YANLIŞTAN DÖNÜLECEK AMA YETMEZ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YANLIŞTAN DÖNÜLECEK AMA YETMEZ!


 

Davultepe’de AKP-CHP- MHP eliyle narenciye bahçelerinin yok edilerek sanayi sitesi yapılmak istenmesine gelen tepkiler üzerine Büyükşehir Meclisi geri adım atma kararı aldı! Meclis üyelerinin de yönetiminde yer alması nedeniyle belediyede yapılan oylamada usulsüzlük yapıldığı iddialarına değinilmezken, yanlıştan dönüleceğinin mesajı verildi!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı olağan meclis toplantısının ilk birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Toplantıda öne çıkan konu Davultepe Mahallesi’nde narenciye bahçelerinin yok edilerek AKP-CHP- MHP eliyle sanayi sitesi yapılmak istenmesi oldu.

 

ÖNEL MECLİSE KATILMADI

Sanayi Sitesi yapımı için kurulan kooperatifin de başkanı olan eleştiri oklarının hedefindeki isimlerden MHP’li Meclis Üyesi Bünyamin Önel, covid-19 testinin pozitif çıktığı gerekçesiyle mazeret bildirerek toplantıya katılmadı. Ancak narenciye bahçesi sahibi çiftçiler meclis girişinde siyasileri ablukaya alarak yanlıştan dönülmesi için çağrı yaptı.

Toplantı başlangıcında Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Davultepe’de sanayi sitesi yapılmak istenen narenciye bahçeleri ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesini istedi.

 

GÜLTAK ZEYTİN DALI UZATTI

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise toplantı girişinde bahçe sahiplerinin kendilerine verdikleri zeytin dalını eline alarak, “Meclisin bu konuyu ivedi bir şekilde incelemesi ve Mersin yararına irdelenmesini rica ederek, mecbur kalmadıkça tarım arazileri tarım arazisi olarak kalsın” dedi.

 

SEÇER: “İMAR DEĞİŞİKLİĞİ OY BİRLİĞİYLE GEÇTİ”

Başkan Seçer ise “Bu mecliste sizin de evet oyu verdiğiniz karar ile burada küçük sanayi sitesi yapılması için imar değişikliği kabul edildi. Siz de onay verdiniz” diyerek tepki gösterdi. Seçer “Şöyle bir hava çıktı ortaya daha konu görüşülmeden zeytin dalını aldınız, bu olayı protesto ediyor gibi bir hal olunca bende bunu söylemek zorunda kaldım. Bunun serencamını burada kamuoyuyla paylaşacağız. Yangından mal kaçırmıyoruz, kimseden bir şey saklamıyoruz. Elbette ki imar değişikliği oy birliğiyle geçti” dedi.

 

VALİ BAŞKANLIĞINDA TOPLANMIŞLAR

Bölgenin 2017 yılında 1/100 bin ölçekli Çevre Planı’nda Tarım Hayvancılık OSB olarak belirlendiğini anımsatan Seçer, “İtiraz konusu olan mesele; Mezitli’de mevcut küçük sanayi sitesinde iş yerlerinin konutların arasında kalması nedeniyle çevreye rahatsızlık vermesi gerekçesiyle yeni bir yere taşınma ihtiyacı nedeniyle oluşan talepler üzerine vali başkanlığında etkisi, yetkisi olan herkes ile bir araya geldik. Esnaf odası, ticaret odası gibi tüm yetkililer bir araya geldik ve küçük sanayiyi nereye taşıyabileceğimiz konuştuk. ‘Mezitli’nin kuzeyine taşıyalım’ dedik ama ya uzak ya da uygun alan yok. Tüm bunları göz önüne alarak Tarım OSB olarak işaretlenen alanın bir kısmının Küçük Sanayi olarak işaretlenerek taşınması kararı alındı. 1/100 binlik planın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan revize edilmesi lazımdı,  Cumhur İttifakı’nın sayın bakanının bu anlamda büyük desteği oldu. 1/5 binlik planda değişiklik yapılmasında Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ve 1/1000’lik planda Mezitli belediyesinin desteği oldu.

 

“BU İŞE HERKES EVET’ DEDİ”

Bu işe herkes evet’ dedi. Şimdi kaçmayacağız. Biz nerede hata yaptık, bu işi bir daha düşünelim diye bir araya geldik konuştuk. Oradaki tapu sahipleri bu işe hayır deyince. Yapmamız lazımmış, onların da itirazlarını o dönemde dile getirmesi lazımmış. Ama bizlerinde onların itirazlarını dile getirmeden onlarla bir araya gelmemiz lazımmış. Tren kaçmış değil. Vatandaş şimdi burada. 5 mahallemizin muhtarı beni ziyaret etti. Onlara da söyledim; ortada bir şey var ise oturalım konuşalım düzeltelim. Davayı açan Ak Parti Mezitli ilçe başkan yardımcısı.

 

“İTİRAZ EDİN”

Kaldı ki bölgenin 1/1000 ölçekli imar planı geçen Ocak ayında onaylandı ama bir askı süreci var. 30 günlük askı süreci kapsamında itiraz ve yargı süreci açıktır. Yanlış yapılmış ise yanlışta ısrar edemeyiz. Biz bunu tekrar  gözden geçireceğiz. Belki farklı tekliflerle bir araya geleceğiz. Bir süre sonra bu konuyu bir çözüme kavuşturacağız.

 

SANAYİ SİTESİ İÇİN TOROSLAR ÖNERİSİ

Bir taraftan tarım arazilerini korumamız lazım. Ama diğer taraftan küçük sanayi gibi hizmet alanı diyebileceğimiz alanların da ivedi olarak yapımını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu sorun kentin sorunu. Galericilerden hurdacılara bir çok esnaf grubu bizden yer istiyor.

Örneğin Toroslar’da otogarın doğusunda Şehir Hastanesi’nin kuzeyinde yaklaşık 2 bin dönüm alan var. Orası Çevre Düzeni Planı’nda konut alanı olarak işaretlenmiş. Mersin’in şuanda konut alanına ihtiyacı yok. Mersin’in iş sahaları açacak, istihdam sağlayacak alanlar yaratmaya ihtiyacı var. Buyurun teklifi getiriyorum meclise; O bölgeyi gelin 1/1000’lik planda jet hızıyla sanayi alanına çevirelim. Küçük sanayi projesini buraya taşıyalım. Olmaz diye bir şey yok” dedi.

 

SANAYİ SİTELERİNİ TOROSLAR İSTİYOR

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz da, “Söylediğinize ben de katılıyorum. Bu konuda bizimde Tekstil Kent çalışmamız var. Mersin’imizin belli meslek gruplarına hizmet edecek, üretim istihdam tesisleri kurulmasına ihtiyaç var. Buna en uygun yer de konum itibariyle Toroslar. Hem ulaşım hem ortada olması itibariyle. Ama 100 binlik planda buna uygun düzenlemeler yapılmadığı için sıkıntılar var. Beraber belli bir mesafe alabiliriz.

Davultepe'deki arsa sahipleri son derece medeni, sakin, mesajlarını verdiler. Biz de mesajı aldık. Mutlaka konunun yeniden değerlendirilmesi, tarım alanlarımızı korumamız gerekir. İş, aş için iş yeri açılması lazım. Öncelik sıralaması ile bunları ele almalıyız” dedi.

 

MHP: “HALKIN ÜSTÜNDE DEĞİLİZ”

MHP Grup Sözcüsü Mahmut Tat da, Davultepe ile ilgili binlik planların askı sürecinde olduğunu hatırlatarak, “Bu kararı alan bizler olarak halkımızdan üstün değiliz. Biz onların sahip olduğu bu kentte onlara hizmet etmek için varız. Eğer ki almış olduğumuz bir karar ile vatandaşlarımızın belli bir kesimini sevindiriyor; ciddi bir bölümünü de üzüntüye sevkederek ve bize beddua edecek hale getiriyorsa burada bir yanlış vardır. Malın, şehrin, bu toprakların sahibi onlar. Konu tekrar masaya yatırılabilir. Doğrusu ne ise onun kararını almak üzere gayret gösterebiliriz” dedi.

Başkan Seçer de, Toroslar’da küçük sanayi sitesi için çalışma yapılması için işbirliğine hazır olduğunu ve konunun ivedilikle ele alınması gerektiğini söyledi. Seçer, “Hem Akdeniz’de ikinci etap imar çalışmaları kapsamında böyle alanların yaratılması hem Toroslar’da planlar kapsamında bazı çalışmalar yapılmasının elzem olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA