DAVULTEPE TBMM’YE TAŞINDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DAVULTEPE TBMM’YE TAŞINDI!


 

Davultepe’de AKP-MHP-CHP işbirliğiyle narenciye bahçesine yapılmak istenen sanayi sitesine ilişkin cumhurbaşkanlığının acele kamulaştırma kararı TBMM’ye taşındı!

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Mezitli’nin Davultepe bölgesindeki tarım alanının acil kamulaştırılması kararını meclis gündemine taşıdı.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için soru önergesi veren Turan,

önergesinde “05.01.2021 tarihli ve 3362 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile Mersin ili, Mezitli ilçesi, Davultepe mahallesi içerisinde yer alan yaklaşık 400 dönümlük birinci derece tarım arazisinin acele kamulaştırılmasına karar verilmiştir.

 

TAPULU ARAZİ!

Fakat Davultepe mahallesindeki çiftçiler, atalarından miras kalan topraklar üzerinde tarım yaparak geçimlerini sağlamaya çalışmakta ve bu karara tepki göstermektedir. Buradaki çiftçiler, kamulaştırma kararının tapulu topraklar üzerindeki tasarruf hakkının dikkate alınmadan verildiğini belirtmektedir. Çiftçiler, tarım arazisi dışında yerler olmasına rağmen, binlerce narenciye ağacının kesilmesiyle sonuçlanacak kararın verilmesine anlam verememektedir. Çünkü çiftçiler ürettikleri narenciyeleri ihraç ederek ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağlamaktadır.

 

OY KULLANDILAR MI?

Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi başkanı ve yöneticilerinin Mezitli ilçesi ve Mersin Büyükşehir meclis üyeleri olarak kendi sektörlerine ilişkin karar almaları 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 27.maddesi ile çelişmektedir. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 27. Maddesine göre; ‘belediye başkanı ve meclis üyeleri, münhasıran kendileri, ikinci derece dahil kan ve kayın hısımları ve evlatlıkları ile ilgili işlerin görüşüldüğü meclis toplantılarına katılamazlar’ fakat Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Mezitli Küçük Sanayi Sitesi için tahsis edilen yer için alınan kararda Mezitli Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi, başkanı ve yöneticilerin rolü olduğu iddia edilmektedir.

 

SORUŞTURMA AÇILMALI

Mersin’in Davultepe mahallesinde kurulması planlanan Mezitli Küçük Sanayi Sitesi ile ekolojik yaşam yok olacak ve yaklaşık 400 dönümlük narenciye bahçesindeki binlerce ağaç kesilecektir. Alınan kararın elle tutulur hiçbir yanı yoktur.

Kaldı ki Davultepe mahalle sakinleri, alınan kararın belli rant odaklarına hizmet ettiğini düşünmektedir. Çünkü kararlar, gizli bir şekilde ve bürokratik ilişkilerle mahalle sakinleri bilgilendirilmeden alınmıştır. Bahçeler, geçen sürede, tarım entegre bölgesinden çıkartılarak kent servis alanı olarak tanımlanmıştır.

Dolayısıyla hem Cumhurbaşkanlığı tarafından hem de Mersin Büyükşehir Meclisi tarafından Davultepe mahallesindeki yaklaşık 400 dönümlük arazinin tarım entegre bölgesinden çıkartılması kararının bahçe sahiplerinin görüşü alınarak yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Bahsi geçen bölgedeki bahçeler üzerinden rant elde etmek isteyenlerin ortaya çıkarılması ve haklarında soruşturma açılması ise bir zorunluluktur” dedi.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “Bahsi geçen yerlerdeki acele kamulaştırma kararının verilmesinin gerekçeleri nelerdir?

Bölgedeki bahçe sahipleri ve Mersin’in ekolojisi olumsuz yönde etkileneceğinden kararı tekrardan gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?

05.01.2021 tarihli ve 3362 sayılı aldığınız Cumhurbaşkanı kararının yeniden düzenlenmesi için bahçe sahipleri ile temasa geçmeyi düşünüyor musunuz?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA