İNSANLIK DRAMI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İNSANLIK DRAMI!


 

Adanalıoğlu’nda bulunan sığınmacı çadırında 6 yıldır kullanılan elektriğin kaçak kullanım bahanesi ile kış günü kesilmesiyle Suriyeliler zor durumda kaldı. Çocuklarının iltihaplı bronşit hastası olduğunu makine kullanmak zorunda olduklarını söyleyen Samaa Abdulkader, acilen elektriğin gelmesini istiyor.

AYŞENUR ÖNAL

 

Tarım şehri olmakla övünen Mersin’de Suriyeli tarım işçileri yaşam savaşı veriyor. Adanalıoğlu’nda bulunan çadır kamplarda kalan insanlar zaten zor koşullarda yaşarken bir de kış günü elektriksiz kaldı. Kaçak elektrik bahanesi ile 6 yıldır kullandıkları elettikleri kesilen vatandaşlar hem soğuk olduğu hem de makineye bağlı hastaları olduğu için acilen çözüm bekliyor.

Orada yaşanılan zorlukları geçtiğimiz günlerde dile getiren ve araştırma yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi; Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi (TEDAŞ) ile görüştüklerini ve Mersin Valiliği’nin bu sorunu çözebileceği yanıtı aldıklarını açıkladı. Mersin Valiliği ile görüşmek için randevu almaya çalıştıklarını ama sonuç alamadıklarını söyleyen İHD Mersin Şube Başkanı Hakkı Demir, valiliğin önceki günlerde gelip deterjan dağıttığını ama gerçek sorunun çözümü için bir adım atıp atmadıklarını öğrenemediklerini kaydetti.

 

“6 YILDIR BU SORUN NEDEN ÇÖZÜLMEDİ?”

5 gündür elektriğin olmadığı çadırlara Emek ve Demokrasi Platformu ziyaret gerçekletirdi. Ziyarette konuşan Demir, “TEDAŞ ile görüştük ve Valiliğin izni olmadan her hangi bir şey yapamayacaklarını söylediler, ancak bu sorunu valiliğin çözebileceğini söylediler. Bu sorunun üzerine biz de Valilikten görüşme talep ettik. 2 kez Baro başkanı aracılığıyla telefonla randevu talep ettik, geri dönüş olmadı. Dün Tabip Odası aracılığıyla yazılı başvuru yaptık. Burada yaşanan sorunu bire bir vali bey ile görüşmek ve çözüm yolarını birlikte düşünebilmek adına ama ne yazık ki bize dönüş olmadı. Bu kış şartlarında insanların burada elektriksiz yaşamaları insan haklarına ve yaşam haklarına aykırıdır. Sığınma bir temel insan hakkıdır. İnsanlar kendi ülkelerinde yaşam hakkı bulamadıkları, yaşam hakları tehdit altında olduğu için sığınma talebinde bulunurlar ve sığındıkları ülkenin her türlü yaşamsal ihtiyaçlarını karşılama zorunluluğu vardır. ‘Ben sınırdan içeri aldım, insanlar nasıl yaşıyorsa yaşasınlar’ mantığı ile hareket edilemez. Bu insanlar 6 yıldır burada, 6 yıldır bu elektriği bir şekilde kullanıyorlar. Yani 6 yıldır bu sorun neden çözülmedi? Bu kış şartlarında elektrikleri neden kesildi?” diye sordu.

 

600 İNSAN 5 GÜNDÜR ELEKTRİKSİZ!

Gerekçenin kaçak kullanım olduğuna dikkat çeken Demir, “Biz bu vatandaşlar ile görüştük. Bu vatandaşlar ‘Kullandığımız elektriğin parasını ödemek istiyoruz, bize bir şekilde elektrik bağlasınlar, bir yere saat kursunlar, kendi aramızda para toplarız öderiz’ diyorlar. Bir şekilde valiliğin bu sorunu çözmesi gerekir. Burada 600’e yakın insan yaşıyor. 200’ü çocuk. Çadırları dolaştık ve hasta çocuklar var. Oksijen alması gereken çocuklar var. Bu insanlar elektrik hizmetinden yararlanamadıkları zaman gıda, temizlik gibi şeylere ulaşmaları belki anlamlıdır ama çok şey ifade etmez. Akdeniz Belediyesi burada gıda dağıttı, geçtiğimiz gün Valiliğin temizlik malzemesi dağıttığını öğrendik. Valilik madem bunun bilincinde bir an önce bu sorunu çözmesi gerekir. Valiliğin burada elektriği bu insanların güvenceli kullanacağı koşullar yaratmak durumunda. Vali bey den randevu talep ediyoruz. Emek ve Demokrasi platformu olarak bu sorunun çözüne biz de katkı sunmak istiyoruz. Mersin’den araçlarımızla geldik, bu sorunu tespit edelim ve çözümü neyse katkı sunalım istiyoruz” diye yetkililere yeniden çağrı yaptı. 

 

ELEKTRİK YOK, ÇOCUKLAR HASTA!

İltihaplı bronşit olan çocuklarının cihaz olmadan daha da hasta olduklarına dikkat çeken Asmaa Abdulkader, “Tek makine var 2 çocuğum bundan yararlanıyor. Hamileyken hasta oldular. Hastaneye gidiyorum, hastane bir şey yapamıyor. Şimdi elektrik de yok, çocuklarımın sağlık durumu gittikçe kötüye gidiyor. Yardım bekliyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA