KADINLAR ÖZGECAN İÇİN SOKAĞA İNDİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KADINLAR ÖZGECAN İÇİN SOKAĞA İNDİ!


 

Mersin’de Özgecan Aslan’ın katledilişinin 6’ıncı yılında sokağa inen kadınlar, “Değişen bir şey yok! İstanbul Sözleşmesi ve 6284 etkin uygulanmıyor. Kadın cinayetleri artıyor. Bizler ne isyanımızdan ne de hakkımızı aramaktan vazgeçmiyoruz” diye haykırdı.

Mersin’de Özgecan Aslan’ın katledilişinin 6’ıncı yılında sokağa inen kadınlar, “Değişen bir şey yok! İstanbul Sözleşmesi ve 6284 etkin uygulanmıyor. Kadın cinayetleri artıyor.

Bizler ne isyanımızdan ne de hakkımızı aramaktan vazgeçmiyoruz” diye haykırdı.
 

HEDİYE EROĞLU

Mersin’in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015’te okulundan evine dönmek üzere bindiği minibüste vahşice öldürülen Çağ Üniversitesi öğrencisi 19 yaşındaki Özgecan Aslan’ın 6’ıncı yıldönümü için kentte kadınlar sokağa çıktı,

Mersin Kadın Platformu öncülüğünde Özgecan Gençlik Meydanı’nda bir araya gelen çok sayıda kadın örgütü, “Özgecan ve katledilen tüm kadınlar isyanımızdır” pankartı arkasında birleşerek kadın cinayetlerine tepki gösterdi.

“Değişen bir şey yok! İstanbul sözleşmesi ve 6284 etkin uygulanmıyor. Kadın Cinayetleri artıyor. Bizler ne isyanımızdan ne de hakkımızı aramaktan vazgeçmiyoruz” mesajı veren kadınlar adına bir basın açıklaması yapıldı.

 

“KATİLLERİN SIRTLARI SIVAZLANIYOR”

Açıklamayı okuyan Zeynep Kaya, “Bugün Mersin Kadın Platformu olarak 6 sene önce üniversiteden eve gitmek için bindiği minibüsün şoförü Suphi Altındöken tarafından katledilen kız kardeşimiz Özgecan Aslan için buradayız.

Özgecan katledileli 6 yıl geçmiş olsa da kadın cinayetleri katlanarak devam ediyor. Erkek egemen hukuk anlayışıyla katillere tahrik indirimi verilirken aynı zaman da sırtları sıvazlanıyor.

 

“ÖFKE BİR KADIN İSYANINA DÖNÜŞTÜ”

Özgecan’ın bindiği minibüste kaçırılıp tecavüz edilerek katledilmesi ile kadınların erkek şiddetine, kadın cinayetlerine, eşitsizliğe karşı duyduğu öfke bir kadın isyanına dönüştü. İktidar bir yandan idam, hadım tartışmaları yaparken, bir yandan da Özgecan üzerinden masumiyet tartışması yaparak kadınları bir kez daha makbul-makbul olmayan olarak ayrıştırdı.

 

“KİMSE BU CİNAYETİN SORUMLULUĞUNU ALMADI”

Ama kimse bu cinayetin sorumluluğunu almadı! Almıyor! Engel olunamayan erkek şiddetinin karşısında günde en az üç kadın öldürülüyor. Kadınlar vahşice katledilirken, kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için bütüncül,ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi anlamına gelen İstanbul Sözleşmesi geri çekilmek isteniyor. Her kadın cinayeti sonrasında ekranlara çıkıp katilleri lanetlemek yerine, katilleri etkin bir şekilde yargılayın. İki yüzlü politikanızı da samimi olmayan açıklamalarınızı da kabul etmiyoruz. Hakkımız olan yaşamı istiyoruz” dedi.

 

“KADIN CİNAYETLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR”

Pandemi ile birlikte gün geçtikçe artan şiddet, yoksulluk ve kadın cinayetleri karşısında ses yükselttiklerini vurgulayan Kaya, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Yasta değil isyandayız! Biz kadınlar biliyoruz ki kadın cinayetleri canilikten değil, erkek şiddetinden artıyor. Bizleri katleden erkekler, mahkemelerde tahrik indirimi, iyi hal indirimi alıyorken katilden daha çok katledilen kadınların giydiği kıyafet, sokakta olduğu saat konuşuluyorken hiçbiriniz samimi değilsiniz. Ancak ve ancak var olan yasalar etkin uygulanırsa, mahkemeler ve kolluk güçleri görevlerini yaparsa kadın cinayetlerinin önüne geçilebilir.

Musa Orhan gibi tecavüzcü katiller dışarıdayken yaşamak için öldüren Melek İpek hakkında müebbet hapis isteniyor. Öz savunma yapan kadınlar içerideyken yüzlerce katil sokakta kadınların yaşamını tehdit ediyor. Ama ne meclis ne de iktidar kadın cinayetlerini durdurmak için harekete geçiyor.

 

“ERKEK ADALETİNİZİ YIKIP GERÇEK ADALETİ BİZ KADINLAR SAĞLAYACAĞIZ”

2020 yılında en az 300 kadın öldürüldü. Bunların içinden 171 kadının ölümü şüpheliydi. Kadınlar öldürülüyorken cinayetin üstü intihar veya kaza denilerek örtülüyor. Ama bizler çok iyi biliyoruz ki bu cinayetler ne intihar ne de kaza. Şule Çet davasında da görüldüğü gibi katiller yargılanana dek adliyeleri, salonları terk etmeyeceğiz.

Erkek adaletinizi yıkıp gerçek adaleti biz kadınlar sağlayacağız. Bu ülkede kadınları şiddetle barıştırmak isteyen, kadınları sadece aile ile tanımlayan, kadının ikinciliğini meşrulaştıran ve kadınları toplumdan soyutlayan polisler, hukukçular ve siyasetçiler var. Kadın düşmanı politikalarınız yüzünden ne sokakta ne de yaşadığımız evlerde güvendeyiz.

 

“İDAM KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURMAZ”

Bizler bunu Ayşe Tuba Arslan’ın 23 kez şikayet etmesine rağmen tutuklanmayan katilinden biliyoruz. Özgecan öldürüldüğünde üstünde ki kıyafet, minibüse bindiği saat konuşulmuştu. Bizleri öldüren işte bu erkek zihniyettir! Katillerden daha çok kadınların yargılandığı zihniyetinize de kadını ötekileştiren kadın düşmanı politikalarınıza da geçit vermeyeceğiz. İktidarın göstermelik taziyeleri ve açıklamaları dışında sıkça gündeme getirdiği cinayet veya istismar sonrası idam gibi cezalandırma yöntemlerinin kadına yönelik şiddeti durduramayacağını bir kez daha söyleyerek yaşamı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Yaşasın kadın dayanışması”.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA