YASA BAHANE RANT ŞAHANE! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YASA BAHANE RANT ŞAHANE!


 

Limanı sessiz sedasız Atatürk Parkı’nı doldurarak genişletmek isteyen MIP’ten savunma geldi. Genişlemenin Atatürk Parkı’na zarar vereceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunan MIP’in yanıtı; “Mersin Limanı’nın ve Mersin’in lider konumunu korumak için bir zorunluluktur ve tamamen yasalar çerçevesinde Mersin’e kazandırılacaktır” oldu.

Haber Merkezi

 

Türkiye”nin 2007’de özelleştirilen ilk limanı olan Mersin Limanı’nda işletici şirkete yönelik şikayetler her geçen gün artarken, söz verilmesine rağmen kente yapılması 12 yılı aşkın süredir gerçekleşmeyen Konteyner Limanı için talepler gündemdeki yerini koruyor.

Son olarak Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Limanı işleticisi MIP’i hedef alarak, şirketin kartel olmasının önlenmesi için bölgede ikinci bir limanın elzem olduğunu açıklayarak, çağrı yaptı.

Mersi Limanı işleticisi MIP şirketinin genişleme çalışmalarına karşı yargıya giderek dava açtığını da açıklayan Başkan Seçer, bu alanın Serbest Bölge ve ikinci liman projesi için ayrılan bölge olduğuna dikkat çekerek, mücadelede kararlı olduğunu söyledi.

Bunu üzerine kent dinamikleri de harekete geçerek MIP’e karşı direniş başlattı.

 

“SÖZLEŞMENİN GEREĞ SAVUNMASI…"

MIP’ten ise tepki çeken bir savunma geldi. Yazılı biraçıklama yapan MIP; “Mersin Limanı Genişleme Projesi ”ne yönelik tepkileri, K”amuoyunu yanlış yönlendirebilecek ifadeler ve gerçeği yansıtmayan iddialar” olarak tanımladı.

Liman Genişleme Projesinde, limanın sahibi olan TCDD’nin onayı ve yürürlükteki mevzuat uyarınca ilgili kurumlardan gerekli izinler alınarak işlem tesis edildiğini savunan MIP; İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi’nin, limanın işletici tarafından günün teknik ve fiziki koşullarına uygun olarak işletilmesi için gerekli yatırımların yapılmasını zorunlu kıldığını ileri sürdü.

Projenin, “İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi” gereğince belirlenen sınırlar çerçevesinde planlandığının belirtildiği açıklamada, Atatürk Parkı ile herhangi bir bağlantısının kesinlikle söz konusu olmadığı, ilişkilendirilmesinin ise tamamen kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğu savunuldu.

 

“GENİŞLEME PROJESİ, İLAVE RIHTIM KAPASİTE İHTİYACINA ÇÖZÜM ÜRETECEK”

Mersin Uluslararası Limanı’nın Türkiye’nin dünyaya açılan en büyük ticaret kapısı olduğunun belirtildiği açıklamada, “Bugün Mersin Limanı, 2,6 milyon TEU konteyner, 10 milyon ton konvansiyonel yük kapasitesiyle 5 kıtaya doğrudan hizmet sunmakta, 3 binin üzerinde kişiye doğrudan, 25 binden fazla kişiye dolaylı olarak istihdam sağlamaktadır. Mersin ülkemizin önemli bir lojistik kentidir ve Mersin Limanı da bu ekosistemin en vazgeçilmez unsurudur.

2020 yılında pandeminin zorlayıcı etkisine rağmen 2 milyon TEU konteyner, 7,6 milyon ton konvansiyonel iş hacmi gerçekleştiren limanımızın, liman kullanıcılarının ve bölge paydaşlarının ihtiyaç duydukları kapasite artışını ve büyüme talebini en kısa sürede karşılamak için gerekli koşulları üst seviyede sağlaması gerekmektedir. Bu ihtiyaç sadece kapasite artışı yaratacak yatırımla mümkün olabilmektedir ve Mersin Limanı Genişleme Projesi, ilave rıhtım kapasite ihtiyacına çözüm üretecektir”.

 

AVANTAJLAR GÜZEL PEKİ YA OLUMSUZ ETKİLERİ?

 

Açıklamada kent ile paylaşılmayan ve sessizce yürütülen projenin kente ve eko sisteme olumsuz etkilerine değinilmezken, avantajlarına şöyle yer verildi; “Mersin Limanı Genişleme Projesi’nin Türkiye’ye ve Mersin’e sağlayacağı avantajlar şu şekildedir; Denizcilik endüstrisinde gemiler her geçen gün büyüyüp geliştirilmekte, geçmiş yıllarda iki gemiyle yapılan işler, günümüzde mega gemiler marifetiyle tek seferde gerçekleştirilmektedir. Gemilerin boyut ve tonaj açısından büyütülüp geliştirilmesinin bir sonucu olarak limanlar da altyapılarını ve ekipmanlarını yeni gemi boyutlarına göre dizayn etmek mecburiyetinde kalmaktadır. Diğer taraftan İmtiyaz Hakkı Devir Sözleşmesi’nin 9.7. maddesi gereğince; limanı günün teknolojik ve fiziki koşulları doğrultusunda işletme yükümlülüğümüz bulunmaktadır. 

Genişleme Projesi, 2016 yılında hizmete sunulan ve 400 metrelik mega gemilerin Mersin Limanı’na uğrak yapmalarına olanak sağlayan EMH rıhtımının ikinci aşaması olup, mevcut rıhtımın 380 metre denize doğru uzatılması ve düşük su derinliği olan rıhtımların genişletilerek doldurulması işini kapsamaktadır.

Projenin tamamlanması ile birlikte, rıhtımın batı tarafında askeri gemiler ve daha büyük kruvaziyer gemilerinin yanaşabileceği modern bloklu rıhtım oluşturulacaktır.

Limanın mega gemiler için ihtiyaç duyduğu minimum derinlik 15 metre olup, yeterli derinliğin sağlanması ancak EMH Terminali’nin deniz yönünde uzatılmasıyla elde edilebilmektedir.

EMH Terminalinin uzatılmasıyla dünyanın en büyük gemileri olan 400 metre uzunluğundaki iki mega gemiye aynı anda hizmet verilebilecek ve gemi bekleme süreleri optimize edilebilecektir. Artan direkt servis sayısı ile birlikte rekabetçi navlunlar ve daha kısa transit süreleri söz konusu olacaktır.

Limanın kapasitesi 2,6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU’ya çıkarılacak, böylece liman kullanıcılarına kesintisiz ve üst düzey hizmet verilebilecektir.

2008 yılından bu yana yüzde 130 oranında artan iş hacmine paralel olarak yüzde 127 oranında artan ve rekor düzeyde olan vergi geliri, yıllar bazında daha da artacak ve Mersin’in kalkınmasına ve ekonomik gücüne güç katacaktır.

Mersin Limanı’nın önümüzdeki süreçte ihtiyaç duyduğu kapasite sağlanmış olacak ve bahsi geçen alternatif limanlar hizmete sunulana kadarki zamanda yaşanacak olan iş kayıplarının da önüne geçilebilecektir. Böylece mevcut ve potansiyel yükün Mersin’de kalması mümkün olacaktır.

375 milyon dolar bütçe ile yapılacak yatırım, kentin lojistik kimliğine artı değer kazandırmakla birlikte, EMH2 altyapı yatırımları imtiyaz sözleşmesi sonunda TCDD’ye devredilecek ve yapılan yatırım Mersin’in kalıcı değeri olacaktır.

Yatırıma paralel olarak gerçekleştirilecek kapılar projesiyle, liman içi ve dışında tır/araç bekleme süreleri de azalacak, böylece şehir trafiğinin liman kaynaklı sıkışık kısmı çözüme kavuşacaktır.

 

İSTİHDAM VAADİ…

Limanın genişlemesi sonucu artan iş potansiyeli sayesinde ek 500 kişiye doğrudan, 5 bin kişiye dolaylı istihdam imkânı da yaratılmış olacaktır.

Limanın gelen talebi karşılayabilecek kabiliyete sahip olması, Mersin ve bölgenin tüm lojistik dinamiklerine yeni iş alanları ve yeni fırsatlar sunacaktır. Limandaki büyümeye paralel olarak limana hizmet veren lojistik ekosistem de büyüyecektir.

Proje tamamlandığında, Mersin Limanı Doğu Akdeniz'e açılan stratejik konumunu güçlendirecek, limanın ve bölgenin ekonomik gelişimine katma değer sağlayacak ve Akdeniz havzasında yer alan diğer ülke terminalleriyle aktarma konteyner ticaretinde rekabet edebilir pozisyona gelecektir.

 

Yukarıda açıkça ifade ettiğimiz üzere Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) olarak; 2007 yılından bu yana İmtiyaz Sözleşmesi çerçevesinde; şeffaf, hesap verebilir, çevreye duyarlı kurum kültürümüz doğrultusunda, tüm yasal yükümlülüklerimizi tam ve eksiksiz şekilde yerine getirmekteyiz.

Tekrar ve altını çizerek belirtiriz ki: Mersin Limanı Genişleme Projesi’nin Atatürk Parkı’na zarar vereceğine dair yapılan açıklamalar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. Genişleme Projesi, Mersin Limanı’nın ve Mersin’in lider konumunu korumak için bir zorunluluktur ve tamamen yasalar çerçevesinde Mersin’e kazandırılacaktır”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA