“KADINLARI KORUYAN YASALAR NEDEN KASITLI UYGULANMIYOR?” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KADINLARI KORUYAN YASALAR NEDEN KASITLI UYGULANMIYOR?”


 

Özgecan Aslan’ın vahşice katledilmesinin 6’ıncı yılında Baro Başkanı Yeşilboğaz’dan can alıcı soru: “Kadınları koruyan yasalar neden kasıtlı uygulanmıyor?”

Haber Merkezi

 

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin'in Tarsus ilçesinde 11 Şubat 2015'te bindiği minibüste öldürülen ve kadına yönelik şiddetin simgesi haline gelen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın katledilişinin altıncı yılında yaptığı yazılı açıklamasında, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın uygulanmasından neden kasıtlı bir şekilde kaçınıldığını sorarak, “Yasaların uygulanmaması failleri cesaretlendiriyor, şiddeti normalleştiriyor. Yasalar uygulansın, başka Özgecanlar ölmesin” dedi.

 

“BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE YASALARI UYGULAMAKTAN KAÇINILIYOR”

Kadınları koruyan İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasaların bilinçli bir şekilde uygulanmasından kaçınıldığına dikkat çeken Yeşilboğaz, “Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle çok yönlü mücadele etmek, şiddetin tüm mağdurlarının korunması ve bunlara yardım edilmesi amacıyla hazırlanan İstanbul Sözleşmesi neden kaldırılmak istenir? İstanbul Sözleşmesi ve Kadına şiddeti önleyen 6284 sayılı yasanın uygulanmasından neden kasıtlı bir şekilde kaçınılmaktadır? Kadın katillerine haksız tahrik indirimi ya da iyi hal indirimi neden uygulanır?  Eril şiddetle mücadele yasalarını yok sayanlar, tartışmaya açanlar, eril şiddeti sevenlerdir. Eril zihniyet sonlanmadıkça yasalar uygulanmaz, şiddet sonlanmaz. Ayrımcı ve eril zihniyetin ürünü olan kadınların kıyafetine, doğuracağı çocuk sayısına, nafaka hakkına müdahale, aile hukuku uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk sisteminin getirilmesi, cinsiyetçi eğitim, kadın hak ve özgürlüklerinin yok sayılması, erkek egemen anlayışının kök salması, kadının hak ve özgürlüklerinin tanınmaması, örf ve adetlerin kanunların önüne geçmesi, kadını yok sayan çağ dışı söylemler, kadına yönelik şiddette ve kadın cinayetlerinde iyi hal indirimleri, ayrımcılık, ötekileştirme, medyada yer alan haberler ve siyasilerin medya yolu ile yaptıkları açıklamalar artan kadın cinayetlerinin ve şiddetin nedenlerinde buzdağının görünen yüzü.

2021 Ocak ayında Türkiye’de 22 kadın öldürüldü. 60 Kadına şiddet uygulandı. Bütün uluslararası sözleşmelere, ulusal düzenleme ve kanunlara rağmen hala şiddet sürüyor ve cezasız kalıyorsa, bu siyasi iradenin idaresizliğidir, hukuksuzluğudur. İdaresiz, hukuksuz bir yaşam kişi hak ve özgürlüklerini tırpanlamaktadır. Hangi inanç, kültür, siyasi düşünce veya gelenek olursa olsun insan hakları kayıtsız kalınamayacak bir alandır. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkili bir biçimde uygulanmalı ve kadına yönelik artan şiddete karşı acil eylem planı oluşturularak hayata geçirilmelidir. Yasalar uygulanırsa, kadına şiddet oranlarında ciddi oranda düşüş olacaktır.  Kadınları hukuksuzluk öldürüyor. Yasaların uygulanmaması failleri cesaretlendiriyor, şiddeti normalleştiriyor. Yasalar uygulansın, başka Özgecanlar ölmesin” diye konuştu.

 

“ŞİDDETE SABRETMEYİN”

Şiddete uğrayan kadınlara, şiddete sabretmemeleri konusunda uyarıda bulunan Baro Başkanı Yeşilboğaz, “Şiddete sessiz kalmak, şiddeti artırır. Kadınlara düşen görev ise birlikte mücadele ve dayanışmadır. Mersin Barosu olarak, Kadın Hakları Merkezi ile birlikte Özgecan Aslan davasına müdahil ve gözlemci olarak katıldık ve davanın her aşamasının takipçisi olduk. Mağdur olan tüm kadınlarımızın yanındayız. Kadınların öldürülmediği ve şiddete maruz kalmadığı bir dünya diliyor, 19 yaşında katledilen Özgecan Aslan’ı rahmetle ve sevgiyle anıyorum” ifadesini kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA