MIP, BU SESİ DUY! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MIP, BU SESİ DUY!


 

Mimar ve mühendisler, Atatürk Parkı’nda denize dolgu yaparak genişlemek isteyen Mersin Limanı İşleticisi MIP AŞ’yi, “Çağdaş ve modern liman kenti olmak için yanlış planlama kararlarına dur de!” çağrısı yaptı. TMMOB İKK Sekreteri Seyfettin Atar, stratejik kararlar üzerinden değil belirli grupların öngördüğü hedefler üzerinden kentsel kararlar üretilmesine tepki göstererek, Konteyner Limanın engellendiğine dikkat çekti.

GİZEM EKİCİ

 

Mersin Limanı İşleticisi AŞ’nin, Mersin Kruvaziyer ve Konteyner Limanına “İlave Konteyner Dolgu Alanı ve Yeni Bir Kurvaziyer Liman Yapımı” işlemleri kapsamında yapmak istediği çalışmalara Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu’ndan tepki geldi.

Geçtiğimiz günlerde sahada inceleme yapan TMMOB adına basın açıklaması yapan İKK Sekreteri Seyfettir Atar, limana yanaşacak gemilerin draft derinliğini sağlamak için proje kapsamında dip taraması işlemlerinin yapılması ve gemi seyir güvenliği açısından ana mendirekin 100 metre kısaltılması işlemlerinin proje kapsamına dâhil edildiğini söyledi.

Mersin Limanı Genişleme Projesi Faz-2 Rıhtım Yapımı ve Dip Taraması ÇED raporunun 26 Mart 2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığını anımsatan Atar, “Yukarıda bahsi geçen süreç geçmişten günümüze dek Mersin Limanın genişlemesi için yapılan proje çalışmalarının özetini içermektedir. ÇED raporunun onaylanması ile süreç son aşamasına gelmiş bulunmaktadır.

 

176 BİN 335 METREKARE DOLGU ALANI YAPILACAK

ÇED olumlu kararına göre inşası tamamlanmış olan 27 bin 912 metrekarelik alanın güneyine ve batısına toplam 176 bin 335 metrekare (164.490 m2 konteyner limanı dolgusu + 11.845 m2 kurvaziyer liman dolgusu olmak üzere toplam 176.335 m2)’lik ilave dolgu alanı yapılacaktır.

Proje kapsamında yeni yapılacak dolgu nedeniyle, liman kurvaziyer özelliğini yitirecektir. Bu nedenle, bu alanın yerine alanın güneyinde yeni yapılacak dolgu üzerinde (176.335 m2 dolgu alanına dâhil) 11 bin 845 metrekarelik  alana sahip yeni bir kurvaziyer liman oluşturulacaktır.

 

SU CANLILARI İÇİN UYARI

Ayrıca, yapılan modelleme çalışmaları sonucunda gemilerin rahatça yanaşabilmesi için ana mendirek (doğu mendireği) 100 metre kısaltılacak ve dip taraması yapılacaktır. Tarımsal amaçlı değerlendiğimizde deniz canlıların çeşitliliği ve sayısı günden güne azalıyor. Kıyısal zona müdahaleler sonucunda kıyıda yaşayan canlılar yeni yaşam alanları arayışına girmekteler. Balıkçılık için uygun kıyı alanı azdır. Kıyı balıkçılığı için de uygun alanlar azdır. Bu nedenle de korunması gerekmektedir.

Ayrıca yavru balıklar kıyı alanlarında beslenerek hızla büyür ve sürüler oluşturarak açık deniz alanlarına göç ederler. Tüm bu alanda yapılacak her türlü kıyı doldurma faaliyetleri tüm su canlılarının beslenme, barınma üreme alanlarının tahrip olmasına neden olacaktır” dedi.

 

OLUMSUZ ETKİLERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMAMIŞ

Gerçekleştirilmek istenilen önemli büyüklükteki ilave dolgu alanı önerisinin mevcut sahil düzenlemeleri ve kara tarafındaki diğer kullanım ve fonksiyonlara olası olumsuz etkilerine de dikkat çeken Atar, ancak bunlar göz önünde bulundurulmayarak projenin geliştirildiğinin açık olduğunu vurguladı.

Mersin Limanı genişleme projesi gerekçeleri incelediğinde, mevcut planlarda öngörülen konteyner limanı dolgu alanının iptal edilerek bunun yerine kent merkezi silüeti önüne set olacak ilave daha büyük dolgu alanının öngörüldüğünü belirten Seyfettin Atar, “Deniz tarama ve dolgu maliyetlerinin birinci derecede etkin olduğu görülmektedir.

Ancak bunun yanı sıra kentin merkezi iş alanı niteliğindeki tarihi kent merkezi ve yakın çevresindeki kullanım değerlerine, kentsel maliyetlere olacak olumsuz etkileri ve hesapları değerlendirilmemiştir. Bu alan aynı zamanda kentin en büyük parkının kıyı düzenlemesi ile kültür ve kongre merkezinin önünde, bunların bütünlüğünü, görsel ve işlevsel yapısını tamamen ortadan kaldıracak nitelikte planlanmıştır.

 

TRAFİK ARTACAK

Proje ile önerilen ilave dolgu alanı yapılıp, bununla birlikte tam kapasite işlem hacmi ile çalışılması durumunda limanın mevcut kapılarından giriş çıkış yapan kamyon-tır sayısının yaklaşık 5 kat artması söz konusu olacaktır. Proje ile sadece liman içi dolgu alanının ve kapasitesinin arttırılması amaçlanırken ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesi, kent içi ulaşım faaliyetleri ile limandan çıkacak kamyon-tır trafiğinin ayrıştırılması, doğrudan otoyol ve karayolu bağlantı olanaklarının sağlanması, limanın bugünkü kapasitesinde bile sorunlar yarattığı bilinen giriş ve çıkışlarının yeniden düzenlenmesi gibi planlama konularını göz önünde bulundurmadığı, bu konularda projenin çözüm öngörüsü sunmadığı görülmektedir.

 

“ÇAĞDAŞ ÜLKELERDE LİMAN SAHASI PLANLAMASINDA KENT DIŞINA YÖNELME SÖZ KONUSU”

Dünyanın ünlü liman kentlerinin Mersin’deki gibi kent merkezleri ile bütünleşmiş limanların bulunduğu gelişmiş örneklerinde, liman sahası planlanmasında merkez ve kentsel yerleşik alanların dışına yönelme eğilimleri ve planlama stratejileri geliştirildiği, kent içinde kalan limanların genişleme alanlarının kentin dış bölgelerinde belirlendiği bilinmektedir.

Çağdaş ülkelerde liman sahası planlamasında kent dışına yönelme söz konusudur. Kent içinde kalan limanların genişleme alanları kentin dış bölgesinde belirlenmektedir. Gelişmiş ülkelerde zaman içinde eski limanlar kent merkezinin dışına doğru genişletilirken eski liman alanları kentsel kullanımlar için ayrılmış, yat limanı, turizm tesisi ve benzeri kentsel tesisler yapılmıştır.

 

BELİRLİ GRUPLARA DİKKAT!

Rapor sonucunda görülmüştür ki kentimiz bir kez daha stratejik kararlar üzerinden değil belirli grupların öngördüğü hedefler üzerinden kentsel kararlar üretmeye ve uygulamaya çalışılmaktadır. Çağdaş ve Modern liman kentlerinde liman alanları düzenlenir iken sadece deniz içerisinde yapılacak dolgu alanlarının teknik özellikleri değil sosyo ekonomik, çevresel ve kentsel kaygılar ele alınarak planlanmaktadır. Maalesef ülkemizde kentliye ait olan limanların üst kullanım hakkını elinde bulunduran gruplar imzaladıkları sözleşmelere dayanarak kentlerin stratejik planlarının uygulamasını geciktirecek hamleler yapmaktadır.

 

KONTEYNER LİMANI GÜNDEMDE YOK!

Taşıma kapasitesine ulaşmış limanlar genişletilmeye çalışılmakta bu süreçte harcanan giderler ise vergi gelir kaybına sebep olmakta ve en önemlisi mevcut limanlar genişleme projeleri ile kentimizin yarım asırdır beklediği ve çevre düzeni planında yer seçimi tamamlanan ana konteyner limanı yatırım programına alınması konusu gündeme gelmemektedir. Söz konusu proje ile yapılması düşünülen dolgu alanı ile sadece deniz içerisinde bir takım imalatlar planlanmakta bu planlar üzerinde kentimizin tarihsel açısından en önemli simgelerinden olan Mersin Limanının kent ile olan kentsel ilişkileri göz ardı edilmektedir. Mevcut limanın batı istikametinde gelişmesi Atatürk Parkı gibi şehrin simge rekreasyon alanının silüetini etkilemesi, dolgu alanının kentimizin en önemli ve en yoğun bulvarlarından İsmet İnönü Bulvarı ve şehrin doğu girişinin ulaşım sistemine yük getirmesi kentsel anlamda sorunların ortaya çıkmamasını talep ediyoruz. Keza yapılması düşünülen Liman Çevresinde Özel proje alanları, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait kentsel tasarım projelerinin bulunması ve bu süreçte bütün projelerin temel ulaşım ağının kentin giriş noktasında yer alan İsmet İnönü Bulvarı olması ulaşım açısından kentimize getirecek yükün en temel göstergesidir.

 

“LİMAN YATIRIMLARI PLAMALARA UYGUN OLMALI”

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak kentimize yapılacak liman yatırımlarının üst ölçek planlarla ve stratejilerle belirlenmesi gerektiğini savunuyoruz. Ayrıca: Bölgesel kalkınma (ekonomik ve sosyal), Ulaşım planlanması (limanlar, iç ulaşım bağlantıları), Alt projeleri ve ülke genelindeki ekonomik kalkınmaya hız kazandıracak sanayi endüstri ve tarım sektörleri gibi ana girdileri destekleyecek ve kalkındıracak potansiyel içerisinde olan çevre dostu çağdaş limanın projelendirilmesini talep ediyoruz. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu olarak hazırladığımız raporu ise kamuoyuna sunmaktan onur duyarız” diye konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  • Gönderen : - Tarih : 3/3/2021 - 18:44:10
    Hazır konu idare ediyorlar sanki de bir de büyümeye kalkıyorlar 🤔


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA