MÜFİDE İLHAN’IN ADI MEYDAN İLE YAŞATILMALI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MÜFİDE İLHAN’IN ADI MEYDAN İLE YAŞATILMALI!


 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı Müfide İlhan’ın 10 yıl önce heykelinin dikildiği Adnan Menderes Bulvarı sahilinde bulunan meydana adının verilmesi için çağrı yapıldı.

GİZEM EKİCİ

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Mersin Kent Konseyi’nin bünyesinde 20 kadın sivil toplum kuruluşu bulunan Kadın ve Siyaset Komisyonu bir basın açıklaması yaparak, Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı Müfide İlhan’ın 10 yıl önce heykelinin dikildiği Adnan Menderes Bulvarı sahilinde bulunan meydana adının verilmesi için çağrı yaptı.

Konsey ofisi önünde yapılan açıklamayı Komisyon Sözcüsü İlksen Sorguç Dinçer okudu. 

 

KADINLARIN HAK MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR

8 Mart 1857 tarihinde New York’ta greve giden tekstil işçisi kadınların haklı mücadelesinde, yanarak hayatlarını kaybettiği günün anısına ilan edilen Dünya Kadınlar Günü’nde kadınların hak mücadelesine devam ettiğini söyleyen Dinçer, “Geçmiş yıllarda, basının da yoğun ilgisinin olduğu bu günde kadınlar seslerini yükseltirken, ilerleyen yıllarda bu süreç bir hafta, 2 hafta sürer hale geldi. Kadınlar siyasal, sosyal, toplumsal haklarını kullanamamaktan bahsederken, son yıllarda, insanların en doğal hakkı olan yaşam haklarının ellerinden alındığının mücadelesini verir hale geldi.

Anayasamızın eşitlik ilkesine, ayrıca devletin bu eşitliği sağlama yükümlülüğüne ve kadınların seçme seçilme hakkını yasal olarak 1930’larda elde etmiş olmasına rağmen, erkekler kulübü haline getirilen siyasi yapılar içerisinde, muktedir bıyıklılar yüzünden kadınlar karar mekanizmalarında yer alamıyor.

Son yıllarda daha da ileri giderek kadınların hayatına kast ediliyor. Bu ülkede her gün en az 3 kadın öldürülüyor.  Uluslararası sözleşmeler CEDAW, İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülükleri yerine getirilmiyor. Uluslararası sözleşmelere uyumlu olarak çıkarılmış olan 6284 sayılı yasa uygulanmıyor. Hak mücadelesi, sadece 8 Mart haftasında değil, her gün mücadele edilir hale geldi. Yasal yükümlülükler yerine getirilsin, yasalar uygulansın kadınlar yaşasın. Anneleri, babaları tarafından öldürülmüş çocuklardan nasıl bir gelecek bekleyebilirsiniz!” dedi.

 

“5 BELEDİYE KADIN SIĞINMA EVİ AÇMAK ZORUNDA”

Açıklamasında belediyeleri de yasaların kendilerine verdiği sorumluluğu yerine getirmeye çağıran İlksen Sorguç Dinçer, nüfusu 100 bini aşan her belediye sığınma evi açmak mecburiyetinde olduğun anımsattı. Mersin’de nüfusu 100 bini aştığı halde sığınma evi bulunmayan 5 belediye mevcut olduğuna dikkat çeken Dinçer, “Maalesef Akdeniz, Toroslar, Mezitli, Erdemli ve Silifke belediyelerinde sığınma evi yok. En kısa zamanda sığınma evleri açıldı haberini duymak istiyoruz. Kadın STK’lar olarak ta konunun takipçisiyiz.

Sığınma evlerine gelen kadınlar can güvenlikleri olmadığı için oralara gelip sığınıyorlar. Doğal olarak ta psikolojileri son derece bozuk. Sığınma evlerinde görev yapanların da, sığınma evine gelen kadınlara,  kadınların canını kurtarmak için oraya geldiklerini ve psikolojilerini de göz önüne alarak davransınlar.

Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu olmayan belediyelerin, komisyonu kurmasını, mevcutta Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonu var olan belediyelerin de, bu komisyonları daha aktif hale getirmelerini istiyoruz. Belediyelerimizde Eşitlik Birimi yok. Derhal kurulmalıdır. Eşitlik yerelde başlar” diye konuştu.

“MÜFİDE İLHAN MEYDANI OLSUN”
Ayrıca kadınların belediye başkanı seçilme hakkını elde edişinden 20 yıl sonra Türkiye’de ilk defa bir kadın şehir belediye başkanı seçildiğini de anımsatan Dinçer, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Müfide İlhan. Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanını Mersin seçti.

Mersin’in seçilmiş ilk İl genel meclis üyesi olarak 2009 yılında verdiğim önerge ile Müfide İlhan’ın heykeli Mersin İl Özel İdaresi tarafından Mersin Üniversitesine yaptırıldı. Bu süreç 3 yıl sürdü.

Aradan geçen 10 yıla rağmen Müfide İlhan’ın Adnan Menderes Bulvarı sahilinde bulunan Müfide İlhan heykelinin bulunduğu meydan, Müfide İlhan Meydanı olarak tescillenmedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde alınacak kararla bu alanın Müfide İlhan Meydanı olarak kabul edilmesini istiyoruz.

Mersin Büyükşehir Belediyesinden, meydan bozulmadan, yakın çevresine KSTK’ların kullanımına açılmak üzere bir cafe, çocuklu anneleri ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir oyun bahçesi, çocuk bakım odası talep ediyoruz.  Bu talebimizi Mersin Kent Konseyi aracılığıyla MBB sine iletmiştik. Buradan basın aracılığı ile bir kez daha iletiyor ve kamuoyuyla paylaşıyoruz. Komisyon üyesi 20 KSTK temsilcisinin talebidir”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA