“TARIM ALANLARIMIZ AMAÇLARI DIŞINDA KULLANILAMAZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TARIM ALANLARIMIZ AMAÇLARI DIŞINDA KULLANILAMAZ”


 

mersin,necmibirim,davultepe,

Haber Merkezi

 

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nden, Davultepe’de tarımsal üretim sahasına yapılmak istenen sanayi sitesi projesine tepki geldi.

Yazılı bir açıklama yapan Oda Şube Başkanı Necmi Birim, “Tarım alanlarımız amaçları dışında kullanılamaz” vurgusu yaptı.

Tarım sektörünün, nüfusun önemli bir bölümünü istihdam edip, insan beslenmesi için gıda maddeleri üretip, sanayiye girdi sağladığın, ticaret ve ihracata katkıda bulunarak, ulusal gelirin önemli bir kısmını oluşturduğunu belirten Birim, “Bu nedenle tarımsal faaliyetin yürütüldüğü alanların amaç dışı kullanıma açılması ve değişimi risklidir. Tarım alanlarının genişleme sınırına dayandığı da göz önüne alındığında, mevcut alanların korunarak kullanılması bir zorunluluk haline gelmiştir.

 

DAVULTEPE UYGULAMASI YASAYA AYKIRI

2019 TÜİK verilerine göre 500 bin ton limon, 216 bin ton portakal, 172 bin ton mandarin üretimi olan Mersin ilimizin aradan geçen yıllar boyunca amaç dışı arazi kullanımını önleyemediği takdirde azalan bu tarım alanlarını da koruyamayacağı açıktır.

Portakal, mandarin ve zeytin ağaçlarının da bulunduğu Davultepe bölgesindeki alanın amaç dışı kullanımını kabul etmiyoruz. Yenilenmesi ve  üretilmesi insan eliyle mümkün olmayan tarım arazileri, yerleşim alanları, sanayi tesisleri ve diğer yapılaşmaların yoğun baskısı altındadır.

Büyük uğraşılar sonucu TBMM’de 2005 yılında kabul edilen 5403 sayılı ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası’nın, 13. Maddesinde yer alan tarım arazilerinin amaç dışı kullanılmasına olanak veren istisnalar, yasanın amacı ile çelişmektedir.

Yasanın adı ve amacı, toprağın ve özellikle tarım toprağının korunması olduğu halde, 13. Madde ile olası her durumda tarım arazileri amaç dışı kullanıma açılmaktadır.

 

“YANLIŞ KARARLARA İMZA ATILIYOR”

Bir yanda, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına dikkate çekmek için televizyonlarda gösterilen kamu spotları, diğer yandan mera yasasında yapılan değişiklik, zeytinliklerle ilgili yasa değişikliği çabaları ve çelişkileri içinde barındırmaktadır. 5403 sayılı yasaya göre kurulan Odamızın da üyesi olduğu  Toprak Koruma Kurulunda bürokrat üye çoğunluğu, arazi keşiflerinin yapılmaması, çalışmaların şeffaf bir şekilde yürütülmemesi, kamu yararı fikrinin yanlış değerlendirilmesi sonucu tüm karşı çıkmalarımıza rağmen yanlış kararlara imza atılmaktadır.

 

“TEMEL YAKLAŞIM TARIM TOPRAKLARININ KORUNMASI OLMALIDIR”

2005 yılında kabul edilen ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası’ndan, 2005-2019 dönemini kapsayan 14 yıllık süreçte; ne ülke genelinde, ne de Mersin  özelinde beklenilen fayda ne yazık ki sağlanamamış ve tarım arazileri, başta sanayi, kentleşme, turizm ve diğer sektörlerin talepleri doğrultusunda amaç dışı kullanıma açılmış ve üretim dışına çıkmaya devam etmiştir.  Artan nüfus dikkate alındığında ve 1 cm toprağın 250 ile 650 yıl arasında oluştuğu bilim çevrelerince kabul edildiğine göre, elimizdeki mevcut toprak kaynağını çok iyi korumamız gerektiği gerçeğini kabullenmek zorundayız. Toprak- hava-su, sahip çıkacağımız sürdürülebilir bir tarım ve yaşanabilir bir çevre önceliğimiz olmalıdır.  Tarım dışı amaçlı izin verme sürecinde, alternatif alan arama konusunda gerekli özen gösterilmeli, temel yaklaşım tarım topraklarının korunması olmalıdır.

 

İTİRAZLARIN CILIZ OLMASI DİKKAT ÇEKİCİ

Odamızın bu Mezitli ile ilgili yaptığı araştırmalarda 2017 yılında başlayan ve 2019 yılında kesinlik kazanan, plan değişiklikleri, askı süreçleri, o dönemde itirazların cılız olması ayrı bir konu olup, biz tarımın akademik bireyleri olarak bu konunun ilgili kişileri ile konuşulmasını öneriyoruz. Fakat biz ziraat mühendisleri olarak tarım arazilerinin imara açılmasına karşıyız. Hele ki narenciyenin başkenti konumundaki Mersin'imizin 360 dekar narenciye alanının tarım dışına çıkmasına itiraz ediyoruz. Sanayi tesislerine asla karşı olmadık. İstihdam açısından önemini biliyoruz. Fakat alternatif alan bulunması konusunda çaba sarf edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Odamız herkesin sağlıklı beslenmesine yetecek gıdaya, ihtiyaç duyduğu temiz suya, soluyabileceği temiz havaya sahip olması gereğine inanmaktadır. Örgütlü çevre ve toprak mücadelesinde cesaretini bilimsel bilgi birikimi ve deneyiminden, gücünü üyelerinden ve bilinçli yurttaşların varlığından almaktadır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA