ANNE-BABALARA UYARI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ANNE-BABALARA UYARI!


 

Pandemi ile çocuklarda uyaran eksikliği şikayetlerinin arttığına dikkat çeken Uzman Psikolog Gizem Göçtü, ebeveynleri en kısa zamanda sosyal mesafeye uygun bir şekilde çocukların başka çocuklar ile oynamasına fırsat tanıması noktasında uyardı!

AYŞENUR ÖNAL

 

Pandemi döneminde çocuklarla kurulan iletişimde çok daha dikkatli olunması için anne-babalara uyarı yapan Uzman Psikolog Gizem Göçtü, çocuklarda uyaran eksikliğinin başladığına dikkat çekti. En kısa zamanda sosyal mesafeye uygun olarak başka çocuklar ile oynaması için fırsat yaratılması gerektiğini belirten Göçtü, “Covid-19’un çocuğun anlayacağı bir dilde anlatmak gerekiyor. Fazla yüklenmemeliyiz onlara, bilmesi gerekenleri bilsinler yeterli” dedi.

 

ANNE-BABALAR DİKKAT!

Göçtü açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;

“Özellikle anneler kaygılıysa ya da babalar böyle kaygılıysa bide küçük yaş gurubundan çocuğunuz varsa çocuklarda uyaran eksiği artmış durumda. Özellikle son bir aydır gelen çocuk o kadar fazla ki ve içim gidiyor. Uyarım eksikliği diye bir şey var. Örneğin anne diyor, oraya dokunma, buraya dokunma, zaten hiçbir yere çıkmak yok. Salon büyüklüğünde bir yerde çocuklar büyüyor. Ve çocukların 0-2 yaş keşfetme yaşı, 2 yaşından sonrası sosyalleşme ve sosyalleşerek çevreden öğrenme yaşı. Bu çocuk ağaç ne bilmiyor, toprak ne bilmiyor, bir kere eli ayağı toprağa değmemiş böylece izole bir şekilde çocuğunu yaşatırsan, çocuk sosyal iletişim ağları kapanıyor. Tek iletişim kurduğu şey annesi ya da babası, onlarda da zaten inanılmaz kaygılı, kendi işleriyle uğraşıyorlar. Evde kimse olmayınca çocuk biriyle paylaşmayı bilmiyor, sohbet etmeyi, sosyalliği bilmiyor. Korkuyor hatta çekiniyor. Terapi odasına giremiyor, göz teması kuramıyor. Tabi ki pandemi var çok dikkat etmemiz gerekiyor ama ne olur bir an önce makul koşullarda çocuğunuza bu uyaran desteği vermeniz gerekiyor. Sosyal mesafe uygun bir şekilde görüşmek gerekiyor. Parka götürmeniz gerekiyor. Kaykaydan kayacak iki başka çocuk görecek.

 

“RUTİNE SADIK KALMAK HEPİMİZİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRACAKTIR”

“Bu nelere sebep olabilir?” sorusunu yanıtlayan Göçtü, “Çocuklara korona virüsü de doğru anlatmak gerekiyor. Nerdeyse bir sene geçti, mutlaka bir açıklama yapılmıştır, çocuklar artık öğrenmiştir ama dikkat edilmesi geren bir şey olarak bazen kaygılı ebeveyn şöyle diyor; ‘bak ölürsün’ böyle olunca çocuk kitlenip kalıyor. Hatta bak babaanneni de öldürürsün diyorlar. Bu çok yanlış. Bunu daha onun anlayabileceği bir dille anlatılması gerekiyor. Fazla yüklenmemeliyiz onlara, bilmesi gerekenleri bilsinler yeterli. Ayrıca rutinde çok önemli ben rutini çok seviyorum. Mesela normalde saat sekizde kalkıp kahvenizi içiyorsanız, pandemiden sonra da kalkıp kahvenizi için. Her gün işe giderken makyajınızı yapıyorsanız, evde çalışırken de lütfen saçınızı yapın, kıyafetlerinizi giyin öyle çalışın. Bunların hepsinin iyileştirici bir etkisi var. Bu rutine sadık kalmak hepimizin hayatını kolaylaştıracaktır” sözlerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA