HESAP VEREN YOK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HESAP VEREN YOK!


 

Davultepe’de narenciye bahçeleri yok edilerek kurulmak istenen sanayi sitesi için AKP, MHP ve CHP arasında işbirliği yapılsa da Büyükşehir Meclisi hesap vermeye niyetli değil! Mecliste konuşan Başkan Seçer yer seçiminden sorumlu olduklarını savunurken Başkan Tarhan grup kararına uyduğunu açıkladı. Sanayi Sitesi Kooperatifinin de başkanı olan MHP’li Meclis üyesi Bünyamin Önel ise valilik başkanlığında Davultepe’nin uygun bulunduğunun altını çizerek, söz konusu alanda imarlı yapılaşma olduğunu savundu. AKP’li Contar ise kooperatiften istifa ettiğini açıklayarak, “Belge bilgi var ise herkes et

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat ayı olağan toplantısının ikinci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Toplantıya Mezitli ilçesi Davultepe Mahallesi’nde AKP, MHP ve CHP işbirliğiyle narenciye bahçeleri yok edilerek kurulmak istenen sanayi sitesine ilişkin konu öne çıktı.

Açıklamalar doğrultusunda hesap vermeye niyetli olmayan meclis yönetimi ve üyelerinin açıklamaları tepki çekti.

 

“DAVULTEPE, VALİ BAŞKANLIĞINDAKİ TOPLANTIDA UYGUN BULUNDU”

Mecliste ilk olarak söz alan Sanayi Sitesi Kooperatifinin de başkanı olan MHP’li Meclis üyesi Bünyamin Önel, Davultepeli üreticilerin eylem yaptığı önceki toplantıya Covid -19 koronavirüs mazeretiyle katılamadığını anımsattı.

Öncelikle Sanayi Sitesi ihtiyacına ilişkin açıklama yapan Önel, “Mezitli’de halin kalkması ile burayı esnaf sanatkar kullanmaya başladı. Bugün Mezitli Esnaf Odasına kayıtlı 400 sanayi esnafı olduğu mevcut. MTSO’ya kayıtlı esnaflarımız var birde. Genel olarak 500 dükkana ihtiyaç var. Kamuoyu, tüm meclis üyeleri sorabilir; yapılan imar uygulamalarında mevcut sanayi sitesinin olduğu yer ticaret artı konut alanına, halin olduğu yer kent meydanına dönüştürüldü. Bizim buradaki esnaf sanatkarın temsilcisi olarak onlara yer bulmak, sanayi yalpak görevimiz. ESOB Başkanı Talat Dinçer ile bir araya gelerek, benim de kooperatifçi olmamdan dolayı yükü bize verdiler ve çalışmaya başladık.
Gönül isterdi ki tarım arazisine dokunmadan çalışılsın. Bu düşünceyle otobanın üstünde bir çalışma yaptık 3-4 ay sürdü. Tapu Müdürlüğü ile çalışma yaptık ama çalıştığımız yerlerin niteliğinin orman ve zeytinlik olması nedeniyle sıkıntılar yaşadık. Orman 3 kuruma yer tahsisi yapabiliyor ki bunlar sağlık, spor ve eğitim. Hazine arazileri de bulduk ama burada da Zeytin Yasası’na takıldı.

Siz de araştırın, siz de bakın biz bulamadık. Bizim gözden kaçırdığımız bulabileceğimiz yer var ise orada yapalım. Bizim illa Davultepe diye bir iddiamız yok. Ama çaresiz kaldığımız için valimizin başkanlığındaki toplantıda Vahap Seçer ve Neşet Tarhan’ın katıldığı toplantıda burası uygun bulundu.

 

“DAVULTEPE SIFIRDAN İMARA AÇILMIYOR”

Öte yandan burası sıfırdan tarıma açılmış bir yer değil. 2000 yılından başlayan bugün üzerinde narenciye var denilen yerlerin doğusu, güneyi ve batısı daha önce beldeyken bile tamamı imarlı parseller haline gelmiş. Ama kamuoyunda sıfırdan imara açılmış gibi bir algı operasyonu yapılıyor.

Ayrıca burası için 100 binlik, 5 binlik ve binlik plan yapılmış ve bölge Tarım - Hayvancılık Entegre Tesis alanı olarak işaretlenmiş. Biz ise alanı kentsel servis alanı işaretledik. Başka bir şey yapmadık. Bakalım yapabiliyorsak başka bir yere yapalım. Ama 400 esnaf sanatkar için her gün insanlar şikayette bulunuyor belediyeye. Buranın taşınması isteniyor. Mezitli’deki esnafı, vatandaşı ile hepsinin sorununu çözmek bizim görevimiz.

 

“İŞBİRİLĞİ İÇİNDE ÇALIŞTIK”

Bu proje başlarken Mersin’e, Mezitli’ye yakışır devasa bir proje. Mezitli’de hiç konferans salonu yokken burada var. Spor tesisleri, eğitim alanları, banka, sağlık ocağı gibi tesislerde yer alacak proje içerisinde. Böyle bir projeyi hep beraber hayata geçirelim dedik. Bizim amacımız bu projeyi kazandırmak, işbirliği içerisinde harekettik ve bu hale geldi.

İftiralarla karamalarla karşı karşıya kaldık. Ama burada arkadaşlarımızı ve şahsımı rencide etmelerini şiddetle kınıyorum.

 

“MECLİS ÜYELERİ DÜKKAN ALMADI”

70 kişilik meclisiz, her birimiz bölgelerimizin değerli insanlarıyız. 2 milyonun seçmenin oyunu alarak buraya geldik. Bazıları, ‘buradan 78 kişi dolaylı veya direk kim dükkan aldı?’ deniliyor. Bunu kabul etmiyorum ve kınıyorum. Ellerinde belge var ise çıksın göstersinler.  Hiçbir meclis üyesi başvurmadı bile.

Neşet Tarhan’dan bir ricam var; 2000 yılından beri başlayan o bölgenin doğusu, güneyi hangi belediyelerce imara açılmış? Narenciye bahçeleri olan yerler parselli mi değil mi? oradaki 400 esnaf senin de bu meclisinde sorunu. Oradaki insanları mağdur etmeyelim. Gerekirse bir komisyon kuralım, bu sorunu çözelim” diye konuştu.

 

TARHAN TOPU PARTİYE ATTI

Mezitli Belediye Başkanı CHP’li Neşet Tarhan ise 7 yıldır belediye başkanı olduğunu ve prensip olarak kendinden önce kim hangi partiden belediye başkanı olursa olsun ceza yasalarında suç unsuru bir konu yok ise devri sabık yaratmamak adına konuşmadığını vurguladı. Grup kararına uyduğunu söyleyerek, topu partisine atan Tarhan, “Belediye meclisi benden üstündür. Her kararımda gerek kendi partimin grup kararına uymayı ilke edinmişimdir. Bu disipline sahibim. Hiçbir komisyona 7 yıldır girmemişim, müdahale etmemişimdir. Mecliste de arkadaşlar ne diyorsa onu kabul etmişimdir onun için de hep oy birliği ile çıkar kararlardır” dedi.

 

AKP’Lİ CONTAR İSTİFA ETTİ

Kurulmak istenen sanayi sitesinin başkan yardımcısı da olan AKP’li Meclis üyesi Erhan Contar ise “Burayla ilgili her hangi bir belge bilgi var ise herkes eteğindeki ortaya döksün. Biz kooperatifi yönetim sürecinde özellikle küçük sanayi ile ilgili diğer illerde araştırma yaptık. Karaman’da 166 bin nüfus var ama 5’İnci sanayi sitesini bitirmiş 6’ıncıyı yapma noktasına gelmiş. Yine bu bölgede valiliğimizin yaptığı açıklamaya göre; Tırmıl, Toroslar ve Mezitli’de toplam bin 360 dükkanımız bulunmaktadır. ESOB’un üniversiteye yaptırdığı araştırmaya gör ede Mersin merkezde 4 bin 100 dükkana ihtiyaç olduğu belirtilmektedir.

Konunu çözümü için tüm taraflar, bölgede yaşayanlar, esnaflar, kurum ve kuruluşlar mutlaka bir araya gelmeli bir çözüm noktası bulmalıdır. 

Genel kurulda kooperatifte görev alanlara 2 bin 200 TL maaş verilmektedir ki bunu kooperatife iade ettim ve kooperatif yönetiminden de istifa ettim” diye konuştu.

 

“DENETİM KURUMU BİZ DEĞİLİZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise yaptığı açıklamalar ile adeta meclisin hesap vermeye niyetli olmadığını da gözler önüne serdi.

Konuyla ilgili farklı spekülasyonlar olduğunu söyleyen Seçer, “Olayın aslının kamuoyu tarafından net olarak anlaşılması adına arkadaşlarımızın düşüncesini aktarmasını önemli olduğunu düşündüm. Sayın Önel geçtiğimiz toplantıda yoktu, Hem de sayın Contar ve sayın Tarhan değerlendirmelerde bulundular.

Sonuç itibariyle bizim küçük sanayi sitelerine ihtiyacımız var. Bunu ayrı tartışmak lazım. Yer seçimi ve imar konusu bizim konumuz. Küçük sanayi ihtiyacı var mı, var. orada meslek edindirme merkezleri kurmak, entegre bir yapı oluşturmak için altyapı üst yapı yapmak elzem mi elzem. Hiç kimsenin itirazı yok. Kooperatifler yapmak marifetiyle bunu yapmak gerektiği de doğal. Bunlar yasalar çerçevesinde işliyor, birbirine karıştırmamamız lazım. Bizim burada ilgileneceğimiz kooperatifin yapısı değil. Bu işte Önel öncülük edebilir, bir yönetim geliştirebilir. Birileri bu işi yapacak. O denetim kurumu biz değiliz. Bizim işimiz yer seçimi doğru mu değil mi? Bunu tartışacağız.

Geçtiğimiz toplantıda da bu konuşuldu. Ama teklifimi yenilemek istiyorum. Akdeniz’in imar planlarında 3 bin 170 hektarlık bir alan bin 940 hektara düşürülmüş ve burada lojistik, sanayi ve depolama alanları yapılacak.

Toroslar’da Şehir Hastanesi’nin kuzeyinde otogarında doğusunda kalan 200 hektarlık alanda mutlaka bir değişikliğe gitmek gerekiyor imar durumunda. Ben bunu önce ilçe belediyesinden geçmeli orası konut olarak işaretlenmiş. Bizim şuanda Mersin’de ivedi olarak küçük sanayi sitesi gibi oluşumların olabileceği imarlı alanlara ihtiyacımız var Konut ihtiyacımız o kadar elzem değil.

Yine Akdeniz’in 2. etap 1/1000 binlik imar düzenlemelerde de bazı alanlar çıkabilir ama hızlı hareket etmek istiyorsak Toroslar’da ki bölgeyi değerlendirmek zorundayız yoksa bir 3-5 yıl daha kaybedebiliriz” dedi.

Meclisin sonunda tekrar söz alan Başkan Seçer, mevcut tarım alanlarını korumanın birinci konu olduğunu söyleyerek, “Sanayi alanları ayıralım derken tarımı yok etmeyelim. Özellikle küçük aile işletmelerinin korunmasını önemsiyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA