“BİZE HİÇBİR ŞEY SORULMUYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“BİZE HİÇBİR ŞEY SORULMUYOR”


 

Mersin’de yapılan planlardan haberdar edilmediklerini her şeyi çok sonradan öğrendiklerini söyleyen Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen, Metro projesi kendi bölgesinde olmasına rağmen hiçbir şekilde bilgilendirilmemekten dert yanarak, sadece seçim zamanı değil, her zaman fikirlerinin sorulmasını istedi.

HEDİYE EROĞLU-AYŞENUR ÖNAL

 

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen, Mercan TV’de yayınlanan Arka Plan Programına katılarak sorularımızı yanıtladı. Yaklaşık 27 yıldır muhtarlık yapan Gülgen, kamu kurumlarının mahallenin her şeyini bilen muhtarlara hiçbir şey danışmadan iş yapmasından şikayetçi.

 

MUHTARLAR SİYASİ OLAMAZ

SORU: Muhtarların siyaset ile ilişkisi nasıl olmalıdır?

A. GÜLGEN: Muhtar her kesimden oy alıyor, partili olursanız her kesimden oy alamazsınız. İnsanlar şahsen kendine veriyor oyu.

Vatandaşın ilk ulaşabileceği devlet mekanizması muhtardır. Her kesimden insan bize gelir ve sorununa çözüm arar. Örneğin bizim muhtarlığımız ana cadde üzerinde olduğu için daha fazla başvuru alıyoruz. Vatandaş kendi muhtarına gidip bir şey soracağına seni cadde üstünde görüyor ve ‘Nasıl olsa bu muhtarda bilir’ diyor ve sana soruyor. Ayrıca sosyal medyayı etkin kullanım da bize başvuruları arttırdı.

Muhtar olarak tüm sorulara cevap vermeniz bekleniyor. Yani her şeyi de bilmek zorundasınız. Lokantacı arıyor mesela yasakları soruyor. Akşam haberleri izleyip aklında soru işareti kalan bizi arıyor.

Bu yüzden çok okuyup, bilgi sahibi olmamız gerekiyor.

 

MUHTARLARIN İMKANLARI KISITLI

SORU: Her şeyi bilmeniz gerekiyor ama imkanlarda kısıtlı. Muhtarların imkanları ile ilgili son durum nedir?

A. GÜLGEN: Şuan bir maaş değil ama bir ödenek veriliyor. Yeni zam ile birlikte bu ödenek 2 bin 300 TL oldu. Ayrıca belediyeler son zamanlarda giderler için yardım yapmaya başladı. Onu da nakdi değil direk faturalarımızı ödeyerek yapıyorlar. Bunların gündeme gelmesi iyi oldu, çünkü millet bizim elektrik, su vermediğimizi düşünüyordu. Hatta bizim suyumuz kartlı, kartta para biterse susuz kalıyoruz.

 

MUHTARLAR ÜCRETSİZ ULAŞIM İSTİYOR

SORU: Sadece bu masraflarla bitmiyor, daha başka ne gibi sıkıntılar var?

A.GÜLGEN: Emekli olmayan bir muhtarı düşünün orada tek başına. Yalnız bu değil ki muhtarın ağırlama, ulaşım, iletişim, kırtasiye gibi bir sürü giderleri var,

Mesela Arslanköy’ün muhtarı Mersin’de bir toplantı olduğunda giderini cebinden karşılamak durumunda. Bazı yerlerde muhtarlara taşıma ücretsiz, biz konuştuk ama kabul ettiremedik. İstanbul’da otobüs haricinde belediyeye ait her türlü toplu taşıma ücretsiz. Mersin’de bunu yapamadık. Muhtar işi olmadan neden binsin ki otobüse? Kaymakamlıkta evrak oluyor, nüfusa gidip gelmesi gerekiyor. Bir dünya para yani. Sıkıntı vara ama eskiden daha iyiyiz. Ankara sesimizi duydu.

 

MUHTARLAR ÖRGÜTLENİYOR

SORU: Muhtarlar örgütleniyor, sizin de bu sürece katkınız büyük, son durum nedir?

A.GÜLGEN: Akdeniz Muhtarlar Federasyonunun kurucularındanım. Federasyonumuz; Burdur, Antalya, Isparta, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye ve Mersin’de örgütlü. Ben de federasyona 3 yıl başkanlık yaptım.

Bu çok meşakkatli ve zor bir iş, bir de en geniş hizmet sahası bizim federasyonumuzda. Mesela Hatay’dan Burdur bin 100 kilometre. Antalya bize 500 km, ‘Abi siz komşusunuz’ diyorlar. Adana-Mersin gibi sanıyorlar. Bir de burada yol yok. Ankara’ya gider gelirsin Antalya’ya ancak varırsın. Mesela Isparta Burdur bize 700-800 km. Çok meşekatli ve gönüllülük isteyen bir çalışma ama yılmadan sürdürüyoruz.

 

“KONFEDERASYONUN SİZE NE FAYDASI OLDU?”

Bazen soruyorlar ‘Konfederasyonun size ne faydası oldu?’ diye. Bize en büyük faydası şu oldu; benim Türkiye’de tanınmadığım muhtar yok. Artvin’de, İzmir’de bir dünya muhtar tanıdım. Onlar da bizi tanıyor ve Ankara’da sesimize cevap veriyor.

Federasyon olarak ilk toplantımızı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptık. Cumhurbaşkanı bizleri Külliyede ağırladı.

Bu vesile ile belediye başkanlarının da bizlere ilgisi arttı.  Türkiye’de bugün 50 bin muhtar var. Her muhtarın 8’er tane azası olduğu düşünülürse biz 500 bin kişilik güçlü bir aileyiz.

 

“BİZİM MAHALLEYE BİR İŞ YAPILACAKSA BİZE DE SORULSUN”

SORU: Muhtarların elinin güçlendirilmesi adına eleman desteği talebi de öne çıkanlardan. Örneğin özellikle üniversitesi olan kentlerde üniversite öğrencilerinden faydalanılamaz mı? Örneğin kaymakamlık okuyan bir öğrenci, siyasal bilimler okuyan bir öğrenci neden muhtarlıklarda bu deneyimi yaşamasın?

A. GÜLGEN: Partime olarak gelebilir öğrenciler. Bunu yapacak olan yerel yöneticiler. Bazı yerlerde nakdi para verenler var.

Muhtarlıklara kamera koysunlar ve vatandaşın taleplerini buradan dinlesinler. Bu talepleri özellikle belediye başkanlarımız alıp dinlese, halkın istediği nedir diye önemli veriler elde eder. Ben hep diyorum bizim mahalleye bir iş yapılacaksa bize de sorulsun.

 

“YAPILAN ŞEYLERDEN KİMSENİN HABERİ YOK”

SORU: Mersin’de Muhtarlar Daire Başkanlığı da kuruldu. Bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? İstekleriniz duyulur mu?

A. GÜLGEN: Çoğu işlerimizi artık muhtarlar daire başkanlığına söylüyoruz. Aslında muhtarlar daire başkanlığına biraz daha yetki vermeleri lazım bence. Çünkü ellerindeki yetki sınırlı. Biz istiyoruz ki diğer daire başkanlarını aramayalım.

Mesele mahallede bir şey oluyor ama bizim haberimiz yok. Oysa birinci haber verilecek yer muhtarlık. Belki o yapılacak yerden daha öncelikli yerlerimiz var. Mahallemizde sokak numarası değişmiş isim olmuş, nüfustan öğrendik.

Ama seçim arifesinde hep birlikte çalışacağız diyorlar.  Ben hep diyorum Mersin’de büyük işler yapılacaksa bunu burada ki bileşenlerle; ticaret ve sanayi odası, esnaf odaları, sivil toplum örgütleri ve muhtarlara projeyi vermeli, görülerini almalısınız. Şimdi yapılan şeylerden kimsenin haberi yok.

 

“BİZİMLE BU KONUYU KONUŞAN YOK, BİZ SADECE BASINDAN İZLİYORUZ”

SORU: Metroyla ilgili hiç bilgilendirildiniz mi? Toplantıya davet edildiniz mi? Hiç katıldınız mı?

A.GÜLGEN: Katıldığım toplantı oldu ama davet edilmedim, duydum gittim. Bu toplantıda İstiklal Caddesi, Özgür Çocuk Parkı güzergahları anlatıldı. Burada istasyonlar olacakmış ve hatta yerin yaklaşık 25-30 metre altına inecekmişiz. İstiklal Caddesinde ki binaların hepsi riskli, Mersin’de ki ilk binalar oralara kuruldu.

Bizimle bu konuyu konuşan yok, biz sadece basından izliyoruz. Ama bizim mahallemizi ilgilendiren konularda bizden de görüş alınmalı. Ama şimdiye kadar bizi arayıp da ‘senin mahallenden şöyle bir şey yapacağız’ diyen olmadı.

Şuan da biz Akdeniz Belediyesine bağlıyız, belediye başkanımız her hafta Salı ve Cuma günü ekibiyle beraber gelip muhtarlıkları ziyaret ediyor. Ne sorun varsa yerinde görüyor. İyide oluyor çünkü belediye başkanı konuya vakıf oluyor, hemen direktiflerini veriyor, gelip görüyorlar sonra da takip ediyorlar. Biz bunu istiyoruz.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA