyorum”.

 

“KENTSEL ANLAMDA TEHDİT”

Mimarlar Odası Mersin Şube Başkanı Ünal Şahin de, belediyeye verdikleri dilekçede şu ifadeler yer verdi; “Mersin ili Mezitli ilçesi Davultepe mahallesi sınırları içerisinde yer alan küçük sanayi sitesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planı 02.17.2021 tarihinde onaylanan ve askıya çıkartılan imar planlarına itirazımız aşağıda sıralanmıştır.

Bölgede yapılması düşünülen küçük sanayi sitesi narenciye bahçeleri içerisinde kalmakta olup 2017 yılında verilen tarım dışı kullanım kararına açılan davaların sonuçlanmadan işlem yürütülmemesi gerekmektedir.

Bölge 1/5000 ölçekli nazım imar planında ilk olarak emsal 0.40 organize tarım alanı olarak planlanmış ancak daha sonra küçük sanayi sitesine dönüştürülmüş bu bölgede küçük sanayi sitesi yapılması ileriki süreçte tarım alanlarını kentsel anlamda tehdit edecek ve tarımsal üretim boyutunda düşüşe neden olacaktır.

Yapılması düşünülen küçük sanayi sitesi 32 hektar olup mevcutta ki sanayi sitesi yollar ve donatı alanları ile birlikte yaklaşık 4 hektarlık alanı kapsamakta olup bu ölçekteki bir yatırım kentsel anlamda bir yatırım olup bölgesel anlamda tüm çevresi tarım alanı narenciye bahçesi olarak kullanılan alanlar için kentsel baskı oluşturacaktır.

 

“TARIM DEVAM ETSİN”

En önemlisi bölge 2001 yılından beri belirli kısmı konut alanı olmasına rağmen insanlar tarım alanlarını bozmamış ve tarımsal bütünlük bozulmamıştır. İnsanların tarım ürünlerine ulaşmasının zor olduğu bu yüzyılda tarım alanlarının tarımsal üretime destek verecek düşük yoğunluklu kentsel alan kullanımları ile desteklenmeli konut, sanayi, ticaret vb kullanım alanları üretilen plan kararları iptal edilmelidir.

Yukarıda yazılı tüm koşullar dikkate alındığında söz konusu 1/1000 ölçekli uygulama imar planının reddine üst ölçek planlarda değişiklik yapılmasını talep etmekteyiz”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA