BÜYÜKŞEHİR’CE TOROSLAR’IN ÖNÜ KESİLİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜKŞEHİR’CE TOROSLAR’IN ÖNÜ KESİLİYOR!


 

Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5 binlik Nazım İmar Planları hala hazır değilken, Toroslar’da 1/1000’lik İmar Planlarına hız verildi. Toroslar Meclisi, 5 binlik planlarda Büyükşehir’ce önlerinin kesildiğini savunarak duruma tepki gösterdi.

HEDİYE EROĞLU-AYŞENUR ÖNAL

 

Toroslar Belediyesi’nin Şubat Ayı 1. Olağan Meclis Toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda öne çıkan gündem maddesi 1/1000’lik imar planları değişiklikleri görüşüldü.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nden çıkması beklenen 1/5 binlik Nazım İmar Planları hazır değilken, Toroslar’da 1/1000’lik imar planlarına hız verildi. Baçı meclis üyeleri önce 5 binlik planların tamamlanması gerektiğini savunurken bazıları da gecikmenin yarattığı mağduriyete dikkat çekti.

Ancak mecliste öne çıkan konu Büyükşehir’ce yapılan 5 binlik planlarda Toroslar’ın önünün kesilmesi oldu.

 

“PLANLAR UYUMLU OLMALI”

Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5 binlik Nazım İmar Planlarının hazır olmadan 1/1000’lik imar planlarının hızlandırılmaması gerektiğini söyleyen Gökçel, “Bu kent ne çektiyse plansızlıktan çekti. Acilen planlara ihtiyaç var, biz bunun bilincindeyiz. Ancak Akdeniz, Yenişehir, Toroslar ve Mezitli’de 1/5 binlik planları geçmiş dönemde yapıldı. Fakat bu planlarda birçok hatalar vardı. Bende içindeydim, benimde oyumla geçti ama detaya indiğimizde birçok hatalar ve yanlış var. Bu hataları düzeltmek yerine tekrar hataya götürmeyelim. Çünkü biz 1/1000’lik karar alıyoruz ama bire bir 1/5 binliğe uyup uymadığı belli değil. Aynı zamanda Büyükşehir’de Çevre Komisyonundayım, önümüze geldiğinde bu hataları düzeltmek zorundayız. Burada yapılması gereken önce 1/5 binlik planları Toroslar Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin teknik personellerince düzeltilmesi. Önce 1/5 binlik planları düzgün bir hale getirelim ondan sonra 1/1000’lik planlara geçelim” dedi.

 

“ÖNCE 1/5 BİNLİK PLANLAR ÇIKMALI”

Eski planlarda büyük hatalar yapıldığını söyleyen Gökçel, “Öyle hatalar yapılmış ki 68’ler Ormanı’nın karşısında emsal 1.20 var ama bu emsali tutmuşlar 0.80’e düşürmüşler. Şehir Hastanesi’nin arka tarafındaki boş alana emsal 1 vermişler. Burayı niye düşürüyorsun, oraya niye 1 veriyorsun? 0,90 ver, 0,80 ver. Benim köyüm Karaisalı Mahallesi’nde emsal 0,80 ve kimsenin de sesi çıkmadı. Ancak çok sayıda boş arazilere ilişkin çok sayıda tapularda değişiklik yapıldığına dair duyumlar bizlere geliyor.

Yani öncelikle biz 1/5 binlik planları düzeltelim, buradaki yanlışları düzeltelim sonra 1/1000’likleri meclisten geçirelim. Yoksa buradaki kararlar yargıya gittiğinde meclis kararlarının tarihi değiştiği için bu planlarımız geçmez ve sıkıntı yaşarız” diye açıkladı.

 

“TOROSLAR’IN ÖNÜ KESİLİLİYOR”

Toroslar Belediyesi’ni CHP’li Meclis Üyesi Eren Türker, “5 binlik planda Toroslar’ın önü kesilmiştir” diyerek, planlarla ilgili sürecin hızlıca işletilmesine tepki gösterdi. 

 

“1/BİNLİKLER İÇİN ISRARCI DEĞİLİM AMA VATANDAŞ BEKLİYOR”

1/5 binlik Nazım İmar Planlarının düzeltilmesi gerektiği fikrini destekleyen Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, “Aslında Mart ayında 2 sene olacak, bu süreç içinde bunların tamamlanması gerekirdi. Ama bir de kentin gündemi var, kentin gidişatı var. Bir taraftan 1/5 binlikle ilgili çalışmalar yapılıyor, bir taraftan da ilçeler 1/1000’lik planlar yapıyorlar. Vatandaşlar beklenti içerisinde 1/1000’lik planların çıkmasını bekliyorlar. Tamamen 1/1000 binliklerin sonuçlanmasını beklersek geç kalacağız. Meclis üyelerimizden bir kısmı ‘Çok geç kaldık bir an önce çıkaralım’ diyor, açıkçası ben bu meclisten çıkması noktasında ısrarcı değildim. Bir taraftan da vatandaş inşaat yapacak ruhsat alamıyor, 1/1000’likleri bir an önce çıkarıp süreci ilerletmemiz lazım. Toroslarımız gelişen bir yer, şehir bu tarafa doğru gelişiyor. Önümüzdeki günlerde bazı kamu kurum ve kuruluşları Toroslar’a gelecek, Toroslar’ı daha hareketli günler bekliyor.

 

“BU ROLÜ KABUL ETMİYORUZ”

Planlar yapılırken Toroslar’a bir rol biçilmiş. Bu rolü kabul etmiyoruz, Toroslar birçok açıdan avantajlı bir ilçe. Mersin’in 6 yaylasının 5’i Toroslar’da, kente giriş Toroslar’dan, yeni yerleşim alanları olan bir ilçeyiz. Konum itibariyle tam ortadayız ve diğer şehirlerden gelen insanların da doğrudan ve kolayca ulaşabileceği bir yerdeyiz. Buranın kıymetlenmesi, gelişmesi kime fayda sağlar, Toroslar insanına. Mersin’in en kalabalık ilçesiyiz ama nüfusa oranla iş yeri sayımız düşük. Bunun yolu gelişen bir bölgeyi ortaya koymak, planlamak” sözlerine yer verdi.

Büyükşehir’ce yapılan 5 binlik Nazım İmar Planı çalışmalarının ne zaman biteceğine dair belirsizlik olduğunu bu nedenle beklemenin mağduriyet yaşattığını bildiren Yılmaz, CHP’lilerin 1/100’lik planlar için acele edilmemesi teklifine ise “5 binlik planları düzeltecek olan biz değiliz, iki senedir bekliyoruz” yanıtı verdi.

Muhalefetin ısrarı üzerine; 5 binlik plan notuna eklemeler yapılabileceğini söyleyen Atsız Afşın Yılmaz, müzakereler sonunda bazı maddelerin görüşmesini erteleme kararı aldı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA