GENÇLER; İŞSİZLİK, KYK VE GSS BORCU KISKACINDA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GENÇLER; İŞSİZLİK, KYK VE GSS BORCU KISKACINDA!


 

Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarının yapılandırılması değil, silinmesi için gençlere bir destek de Büro Emekçileri Sendikası’ndan (BES) geldi.

GİZEM EKİCİ

 

KYK ve GSS borcu cenderesindeki gençlerin mücadelesine Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi’nden destek geldi.

Sendik binasında bir basın açıklaması yapan Sendika Şube Başkanı Murat Doğan, pandemide ekonomik sorunların sağlık sorunlarının önüne geçtiğini söyleyerek, gençlerin sesine ses verdi.

On milyonun üzerinde işsize, açlık sınırı rakamlarının altında çalıştırılan milyonlarca asgari ücretli de eklenince işsizlik ve açlığın ülkenin birinci sorunu haline geldiğini vurgulayan Doğan, “İktidar tarafından bakıldığında ise ‘işsizlik yok iş beğenmeyenler var’ söylemi ile yapısal bir sorun geçiştirilmeye çalışılırken, açıklanan işsizlik oranlarında bir yandan istihdam oranı azalırken bir yandan da işsizlik oranının düşürüldüğü, verilerle aklımızla alay edilmeye devam ediliyor.

 

DÖRT ÜNİVERSİTE MEZUNU GENÇTEN ÜÇÜ İŞSİZ

Dört üniversite mezunu gençten üçünün işsiz olduğu bir gerçeklik karsımızda dururken, sayısı beş milyona dayanan gencimizin KYK borcu bulunurken, 300 bini hakkında icra işlemleri başlatılmış durumda. BES olarak bir yandan pandemide yapılandırma olmaz, mücbir sebep ilan edilmesi gerektiğini bir yandan da gençlerin KYK borçlarına ilişkin KYK borçlarının silinmesi gerektiğini bir kez daha açıkça ifade ediyoruz. Genç kadın işsizliğinin çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. İş bulmakta zorlanan genç kadınlara evlilik tek çıkış yolmuş gibi sunulmakta erkeğe mahkum bırakılmak istenmektedir. KYK borçlarını silmek yerine çeyiz parası gibi, KYK borcu silme şartı olarak evliliği şart koşma gibi uygulamalarla genç kadınların evlenerek eve sabitlenmesi istenilmektedir. Bu siyasi iktidarın kurguladığı düzende kadınlara biçtiği rolü bir kez daha net olarak göstermektedir.

 

ÖĞRENCİLERE KREDİ DEĞİL BURS VERİLMELİDİR!

Kredi ve Yurtlar Kurumu 1961 yılında sosyal amaçlı bir kurum olarak oluşturulurken, zamanla öğrencilere kredi veren ve ödenemeyen kredilerle ilgilide adeta bir banka gibi faiz işleten takip ve icra mekanizmasını kullanan bir kuruma dönüşmüştür. Sonuçta öğrenciler aldıkları kredileri eğitim masrafları (barınma, beslenme, ulaşım, kitap vb) için kullandıkları ortadadır.

Eğitimin parasız olduğu ile övünen siyasi iktidarın öğrencilere eğitim giderlerinin bir kısmını karşılamak için verdiği krediyi daha sonra tahsile gitmesi başlı başına bir çelişkidir. Öğrencilerin kredi borçları silinmeli, öğrencilere kredi değil burs verilmelidir. Eğitim kurumlarında yurt ve yemekhaneler ücretsiz hale getirilmelidir” diye konuştu.

 

“AİLELER DE MAĞDUR EDİLMEKTE”

Kredi borçlusu olan gençlerin çoğunlukla dar gelirli ailelerin çocukları olduğunu vurgulayan Murat Doğan, yıllarca her türlü fedakârlıkta bulunarak okuttukları çocukları iş bulamadığı için kredi borçlarını ödemenin de çoğu defa ailelere kaldığına dikkat çekti.

“İşsizliğin ve hayat pahalılığının sorumlusu siyasi iktidardır, bunun bedeli iş bulamayan gençlere ve bu gençlerin ailelerine ödetilemez” diyen BES Şube Başkanı Doğan, “Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü toplumu, gençleri önceleyen bir kuruluş olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı olarak görev yapan diploması bile tartışmalı olan ve Banka Yönetim Kurulu Üyeliği dâhil birçok yerden maaş olan Hamza Yerlikaya gibi yöneticilerin gençlerimizin bu sorununu çözmesi beklenemez. Yıllardır ifade ettiğimiz gibi liyakat ilkesi tam da bu nedenle büyük önem taşımaktadır.

 

GENÇLERİMİZ İŞSİZLİK VE KREDİ BORCU DIŞINDA GSS KUŞATMASI ALTINDA

GSS ödemelerinde hane geliri temel alındığından gençlerimiz işsizde olsalar GSS ödeme yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmaktadır. İşsiz ve herhangi bir gelire sahip olmayan kişilerin GSS ödemek zorunda kalması kabul edilemez. Gelir testi kişisel olarak yapılmalı işi ve geliri olmayanlardan GSS alınmasına son verilmelidir. Sağlık hizmetlerinden faydalanmak için GSS ödemenin bile yeterli olmadığı muayene katkı payı, ilaç katkı payı, eşdeğer ilaç katkı payı vb. birçok kalem üzerinden sağlık hizmetlerinin paralı hale getirildiği de göz önüne alındığında, durum emekçiler ve işsizler için daha da vahim duruma gelmektedir. Vatandaş, sağlık/tedavi giderleri için cebinden katılım payı ve ilave ücret ödemektedir

 

“SAĞLIK ONLARA BEDAVA!”

Muayene katılım payı: 2. basamakta 6 TL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL, üniversite hastanelerinde 8 TL, özel sağlık hizmet sunucularında 15 TL.

Tıbbi malzeme katılım payı: Vücut dışı protez ve ortezlerden yüzde 10–yüzde 20 oranında katılım payı alınır. Ancak her bir ortez ve protez için katılım payı tutarı brüt asgari ücretin yüzde 75’ini geçemez.

Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı: Kurumca bedeli karşılanan ilaçlar için kişilerden yüzde 10–yüzde 20 oranında katılım payı alınır. Ayrıca her bir reçete için üç kutuya kadar temin edilen ilaçlar için 3 TL, üç kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL olmak üzere katılım payı alınır.

5510 sayılı Kanuna göre bir yurttaş, sağlık kurumuna adım attığı andan itibaren muayene, tetkik, tıbbi malzeme, ilaç, reçete vs. adı altında ek olarak cepten Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) katılım payı, özel sağlık kurumlarına ve vakıf üniversite hastanelerine ayrıca ilave ücret ödemek zorunda iken, atanmış cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar, milletvekilleri, Danıştay ve Yargıtay üyeleri ile aile fertlerinin sağlık/tedavileri ücretsiz olarak sağlanmaktadır.

 

GSS VE BAĞ-KUR BORCU OLANLAR İÇİN TEŞHİS PARASIZ, TEDAVİ PARALI

Pandemi döneminde en temel ihtiyaç olan sağlık hizmetlerinden faydalanmak GSS borcu olanlar için 2021 yılı sonuna kadar uzatılmakla birlikte GSS ve Bağ-Kur borcu olanlar eczanelerden ilaç alamayacak.

Bu durumda sözde tanısı ücretsiz yapılan hastalığın tedavisinin sürdürülmesi, parası olmayanlar için eksik kalarak tamamlanamayacaktır. Unutulmamalıdır ki, eğitim ve sağlık evrensel hukukta bir insan hakkıdır. İnsan hakkı olarak tanımlanan kamusal yükümlülükler parayla satılamaz.

Büro Emekçileri Sendikası olarak, gençlerin yanında olduğumuzu belirtiyor, mücadelelerinin mücadelemiz olduğunu buradan kamuoyuyla bir kez paylaşıyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA