“HENÜZ BİTMEDİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“HENÜZ BİTMEDİ”


 

Geçtiğimiz günlerde yargı freni ile durdurulan Polipropilen Tesisi’ne karşı kentin sergilediği birlikteliğin sürmesi gerektiğini söyleyen ÇMO Mersin Şube Başkanı Sinan Can, “Kente karşı sorumluluğumuz henüz bitmedi. Şimdi sıra kent paydaşları olarak çözümün de yapıcı bir parçası olabilmekte yani ilgili yatırım için akademik ve teknik görüşlerimizi kamuoyuna sunmaya devam etmekte” dedi.

Haber Merkezi

 

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sinan Can, Mersin Limanı, Serbest Bölge ve kent merkezinin sürdürülebilir geleceğini tehdit eden kirli sanayi yatırımlarına ‘dur’ demek için sürdürülebilir kalkınma, kent ve çevre hakkı için kararlılıkla mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı.

“Çevre Mühendisleri Odası için küçük ama Mersin için büyük başarı olarak tanımladığı Polipropilen Tesisi’ne ilişkin yürütmeyi durma kararına değinen

Can, “Mersin İli, Akdeniz İlçesi, Karaduvar Mahallesinde gerçekleştirilmesi planlanan TEKFEN Polipropilen Üretim Tesisi Yatırım Projesi ile ilgili olarak TMMOB Çevre Mühendisleri Odası olarak müdahil olduğumuz Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının iptaline istenilen davada önemli bir gelişme yaşandığı bilinmektedir.

Tekfen Polipropilen Üretim Tesisi Yatırımı Projesi ile proje alanının hali hazırda var olan kent planları (Çevre Düzeni Planı ve alt ölçekli planlar) ile paralellik içermediği, proje kapsamı hazırlanırken sürdürülebilir planlama politikalarıyla hareket edilmediği ve bu nedenle temel şehircilik ilkelerine uyulmaması, tesiste yılda 9 milyon m3 aşırı su kullanımının sağlayacağı negatif dışşallıklar göz ardı edilmesi, bölgenin hidrolojik etüt potansiyelinin ne olduğu belirlenmemesi, katılımcı bir ÇED halkın katılımı toplantısı gerçekleştirilmediğinden, planlanan projenin etkileyebileceği tarım ve gıda sektörlerine olan etkiler göz ardı edildiğinden, ülkemizde yaşanan salgın, küresel ısınma ve iklim değişikliği, kuraklık tehlikesi, su kaynaklarının plansız kullanımı gibi çevre araçlarının etkileri bilimsel olarak ortaya konulmadığından,  Karaduvar Balıkçı Barınağının işlevini kısıtlayabilme ve ciddi zararlar verebilme potansiyeline sahip olmasıyla, denizel ortamda yaşanabilecek soğutma suyu etkisi ve mikroplastik kirlilik potansiyeli hesaplanmadığından,  yakın çevresinde yer alan Caretta Caretta yuvalama alanı ve Mersin Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesine olan etkiler belirlenmediğinden, tesisin, ağır kirlilik oluşturan sanayi alt yapısı ile kümülatif çevresel etkiler ortaya konulmadığından, tesisin çevre ve halk sağlığı üzerine verebileceği etki potansiyeli göz ardı edildiğinden, Mersin ana konteyner limanı yapılmasının önüne set çeken ve Serbest Bölge’nin gelişimini sınırlandıracak potansiyele sahip olmasıyla, Mersin’in doğu girişinde mevcut olan trafik sorunları göz ardı edildiğinden, kent merkezine yakın mesafede olması ve en yakın konut merkezine 60 metre mesafede yer aldığından, işletme bütünlüğü veya ulaşılabilirliği bozulduğunda can ve mal kaybına sebep olabilecek veya ulusal güvenliği ve kamu düzenini bozabilecek nitelikteki tesis veya altyapılar olarak tanımlanan kritik alt yapı çalışmaları yapılmadığından ve en önemlisi ise proje sahası için hiçbir yer alternatifi ortaya konulmadığından, ilgili yatırımın hayata geçmesi Mersin kent paydaşları tarafından kabul edilmemiş ve mahkeme de Mersin halkının kaygılarını görmezden gelmemiştir.

Bilimsel ve teknik olarak açıkladığımız nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracağından Çevre Mühendisleri Odası olarak bilirkişi heyetine yaptığımız itirazlar karşılık bulmuş ve itiraz yolu kapalı olmak üzere, 10/02/2021 tarihinde Mersin 2. İdare mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı oybirliğiyle alınmıştır.

 

MERSİN BİRLİK OLDU

Mersin kent paydaşları yanlış yatırımı durdurmaya yönelik birlik oldu. Şimdi sıra plansız ve kirli yatırım kararlarında ve çözülemeyen çevre sorunlarına yönelik çözümün parçası olarak öncü olmakta. Bilindiği üzere, kentimizi yakından ilgilendiren ve kaderi olarak ifade edebileceğimiz Polipropilen yatırımı hakkında kent paydaşları ile yürüttüğümüz mücadele sonucunda, mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı ile hukukun gerçek normlarıyla tecelli etmesi, sürdürülebilir kalkınma, kent ve çevre hakkının savunulması bizleri son derece mutlu etmiştir.

Bu kararın alınmasında emekleri olan Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi yönetim kurulu üyeleri başta olmak üzere Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Kent Konseyi, Mersin Barosu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Mersin sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcilerini kısacası Mersin Kent Paydaşlarını kutluyorum. Bu başarı hepimizin eseridir.

 

“TEPEDEN İNME OLMAZ!”

Sürdürülebilir kalkınma, kent ve çevre hakkının korunması karşısında hiçbir yatırım kararının tepeden inemeyeceği bilinci ile, Polipropilen tesisi yanlış yer yatırımında Mersin kent paydaşları olarak ortaya koyduğumuz işbirliği ve ortak ses kentin yeni yatırımlar çekme ve demokrasi kalitesini artırma arayışında ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermiştir.

Bir kentin kaderi ona hayat veren paydaşlarının; ortak sesine, beraber hareket edebilme kabiliyetine, birlik olabilme ruhuna muhtaçtır. Bu vesileyle bu birlik ruhunun geleceğe taşınmasının oda olarak hem en büyük destekçisi olduğumuzu hem de en büyük temennimiz olduğunu ifade etmek isteriz.

 

“HENÜZ BİTMEDİ”

Mersin kent paydaşları olarak itiraz seslerimiz yankı buldu ve yanlış yerde yapılan bir yatırımın durdurulması için ilk adım atıldı. Ancak kente karşı sorumluluğumuz henüz bitmedi. Şimdi sıra kent paydaşları olarak çözümün de yapıcı bir parçası olabilmekte yani ilgili yatırım için akademik ve teknik görüşlerimizi kamuoyuna sunmaya devam etmekte. Kentimizin üzerine güruh olarak kalmış olan çevre sorunlarına yönelik buradan kentin tüm paydaşlarına bir çağrıda bulunuyor, Mersin’in geleceği için bu defa çözüm önerilerini hep beraber bulmaya davet ediyorum” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA