YUVALAMA KUMSALI İŞGAL ALTINDA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YUVALAMA KUMSALI İŞGAL ALTINDA!


 

Caretta caretta deniz kaplumbağalarının binlerce yıldır yuvalamak için geldikleri Anamur’daki 13 kilometrelik kumsal adeta işgal altında! Şikayetler üzerine iş makineleriyle bölgeye gelen Anamur Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği ekibi, işletmelerin yeni alan oluşturma çalışmalarını durdurdu. Ekibe ait iş makinesi kumu, eski yerine taşıyarak sahilde düzenleme yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Deniz kaplumbağalarının (caretta caretta) yuvalama alanlarından Akdeniz sahillerindeki Mersin'in Anamur ilçesinde her geçen gün büyüyen işgal, eko sisteme yönelik tehdidini arttırıyor.

MHP’li Belediye Başkanı Hidayet Kılınç başta olmak üzere yöredeki bazı işletmecilerin caretta caretta deniz kaplumbağalarının binlerce yıldır yuvalamak için geldikleri Anamur’daki 13 kilometrelik kumsala yönelik eleştirilere tahrip edici uygulamalarına her gün bir yenisi ekleniyor.

Sık sık çevre katliamları ile gündeme gelen Anamur’daki 13 kilometrelik kumsalda Mavi Ay ve Atalay adlı sahil işgalcilerinden sonra bu kez de Yalçınkayalar İşletmesi, kumsalda iş makinası çalıştırdı.

Duruma tepki gösteren Anamur Çevre Platformu, yetkilileri göreve çağırdı.

Şikayetler üzerine iş makineleriyle bölgeye gelen Anamur Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği ekibi, işletmelerin yeni alan oluşturma çalışmalarını durdurdu. Ekibe ait iş makinesi kumu, eski yerine taşıyarak sahilde düzenleme yaptı.

 

“SAHİLİ KORUMA YÖNÜNDEKİ İŞBİRLİĞİ TALEBİ İKİ KEZ REDDEDİLEN ÇEVRECİLER NE YAPMALI?”

Platform sosyal medyadan yaptığı açıklama ile sahili koruma çağrısı yaparak, “Deniz kaplumbağalarına ait sahili ve kumsalı babasının çiftliği sanarak ve bir de ‘Ben burası için devlete kira ödüyorum. İstediğimi yaparım. Bariyerleri de kaplumbağalar yukarı çıkmasın diye koyuyorum’ diyerek sahilden aldığı kumla kendine özel ve yüksek plaj yapmaya başladı.

Konu Durum Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği’ne bildirilmiş olduğu halde kumsaldaki çalışmanın biraz daha ilerlediğini gördük. Benzer durum, Atalay’ın işletmecisi tarafından kumsala toprak döküldüğünde de gerçekleşmişti. O vakit de durum Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği’ne bildirildikten sonra 4 kamyonluk toprak kumun üstüne serilmişti ve Atalay’ın arka tarafındaki boşluk tesviye edilmişti. Sonrasında Milli Parklar yetkililerince kumsala dökülen toprak sözde kaldırılmıştı. Oysaki toprağın yaklaşık iki kamyonu yerde serili kalmış ve üstü kumla kapatılmıştı.

Sizce tüm bunlardan ne sonuç çıkarmalı ve sahili koruma yönündeki işbirliği talebi iki kez reddedilen çevreciler ne yapmalı? Anamur yuvalama kumsalı, yukarıda sayılanlar dışında da birçok  işletmeci tarafından işgal edilmiş durumdadır. Özellikle çay bahçelerinin olduğu doğu taraftaki kumsala artık deniz kaplumbağaları çok az yuva yapmaktadır. Limanın batı tarafındaki kumsala deniz kaplumbağaları daha çok geldiği ve hala yuva yaptıkları için koruma çalışmalarımız bu bölgede yoğunlaşmıştır. Değilse kişilere özel bir tavrımız yoktur.  Yetkililerden isteğimiz aşağıdaki genelgenin uygulanması, işletmecilerden istediğimiz ise genelgeye uyulmasıdır” açıklaması yaptı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA