MESLEK LİSELERİNDE BÜYÜK DEĞİŞİM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MESLEK LİSELERİNDE BÜYÜK DEĞİŞİM!


 

SEUP Projesi Kapsamında Mersin’de desteklenen 5 okulda büyük değişim yaşanıyor. Şu ana kadar proje kapsamında 12 atölyenin desteklendiği okullarda ekipman alımı için harcanan toplam tutar 12 milyon 416 bin 723 TL’ye ulaştı.

Haber Merkezi

 

Meslek liselerinin atölyelerinin güncel teknoloji ve iş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda yenileyen Meslek ve Teknik Eğitim Yolu ile Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP), öğrencilere doğrudan destek sağlıyor ve sosyal uyum etkinlikleri düzenliyor. 

Geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve Türk ev sahibi toplulukların sosyal ve ekonomik uyumunu, istihdam edilebilirliklerini ve yeterliliklerini iyileştirerek mesleki eğitime teşvik etmeyi amaçlayan proje aralıksız sürüyor.

 

HEDEF 14-17 YAŞ ARALIĞI GENÇLER

Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı illerde genel durumun dengelenmesine katkıda bulunacak, yoksulluğun azalmasını ve sosyal hassasiyetin giderilmesini sağlayacak olan proje, işgücü piyasasında yüksek talep alan işlerde Geçici Koruma Altındaki Suriyeli (GKAS) ve Türk öğrencilere (14-17 yaş) yönelik kapsayıcı kaliteli mesleki ve teknik eğitime erişimi arttırmayı hedefliyor.

 

OKULLAR BAŞTAN SONA YENİLENİYOR

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi (SEUP) kapsamında İstanbul, Bursa, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mersin, Adana, Hatay olmak üzere 8 pilot ilde 55 mesleki ve teknik lisede yaklaşık 1.150 atölye baştan sona yenileniyor. 

Proje kapsamında 3 ana faaliyet yürütülüyor; Atölyelerin tadilatı ve donanımın yenilenmesi, Öğrencilerin eğitimlerine devamı sağlamak amacı ile destek paketlerinin sunulması ile Sosyal uyum ve iletişim faaliyetleri.

 

22 MESLEK ALANI BİN 150 ATÖLYE

Proje, bilişim, elektrik/elektronik, güzellik ve saç bakım hizmetleri, makine teknolojisi, metal teknolojisi, mobilya ve iç mekân tasarımı, motorlu araçlar teknolojisi, tekstil teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, moda tasarım teknolojileri, yiyecek içecek hizmetleri, çocuk gelişimi ve eğitimi, hasta ve yaşlı hizmetleri, endüstriyel otomasyon teknolojileri, inşaat teknolojisi, plastik teknolojisi, ayakkabı ve saraciye teknolojisi, gıda teknolojisi, radyo televizyon, tarım, yenilenebilir enerji, baskı teknolojisi, konaklama ve seyahat hizmetleri olmak üzere toplamda 22 meslek alanını kapsıyor.

Türkiye’deki Mülteciler için Maddi Yardım Programı (FRIT) Fonu kapsamında Alman Kalkınma Bankası (KfW) aracılığı ile destelenen Meslek ve Teknik Eğitim Yolu ile Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi ile 55 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisede, 22 meslek alanındaki bin 150 atölye bir yandan mekânsal olarak yenilenirken diğer yandan da en son teknoloji makine, ekipman ve eğitim kitleri ile donatılıyor. 

 

ÖĞRENCİLERE DOĞRUDAN DESTEK

50 Milyon Euro bütçeli proje kapsamında, bir yandan atölyeler ve ekipmanları yenilenirken diğer yandan da Geçici Koruma altındaki Suriyeli (GKaS) ve ihtiyaç sahibi Türk öğrencilerin servis, öğlen yemeği, kıyafet, çanta ve kırtasiye gibi ihtiyaçları karşılanıyor. Bu kapsamda proje süresince 10 bin öğrenciye destek sağlanıyor. 55 Pilot okuldaki tüm Geçici Koruma altındaki Suriyeli öğrenciler ile bunun yüzde 40’ı kadar ihtiyaç sahibi Türk öğrenci bu desteklerden yararlanıyor.

 

UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNE DESTEK

Tüm dünyada COVID-19 sürecinin yüz yüze eğitimi durdurmasını takiben birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de uzaktan eğitim süreci Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden başladı. Bu süreçte ekonomik olarak dezavantajlı grupların internet ve bilgisayar gibi ekipmanlara sahip olmamaları nedeniyle eğitime erişimleri aksamıştır. Proje kapsamında pilot okullarda bulunan Geçici Koruma altındaki Suriyeli ve dezavantajlı ev sahibi topluluk öğrencilerinin Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden sağlanan uzaktan eğitme kesintisiz erişimini sağlamak için toplamda 4 bin 500 öğrenciye tablet bilgisayar internet paketleri ile birlikte teslim edilecek. 

 

ATÖLYE YENİLEME ÇALIŞMALARI

Atölye yenileme sürecinde bilişim, elektrik – elektronik ve çocuk gelişimi ve eğitimi alanlarında 444 adet atölyenin tadilat ve donanımları tamamlandı.  Dağıtımı ve tadilatı devam eden makina teknolojisi bölümünde 14 okulda 91 adet atölye ve Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanında 12 okulda 31 atölye ile toplamda 566 atölye tamamlanmış olacak. Bugüne kadar yapılan tadilat, yenileme ve öğrenci destek paketleri ile görünürlük çalışmaları için 19 Milyon Euro, yaklaşık 175 Milyon Türk Lirası kullanıldı. 

Bu kapsamdaki atölyelerin tadilatları da devam ediyor. Diğer 12 meslek alanında da donanım ihaleleri ve tadilat çalışmaları devam ediyor. Tüm okul ve atölyeler aynı zamanda en son İş Sağlığı ve Güvenliği direktifleri doğrultusunda elden geçirilmekte ve gerekli yapılandırma sağlanıyor.

 

SOSYAL UYUM ETKİNLİKLERİ

Diğer yandan proje kapsamındaki çalışmaların anlatılması, mesleki teknik eğitimin öneminin de vurgulanması için görünürlük ve farkındalık faaliyetleri sürdürülüyor. Öğrenciler okul ortamında ortak sosyal faaliyetler gerçekleştirerek kaynaşıyor ve yeteneklerini geliştiriyorlar. Bunun yanında sosyal medya ve dijital platformlardaki öğrenim ve paylaşım imkânlarından yararlanıyorlar.

Okullarda öğrenciler bir arada eğlenerek öğrendikleri ve iş birliği ile ortak çalışma becerilerini geliştirdikleri, spor, sanat, müzik, beceri ve işbirliği temelli sosyal uyum etkinlikleri yürütülüyor.

2021 yılı sonuna kadar sürmesi planlanan proje, bu tarihe kadar 10 bin öğrenciye destek sağlanmış olacak ve 22 meslek alanında bin 150 atölye tadilat ve donanım olarak tamamen yenilenmiş olacak.

Projeye ilişkin gelişmeler, seup.meb.gov.tr web sitesinden ve seuptr uzantılı sosyal medya hesapları ile tüm bunlara ulaşım sağlayan SEUPTR Mobil Aplikasyonundan takip edilebiliyor.

 

MERSİN İÇİN 14 MİLYON 613 BİN 369 TLHARCANDI

Konuyla ilgili yapılan açıklamada SEUP Projesi Kapsamında Mersin’deki duruma dair şu bilgilere yer verildi; “Proje kapsamında Mersin’de 5 okul desteklenmektedir.

Bunlar; Çamlıbel MTAL, Mezitli MTAL, Atatürk MTAL, Fatma Aliye MTAL ve Cemile Hamdi Ongun MTAL.

Şu ana kadar bu okullarda desteklenen atölye sayısı: 121’dir. Ekipman Alımı için harcanan toplam tutar: 12 milyon 416 bin 723 TL. Atölye tadilatları için harcanan toplam tutar: bir milyon 586.200 TL. Öğrenci destek paketleri için harcanan toplam tutar: 357 bin 469 TL.

Sosyal Uyum Faaliyetleri için harcanan toplam tutar; 252 bin 977 TL olmak üzere toplam tutar 14 milyon 613 bin 369 TL’dir”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA