“AKADEMİK ÖZGÜRLÜK GÜNÜ KUTLU OLSUN!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“AKADEMİK ÖZGÜRLÜK GÜNÜ KUTLU OLSUN!”


 

10 Şubat Dünya Akademik Özgürlük Günü’nü kutlayan Eğitim-Sen Mersin Şubesi, Boğaziçi’nin özerk ve demokratik taleplerin tarihi açıdan önemli olduğuna değindi.

Haber Merkezi

 

Eğitim-Sen Mersin Şubesi Dünya Akademik Özgürlük Günü kapsamında bir açıklama yayınladı. OHAL kapsamında KHK ile görevlerinden uzaklaştırılan bilim insanlarının 10 Şubat 2017’de Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde yüzlerce kişinin katıldığı eyleme polislerin saldırması sonucu 10 Şubat Dünya Akademik Özgürlük Günü olarak anılmaya başlandı.

Eğitim Sen Mersin Üniversitesi Temsilciliği’nin yaptığı açıklama şu şekilde;

“OHAL KHK’leriyle bilim insanlarının üniversitelerden uzaklaştırılmasına tepki olarak, 10 Şubat 2017’de Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde yüzlerce kişinin katıldığı eyleme saldıran polis, kampüs girişine bilim insanlarının serdiği cübbeleri çiğnemiş ve bu fotoğraf, dünyanın hafızasına kazınmıştı.

Sendikamız, polisin Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde bilim insanlarının cübbelerini çiğnediği 10 Şubat’ın ‘Dünya Akademik Özgürlük Günü’ olarak ilan edilmesi için Eğitim Enternasyonali bünyesindeki sendikalarla görüşmeler yürüterek çeşitli girişimlerde bulunmuştur. Bu girişimler sonucunda 10 Şubat’ın ‘Dünya Akademik Özgürlük Günü’ günü olarak kutlanması ilkesel olarak kabul görmüştür.

Tek adam rejimine dönüşen sistem ile ülkemizin giderek koyulaşan karanlık bir dönemden geçtiği açıkça ortadadır. Ekonomik krizin iyice derinleştiği, işsizliğin görülmemiş düzeyde arttığı, adaletin yerle bir edildiği, hak arayan emekçilerin, öğrencilerin ve aydınların üstünde yoğun bir yargı baskısının oluşturulduğu bu günlerde, ‘akademik özgürlük’ ve özgür-özerk üniversiteler mücadelesi, demokratik bir zihniyet dönüşümünü ve aydınlanmayı tüm ülkemiz açısından gündemleştirmektedir.

 

“BOĞAZİÇİ ÖZERK DEMOKRATİK ÜNİVERSİTE TALEBİ İLE AYAĞA KALKTI”

Son olarak Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan rektör ataması ve bir gece yayınlanan kararname ile iki fakülte kurulması, tek adam rejiminin üniversiteler üzerindeki politikalarının ne düzeyde keyfileştiğinin de bir göstergesidir. Elbette Boğaziçi Üniversitesi bileşenlerinin günlerdir gösterdiği direniş ve bu direnişin dalga dalga diğer üniversitelere yayılması tam da bugünlerde çok daha anlamlıdır. Bilimi, sanatı ve kültürü özgürce üreten yerler olması gereken üniversitelerimizin OHAL sürecinden günümüze doğru iyice sıkılaşan bir cendereye alınmış olması asla kabul edilemez. Akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin özerk demokratik üniversite talebiyle ayağa kalkmış olması, hem ülkemiz hem Ortadoğu hem de dünya çapında akademik özgürlüklerin sağlanması ve gelişmesi açısından tarihi önemdedir. Bu direnişin 10 Şubat Dünya Akademik Özgürlük Günü’nde de sürüyor olması ülkemizin geleceğine dair kırılan umutları yeniden yeşertecek güçtedir.

İnsan, toplum ve doğa yararına demokratik, özerk üniversiteler için yürüttüğümüz mücadele, 10 Şubat Dünya Akademik Özgürlük Günü ile birlikte enternasyonal bir güce dönüşecektir. Yaşasın Dünya Akademik Özgürlük Günü!”

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA