BİR KİTAP NÜKLEER İHALESİNİ İPTAL ETTİRDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİR KİTAP NÜKLEER İHALESİNİ İPTAL ETTİRDİ!


 

Doğu Akdeniz çevrecilerinin nükleere karşı temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları raporu olarak 22 yıl önce yayınladığı, “Dikensiz Gül Temiz Enerji” kitabının o yıllarda nükleer ihalesinin ertelenmesini sağladığı ortaya çıktı!

HEDİYE EROĞLU

 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi, küresel ısınma ve iklim sorunlarını ele aldığı İklim Sohbetleri ile bu alanda merak edilenlere birlikte yanıt aramaya devam ediyor. İklim Sohbetleri’nde bu hafta EUROSOLAR Türkiye Yenilenebilir Enerji Birliği Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar ve Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Ortak Sekreteri Sabahat Aslan konuk oldu.

“İklim ve çevre sorunları nasıl bir boyuta ulaştı, bu sorunların çözümü için neler yapmalıyız?” gibi birçok soruya cevap aranan online sohbette ilgi yoğun oldu.

 

NÜKLEER İHALESİNİ İPTAL ETTİREN KİTAP…

Eski nükleer enerji ve şimdinin enerji stratejileri uzmanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Türkiye’nin 40 yıllık nükleer macerasına dair önemli bir kazanımı yeniden hatırlattı.

İskenderun Çevre Koruma Derneği’nin yayını olarak1999 yılında Dr. Umur Gürsoy tarafından hazırlanarak yayınlanan Dikensiz Gül Kitabı’nın Bakanlar Kurulu kararı ile o dönemki nükleer ihalesinin iptal edilmesini sağladığını anlatan Uyar, Doğu Akdeniz Çevrecileri’nin önderliğinin önemine dikkat çekti. Uyar, “O yıllarda TÜBİTAK’ta çalışıyordum. Bir gün beni davet ettiler ve 1990’larda Adana’ya giderek yenilenebilir enerjiyi anlattım. Bazıları dalga geçse de Doğu Akdeniz çevrecileri bunu çok ciddiye aldılar. Hatta o zaman Akkuyu Nükleer Santrali yapılmaya çalışıyordu ve Dikensiz Gül isimli bir kitap hazırladıklarını söyleyerek, benden de destek istediler. Teknik bilgilerini verdim kitap basıldı ve bu kitabı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki tüm milletvekillerine dağıttık. MHP ve DSP’den bazı milletvekilleri bizi aradılar ve bilgi istediler. Sonra DSP’den bir milletvekili Bülent Ecevit’ten randevu alarak bizi davet etti. Gittik, anlattık ve o arada nükleer santral konusu gündeme geldi. Biz de konuyla ilgili Bülent Ecevit’e bir bilgilendirme yaptık ve oda bizi Bakanlar Kuruluna davet etti. Doğu Akdeniz çevrecilerinin hazırladığı bu kitap bizi bakanlar kurulunda gidip Akkuyu’nun neden çözüm olmadığını anlatma imkanı verdi. Ve sonra da bakanlar kurulu iptal etti Akkuyu ihalesini o zaman. Ama ondan sonra o çalışmalar hep sürdü.  Ama Doğu Akdeniz çevreçileri buna karşı çok büyük çalışmalar yaptılar” dedi.

 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN HER ŞEY FAZLASIYLA VAR”

Artık tüm dünyanın kömürü nükleeri yapmayarak, en kısa zamanda yenilenebilir enerjiye nasıl geçebileceğinin, bunun altyapısını nasıl oluşturabileceğinin arayışında olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, “Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları açısından ihtiyaçtan çok daha fazlası var. Özellikle doğu Akdeniz e çok elverişli bu işe. Yenilenebilir enerji her yerde bulunuyor. Tüm Doğu Akdeniz’de tüm belediyeler, kooperatifler, evler en ucuz güneş enerjisi ile tüm kendi ihtiyaçlarını karşılayabilirler bu gayet mümkün artık onlar için.

 

“MEVZUAT BİLGİLENDİRMESİ LAZIM”

Bunun için yalnız bir mevzuatın düzenlenmesi lazım. Şuan bir mevzuat var ama tam olarak bilinmiyor. Bunu bilinir hale getirip herkesin kendi enerjisini üreterek özgürleşmesi sağlanmalı. Herkes kendi kararı ile kendi çatısında kendi ürettiği elektriği kullanabilir. Potansiyel çok yüksek. Fakat buna önder olması gereken belediyeler. Çünkü onlar üretim yaparlar ise elektrik fiyatına şebeke fiyatının 3-4’te birine tüm elektriği kullanabilirler. Bazı belediyeler AB projeleri ile yenilenebilir enerji kullanarak dönüşüm yapabiliyorlar. Yani koşullar uygun. Kimsenin birbirine satıp para kazanamadığı bir kaynak var ki bunu kullanmazsak yazık etmiş oluruz. Bir an önce özellikle belediyelerin bunu planlayıp o ketlerdeki diğer paydaşlarla konuşup en kısa zamanda hayta geçirmesi lazım. Bu sayede dış borçları kapatabiliriz. Biraz hızlanmamız lazım.

Bunları 25 yıl önce söylediğimizde pahalıydı ama şuan en ucuz döneminde ve kullanmazsak akılsızlık etmiş oluruz. Bir an önce insanların her kentte yöneticilerinden bunları talep edip kooperatifler eliyle bunları kurabilir. Ki bu bölgelerde de çatılar genelde düz yani yapıya müsait” diye konuştu.

 

“YENİLENEBİLİR ENERJİ UCUZLUYOR”

Yenilenebilir enerji açısından bir kaynak sorunu olmadığının altını çizen Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, “Teknolojilere geldiğimizde güneş panelleri ve rüzgardan elektrik üretimi elementleri artık çok yaygın. Bugün güneş ve rüzgardan 1,5 dolara elektrik üretilebiliyor. Ve bu rakam giderek ucuzluyor. Çünkü kaynak ücretsiz. Ama petrol, doğalgaz gibi ürünlerin talebi arttıkça fiyatı artıyor. Yenilenebilir enerjide ne kadar çok insan kullanır ise fiyat ucuzluyor. Onun için uzun vadeli planlamalarda iklim değişikliği ve salgın hastalıklara karşı kesin çözüm olan yenilenebilir enerjiye geçiş ve kentlerin fosil yakıt kullanmayıp yenilenebilir enerji ile üretilen elektriğin kullanımı.

Her yerde yenilenebilir enerji olacağı içini bunun dağıtım şirketleri tarafından yönetimi için çalışılıyor. Bizim de kentlerimizin buna uyum sağlayarak yerel, ülke ve küresel anlamda yeşil dönüşümü oluşturmamız gerekiyor.

Yaşamım bitmeden önce yenilenebilir enerjini bu kadar ucuzlayacağını tahmin etmiyordum ama yetiştik ve artık çözüm var. Tüm paydaşları ikna edip çözüme doğru gitmek herkesin yararına Yenilenebilir enerjiye döndüğümüzde en azından petrol savaşlarında kurtuluyorsunuz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA