KÖYE DÖNÜŞÜM SANCISI BAŞLADI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KÖYE DÖNÜŞÜM SANCISI BAŞLADI!


 

Akdeniz Belediye Meclisi 12 mahallenin yeniden köy olmasında anlaşırken Civanyayla, Nacarlı ve Adanalıoğlu’nda kısmi de olsa değişikliğe gidilmesi talebi, yönetim ile komisyonu fikir ayrılığına sürükledi.

HEDİYE EROĞLU

 

Akdeniz Belediye Meclisi, Mart ayı birinci birleşimini; M. Mustafa Gültak Başkanlığı’nda gerçekleştirdi. Belediye konferans salonunda yapılan toplantıda kırsal mahalleler düzenlemesine ilişkin tartışmalı müzakerelere imza atıldı.

Köylerin mahalle statüsünden çıkarılarak yeniden kırsal yerleşim yeri olarak belirlenmesine ilişkin görüşmelerde, Camili, Hebilli, Yanpar, Iğdır, Esenler, Pulkarası, Karacadağ, Parmakkurdu, Yeşilova, Demirhisar, Bağcılar, İhsaniye, Bağlarbaşı, Abdullah Şahutoğlu’nun kırsal mahalle olarak kalması konusunda idare ve komisyon fikir birliğini vardı.

Ancak Civanyayla, Nacarlı ve Adanalıoğlu’nda kısmi de olsa  değişikliğe gidilmesi talebi, yönetim ile komisyonu fikir ayrılığına sürükledi.

 

ÇALIŞMA GRUBU MAHALLE MAHALLE GEZİYOR

Konuyla ilgili ilk söz alan HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi, bir önceki toplantıda komisyonlar tarafından bir çalışma grubu oluşturulduğunu anımsattı.

“Biz yoğun bir emek ve çabayla çalışmaları yürüttük” diyen Tanrıverdi, değişim ile eled edilecek muafiyetleri anlatarak soruları yanıtladıklarını söyledi.

İncelemelerde vatandaşın, “kırsal mahalle olursak belediye hizmetleri gelmez mi?” tereddüttü yaşadığını gördüklerini söyleyen Tanırverdi, “Belediyemiz adına taahhütte bulunduk, bugüne kadar nasıl gelmişse bundan sonra da hizmetlerde her hangi bir ayrımcılık almayacağını söyledik. Bu konuda sanıyorum her hangi bir aksama olmaz” dedi.

 

“KIRSAL MAHALLELERE VERGİ MUAFİYETİ GELİYOR”

Düzenlemenin getirileri hakkında da bilgi veren Ali Tanırverdi, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Kırsal mahalle olacak yerlere bazı avantajlar ve muafiyetler kazandırılıyor. Kırsal mahallelerde; bina, arsa ve arazi vergiden muaf tutuluyor. Mesken amaçlı kullanılan bina, arsa ve araziler yine muaf oluyor. Ticari, sinai ve turistik faaliyetlerde kullanılan binalardan emlak vergisi yüzde 50’ye iniyor. İmar harçları hiç alınmıyor. Diğer vergiler ve harçların katılım payları yüzde 50 uygulanıyor. İçme suyunda da en düşük tarife iş yerleri için yüzde 50 indirimli, konutlar için de yüzde 25’i geçmeyecek şekilde alınıyor.

213 sayılı vergi usul kanunun uyarınca bilanço yasasına göre defter tutanlar bu muafiyetten yararlanamıyorlar. Orman bölgeleri için de orman yasasındaki hakları korunuyor. Buralardaki ortak kullanılan mera, yayla gibi yerlerden yararlanmaya da devam edebiliyorlar. Yani yasa değişikliğinin temel özelliği bu. Genellikle muhtarlarımız ve yörede yaşayan köylüler bu muafiyetten yararlanmak istiyorlar”.

 

“CİVANYAYLA, NACARLI VE ADANALIOĞLU İÇİN KIRSAL TALEBİ”

Komisyon olarak, idarenin önerdiği ve anlaşma sağlanan 12 mahallenin yanı sıra Civanyayla, Nacarlı ve Adanalıoğlu Mahalleleri’nin de kısmi de olsa kırsal mahalle olması yönünde de görüşleri olduğunu açıklayan Tanırverdi, “Örneğin Adanaloğlu’nda yerleşim var ama ayrıca bir hayli tarımsal alanlar var. Yerleşim merkezi dışındaki alanları kırsal alan ilan edilebilir. Ancak bu bölgede petrol dolum tesisleri dışında bir uygulama yapılmalı. Adanalıoğlu’nad örneğin merkez dışındaki tarım alanları olan yerlerde bu değerlendirilebilir. Bu tür yaşam alanlarının merkezi dışındaki yerler kırsal alan olarak değerlendirilebilir” dedi.

 

“İMARA AÇILMA KAYGISI VAR”

HDP’li Meclis Üyesi Bedriye Kuş da, belediye hizmetleri noktasında kaygılar olduğunu aktararak, “Köylerin kırsal yerleşim alanı olması ile buraların imara açılması, tarım ve hayvancılıkla geçinen yöre halkının düzeninin bozulması, TOKİ yatırımları ile bu düzenin bozulmansa ilişkin kaygım var” dedi.

 

“HİZMETTE AYRIM, AKSAMA OLAMAZ”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak da, hizmette ayrımın söz konusu olamayacağına vurgu yaparak, “Doğallığı, güzelliği ile köy kalmasını istediğim alanlar var ki her yer mahalle, sanayi veya lojistik alan olacak diye bir şey yok. Ben özellikle tarımı çok önemsiyorum ki bu yerleşim yerleri de daha çok tarıma öne çıkan alanlar. Burada amaç bu insanlara bir faydamızın olması. Bu düzenleme, kırsal bölgelerdeki vatandaşlarımızın dezavantajlarını avantaja çevirecek bir yasadır. Hiçbir belediye başkanın da buralara hizmet götürmeme gibi bir durumu olamaz. Dolayısıyla burada oturan hiçbir vatandaşımız hizmete dair kaygı içerisinde olmasın.

 

BEKİRDE VE DİKİLİTAŞ NE OLACAK?

Ancak Nacarlı bilindiği gibi organize sanayi bölgesine yakın bir yer. Buradaki bir hamle ileride farklı sıkıntılara yol açabilir. Komisyonun bir kere daha bunu düşünmesini istiyorum çünkü doğru bulmuyorum.

Anadalıoğlu ise eski belde ve belediyesi olan bir yer. Yani bu belde üç mahalleye bölünmüş dolayısıyla belediye hizmetlerini daha önce alan, vergilerini ödeyen, bu düzenin oturmuş olduğu bir bölge. Bununla birlikte bu bölgede bir ayrışmaya gitmeniz bu sefer farklı bölgeleri de gündeme getirir. Bu sefer Huzurkent ‘bizi neden ayırmıyorsunuz’ der ki orada da bir sürü mahalle var. Bunun gibi belde belediyesi olup da mahallelere bölünen yerler var. onlarda derler’ biz de kırsal da kalıyoruz’ diye. Bunu da çok doğru bulmuyorum. Komisyon umarım biraz daha bu konuları tartışır. Civanyayla için düşünce güzel ama hemen yakınında Bekirde ve Dikilitaş var. Bunlar da Adanalıoğlu gibi ortak mekanları kullanana köylülerimiz. Bekirde ile Dikilitaş’ı ne yapacağız? Bir şeyi yaparken hep beraber yapmamız gerek. Oradaki insanları üzmeyelim, sınırları iyi belirleyelim. Civanyayla’yı kırsal mahalle yapıyorsanız Bekirde ve Dikilitaş’ı da yapmanız gerekir. Bu seferde buralarda ikinci etapta geçecek olan imar bölgeleri var, sanayileşme alanları var. Ki soğuk hava tesisleri bu bölgelerde yoğunlaşıyor. Bu tür gelecek hizmetleri ne yapacağız? Buradaki amaç hakikaten köy gibi kalması gereken yerler olmalı. Benim amacım bu. Ama şehirleşmiş, şehir hayatına adapte olmuş ama bir kısım tarım hayvancılıkla uğraştığı için ‘yok artık siz şehirli değilsiniz, kırsal bölgede kaldınız’ derseniz ben çok doğru bulmuyorum. Köy hayatı yaşayan bölgelerin geçmesini istiyorum ama bu alanlarla ilgili kafamda soru işareti var. Netice itibariyle bu konu bir de Büyükşehir’e gidecek çünkü onay makamı orası. Siz de Büyükşehir Meclis üyesisiniz. Bizim imar ile görüştükten sonra Büyükşehir ile de bir görüşün. 5 binlik ve binlik planlarda nasıl uyumlu gidiyorsak bu konuyla ilgili de uyumlu bir çalışma sergileyelim” dedi. 

Görüşmeler sonunda kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan statüsüne kavuşacak bölgelere bazı avantaj ve muafiyetler sağlayan düzenleme ile ilgili komisyon raporları, 1 ay ek süre daha verilerek oybirliğiyle kabul edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA