“İKLİMSEL TEHLİKEYE KARŞI KOMİSYON KURULMALI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“İKLİMSEL TEHLİKEYE KARŞI KOMİSYON KURULMALI”


 

Günümüzün en önemli sorunlarından olan iklim değişikliğinden en çok Türkiye’nin etkileneceğine dikkat çeken HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, iklimsel tehlikelere karşı kapsamlı bir su politikasını hayata geçirmek için meclisin öncülük edeceği bir araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Türkiye'de bir su politikasının oluşturulmasını meclis gündemine taşıdı.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi verdi. Dr. Rıdvan Turan, Türkiye’de su kaynaklarının tespit edilmesi ve su kaynaklarımızın kapasitesine göre tüketim modellerini oluşturmak ve gelecekteki su talebimizi karşılayacak su politikasını oluşturmak ve uygulamak amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.

Turan’ın önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Su sorunu, kapitalizmin ürettiği bir sorun olarak, kentleşme ve sanayileşmeyle birlikte insanlığın doğayı tahakküm altına almasıyla yakından ilişkili bir sorundur.

Türkiye su kaynakları bakımında yarı kurak bir bölgede yer almaktadır. Su zengini ülkelerde kişi başına düşen yıllık su miktarı 10 bin m3 iken Türkiye’de bu oran bin 350 m3’tür. 2030 yılına kadar Türkiye’de nüfusun yaklaşık 100 milyon olacağı tahmin edilmekte ve kişi başına düşen su miktarı ise yaklaşık bin m3 dolayında olacağı tahmin edilmektedir.

DSİ genel müdürlüğünün yayınladığı verilere göre, Türkiye’nin yıllık su tüketimi 57 milyar m3 olmakla birlikte yaklaşık yüzde 77’si tarımsal sulama amacıyla kullanılmaktadır. Türkiye’nin yaklaşık 24 milyon hektar ekili tarım arazisinin yaklaşık 8,5 milyon hektarında sulanabilir tarım yapılmaktadır. Türkiye sulanabilir tarım alanlarını yüzde 70 oranında açık kanallar aracılığıyla sulamaktadır. Yüzde 28’lik tarım alanı ise kapalı sistem basınçlı sulama sistemleri ile yapılmaktadır. Araştırmalara göre yağmurlama sulamalarda yüzde 35, damla sulamalarda ise yaklaşık yüzde 65 oranında su tasarrufu sağlandığı dikkate alındığında kapalı su sistemlerinin oranı hayli düşük kalmaktadır.

 

EN ÇOK TÜRKİYE ETKİLENECEK!

Günümüzün en önemli sorunlarından birini teşkil eden iklim değişikliğinin Akdeniz havzasındaki yaratacağı olumsuzluklardan etkilenen ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Özellikle son yıllarda düşen yağış miktarındaki azalma yaşanan olumsuzlukları tetikleyecektir. TMO Genel Müdürlüğü’nün Aralık 2020 Fenolojik Değerlendirme Raporu’na göre; ülkemizde yağış ortalaması 2019 Aralık ayında 95,3 mm iken 2020 Aralık ayında 44,7 mm’ye düşmüş, yağışlar geçen yıla göre ülke genelinde yüzde 53 oranında azalmıştır.

Türkiye uzun vadede su konusunda kendi kendine yetebilen bir ülke konumundan çıkacaktır. Suyun olmamasıyla ekili tarım arazileri azalacak ve Türkiye tarımda ithalatçı duruma düşecektir. Türkiye’de suyun ihtiyacı karşılamamasının bütünsel olarak anlamı yaşamın sürdürülebilir olmasını zorlaştırmaktır.

 

İKLİMSEL TEHLİKELERE KARŞI KOMİSYON TALEBİ

Türkiye’nin gelecekte su kıtlığıyla karşılaşmaması için yaşamın bütün alanlarında kapsamlı bir politikaya ihtiyaç vardır. Bu anlamıyla mevcut su tüketim modellerinin iyileştirilerek suyun daha verimli kullanılması için sadece teorik değil aynı zamanda karşılığı olan stratejiler belirlemek gerekmektedir. Türkiye kuraklık risk analizinin yapılarak mevcut su kaynaklarının coğrafi bölgeler arasında eşitsizlik oluşturmaması sağlanmalıdır. Kuraklık konusunda gözlemevi niteliğinde kuraklık risklerini inceleyen kurumsal yapı oluşturmak gerekir. Suyu verimli kullanmak amacıyla teknolojiler hayata geçirilmelidir. Türkiye’de su tasarrufu kültürünün oluşması için kamuoyunu bilgilendirilen çalışmalar yapılmalıdır. Türkiye’de kapitalizmin ürettiği iklimsel çöküntüleri ortadan kaldırmak için acil eylem planı hazırlanmalıdır. Dolayısıyla Türkiye’nin karşı karşıya olduğu iklimsel tehlikelere karşı kapsamlı bir su politikasını hayata geçirmek için meclisin öncülük edeceği bir araştırma komisyonu kurulması ihtiyaçtan öte artık bir zorunluluktur.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA