ÇIPLAK ARAMA İDDİASI TBMM’YE TAŞINDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇIPLAK ARAMA İDDİASI TBMM’YE TAŞINDI


 

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Fatma Kurtulan'ın, Hakkari Belediyesi önceki dönem Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu'nun Van T Tipi Cezaevi girişinde darp edilerek zorla çıplak aramaya tabi tutulmasını Adalet Bakanlığına sordu. Kurtulan ayrıca konu ile ilgili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na da başvurdu.

 

SORULAR YANIT BEKLİYOR

Kurtulan, TBMM’ye Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Yerine kayyum atandıktan sonra 23 Ağustos 2015 tarihinde tutuklanan Hakkari Belediyesi önceki dönem Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu tutuklu yargılandığı Hakkari Ağır Ceza Mahkemesine ait dosyanın 19.02.2021 tarihli duruşması için Sincan Cezaevinden Hakkari'ye nakledilmiştir. 12.02.2021 tarihinde nakille getirildiği Van T Tipi cezaevinde çıplak arama dayatmasına karşılaşmış, çıplak aramayı reddettiği için de cezaevi görevlileri tarafından darp edilerek yere yatırılmış ve zorla aranmıştır. Avukatı aracılığıyla tarafımıza aktarılan bilgilere göre Dilek Hatipoğlu'nun yüzünde ve vücudunun muhtelif yerlerinde darp ve işkence izleri oluşmuş, darp ve zorla çıplak aramaya ilişkin suç duyurusunda bulunulacaktır.

Bu bağlamda; Dilek Hatipoğlu’nun Van T Tipi Cezaevi girişi sırasında çıplak aramaya zorlandığı iddiaları doğru mudur?

Dilek Hatipoğlu’nun bahsi geçen cezaevinde çıplak aramayı kabul etmemesi gerekçesiyle darp edildiği, yere yatırılarak arandığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialarla ilgili Bakanlığınızca başlatılmış soruşturma/inceleme bulunmakta mıdır?

Bakanlığınızca, cezaevleri girişinde tüm mahpuslara yönelik rutin bir uygulamaya dönüşen çıplak aramanın, uygulamayı kabul etmeyen mahpusların da darp edilerek zorla çıplak aramaya maruz bırakılmalarının engellenmesine yönelik bir çalışma bulunmakta mıdır?” sorularına yanıt istedi.

 

İNSAN HAKLARI KOMİSYONUNA İNCELEME ÇAĞRISI

Milletvekili Kurtulan, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na verdiği dilekçede de, “Yerine kayyum atandıktan sonra 23 Ağustos 2015 tarihinde tutuklanan Hakkari Belediyesi önceki dönem Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu tutuklu yargılandığı Hakkari Ağır Ceza Mahkemesine ait dosyanın 19.02.2021 tarihli duruşması için Sincan Cezaevinden Hakkari'ye nakledilmiştir. 12.02.2021 tarihinde nakille getirildiği Van T Tipi cezaevinde çıplak arama dayatmasına karşılaşmış, çıplak aramayı reddettiği için de cezaevi görevlileri tarafından darp edilerek yere yatırılmış ve zorla aranmıştır. Avukatı aracılığıyla tarafımıza aktarılan bilgilere göre Dilek Hatipoğlu'nun yüzünde ve vücudunun muhtelif yerlerinde darp ve işkence izleri oluşmuş, darp ve zorla çıplak aramaya ilişkin suç duyurusunda bulunulacaktır.

Bu hususta Van T Tipi cezaevine Komisyon tarafından bir ziyaret yapılması, bahsi geçen ve insan onuruna aykırı zorla çıplak arama ve darp iddialarının yerinde incelenmesi, ziyaretin kısa süre içinde gerçekleşmeyecek olması durumunda da cezaevi yönetiminden bahsi geçen iddialarla ilgili bilgi istenmesini arz ve talep ederim” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA