BÜYÜK ÖDÜL ALİ ÇAĞLAR’IN OLDU | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BÜYÜK ÖDÜL ALİ ÇAĞLAR’IN OLDU


 

Şinasi Develi Mersin Kent Edebiyat Ödülü “Mersin ve Tarsus Halk Kültürü” kitabıyla yazar Turan Ali Çağlar’ın oldu. Ödül, Şinasi Develi’nin ölümünün birinci yıldönümü nedeniyle 27 Ocak günü Mersin Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törenle sahibine takdim edildi.

Haber Merkezi

 

Mersinli avukat ve yazar Şinasi Develi’nin anısını yaşatmak, kente yaptığı katkıların bilirliğini artırmak ve Mersin ile ilgili yapılacak yeni çalışmaları teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü sahibini buldu.

Mersinli yazar Turan Ali Çağlar “Mersin ve Tarsus Halk Kültürü” kitabıyla ödülün sahibi oldu. Ödül, Şinasi Develi’nin ölümünün birinci yıldönümü nedeniyle 27 Ocak 2021 tarihinde Mersin Kültür Merkezi’nde gerçekleşen törenle sahibine takdim edildi. Törene Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak Mersin Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, STK Temsilcileri, Şinasi Develi Mersin Kent Edebiyat Ödülü Yürütme Kurulu üyeleri ve Şinasi Develi’nin oğlu Etem Develi de katıldı.

Törende konuşma yapan ödülün kurucu üyelerinden Hafize Bilgenoğlu, başvuruda bulunan birçok farklı yapıt arasından, Turan Ali Çağlar’ın ‘Mersin ve Tarsus Halk Kültürü’ kitabını ödüle layık görülme gerekçelerini sıraladı. Bilgenoğlu, Turan Ali Çağlar’ın ‘Mersin ve Tarsus Halk Kültürü’ kitabıyla geçmişle gelecek arasında bir köprü kurulmasına yardım ettiğini, aynı zamanda insanları toplumsal saplantılardan kurtararak benlik ve güven duygularını arttırdığını ifade etti. Ödül sonuçlarının açıklanmasıyla beraber kitabın bir kaynak olarak ele alınması gerektiğini söyleyen Bilgenoğlu, bu vesile ile çalışmanın Mersin’in tanıtımına da katkıda bulunmasını umut ettiklerini belirtti.

Yazar Turan Ali Çağlar ödülü Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in elinden aldı. Seçer bu ödülün Mersin’in kültürel zenginliği be potansiyelinin ortaya çıkmasına vesile olacağını ifade ederek Çağlar’a ödülünü takdim etti.

Turan Ali Çağlar yaptığı konuşmada hazırlığı 14 yıl süren “Mersin ve Tarsus Halk Kültürü” kitabı ile ödüle layık görülmesinden kaynaklı yaşadığı mutluluğu paylaştı. Çağlar, aldığı ödülü kendi adına yaptığı bir kent hizmeti olarak gördüğünü söyleyerek Mersin kültürünü araştıran ve kayda geçiren kent araştırmacılarına ve Mersinlilere selam ve saygılarını iletti. Konuşmasına Mersin’de gerçekleştirilmesini istediği bir çalışmaya değinen Çağlar, “Kentinizi büyük hizmetler sağlayıp, beğenilen bir yönetim kurabilirsiniz. Ama adınızı tüm dünyada duyurabilmeniz sanat sayesinde olur. Mesela edebiyat… Mersin’de bir roman yarışması düzenlenemez mi? Türkiye’de böyle bir etkinliğe büyük bir açlık var. Üstelik bu iş küçük bir bütçe ile yapılabilir. Siz buna varsanız eğer, onur sizin koşturması sizin olsun.” sözleriyle konuşmasını noktaladı.

Birincisi verilen Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü ile Mersin’e dair inceleme, araştırma çalışmalar yapılması, sanat eserleri üretilmesi, kentin tanıtımı ve bilinirliğine katkı sağlanması, araştırmacıların ve sanatçıların dikkatini “Mersin Kenti” üzerine çekilmesi amaçlanıyor. Tüm disiplinlere açık olan ödülün bir sonraki yıl da Mersin’e dair bir çalışma ile buluşması planlanıyor.

 

ŞİNASİ DEVELİ MERSİN KENT ÖDÜLÜ

Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü, 2020 yılında Kültürhane çatısı altında yapılan Şinasi Develi’yi Anma Toplantısında katılımcılar tarafından ortaya atılan bir fikrin yaşama geçirilmesiyle oluşturuldu. Bağımsız bir fikir platformu olarak çalışmalarını yürüten ve kendiliğinden doğan bu girişim Şinasi Develi Mersin Kent Ödülü ile gerçekçi, bağımsız ve ilkeli bir tutumla, ülkemizde ve Mersin’de insanları, Mersin kentini ilgilendiren her türlü konuda araştırma ve çalışmalar yaparak bilimsel, kültürel ve sanatsal eserler üretmek, projeler geliştirmek, kent insanının sosyal ve kültürel yaşamlarının iyileştirilmesine teşvik etmeyi amaçlıyor. Ödüle dair daha ayrıntılı bilgiye http://www.sinasideveli.com/sinasi-develi-mersin-kent-odulleri/ adresinden ulaşabilirsiniz.

 

TURAN ALİ ÇAĞLAR KİMDİR?

1952 yılında Mersin’in merkez Çağlarca Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde okudu. 1968 yılında Mersin İlköğretmen Okulu’nu, sonra da Açıköğretim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği’ni bitirdi. 1994 yılında emekli oldu. 1973 yılında, ülke genelindeki köy öğretmenleri için açılan, ‘50. yılında Cumhuriyetin Türk Köyüne Getirdikleri’ adlı toplumbilimsel yazı yarışmasında 4. oldu. ‘Mersin  ve Tarsus Halk Kültürü’ ve ‘Tarsuslu Âşık Mahrumi’ adlarında iki kitap hazırladı. 1986 yılından beri ulusal ve yerel dergilerde 50’yi aşkın, halkbilim konularında yazıları yayınlandı. Öykü ustası Osman Şahin’in yönlendirmesiyle, 2003 yılından sonra öykü ve roman yazmaya başladı. 2008 yılında Gözlem Yayınevinin düzenlediği Gila Kohen Öykü yarışmasında ‘Tımtı’ adlı öyküsü dördüncü oldu. 2010 yılında ‘Zalalı’ adlı romanı yayınlandı. 2012 yılı Nisan ayında ‘Yolgeçen Hanı Öyküleri’ kitabı yayınlandı. 2012 yılı Haziran ayında Kelenderis öykü yarışmasında ‘Sapan’ adlı öyküsü birinci seçildi. 2012 yılı Eylül ayında Datça- N. Akkaraca öykü yarışmasında ‘Sofia’nın Evi’ adlı öyküsü üçüncü seçildi. ‘Amasanga – Bir Başka Adıyla Amazon’ adlı romanı 2020 yılı Çiğli Belediyesi 2020 Fakir Baykurt Roman Ödülü’ne layık görüldü. ‘Toros’un Sesi’, ‘Aygülü’, ‘Örgüt Üyesi’ adlarında üç öykü dosyası ile ‘Kaçak Güreş’ adında bitmiş, ‘Tanrılar Ellerini Kirletmez’ adında yazmakta olduğu iki roman dosyası var.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA