“TBMM AKKUYU’NUN ZARARLARINI İNCELEMELİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“TBMM AKKUYU’NUN ZARARLARINI İNCELEMELİ”


 

Zemin çatlakları ve patlamalarla gündem gelen Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin zararlarının incelenmesi için TBMM göreve çağrıldı.

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Fatma Kurtulan', Akkuyu NGS'de meydana gelen patlama ve zemin çatlaklarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.

Meclis Araştırması yapılmasını isteyen Kurtulan, “Mersin Akkuyu Nükleer Santral inşaatında reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde üçüncü kez çatlak oluştuğuna ilişkin haberler kamuoyunda büyük tedirginlik ve endişe yaratmıştır. Akkuyu NGS’nin barındırdığı hayati riskin büyüklüğünü ortaya çıkarmak, Akkuyu’nun halihazırda meydana getirdiği zararların, meydana getireceği olası zararların, getireceği karla birlikte değerlendirilmesi ve Akkuyu’nun etki edeceği coğrafyada yaratacağı zararların açığa çıkarılması, olası bir kazada ortaya çıkacak geri dönülmez zararların hesaplanması, Akkuyu’nun yapımının devamının vereceği zararların incelenmesi ve durdurulması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” dedi.

 

AKKUYU’NUN İKİZİ DE SIKLIKLA ARIZAYLA GÜNEDEM GELİYOR

Araştırma önergesinde Rusya’nın tüm nükleer faaliyetlerini yürüten devlet şirketi Rosatom tarafından yapılan santralin yarattığı endişe dikkat çeken Kurtulan, “Sıklıkla arızalarla gündeme gelen Belarus Ostravets Nükleer Santralı’nın VVER 1200 reaktör tipinin ikizi olarak nitelendirilen ve yaratacağı hayati risklerle sıklıkla eleştirilen Akkuyu NGS de inşa aşamasında dahi kurulduğu alanda ikamet eden halkın yaşamını zorlaştırmış, sürekli meydana gelen patlamalarla, çevredeki evleri yaşanmaz hale getirmiştir. Öyle ki bölge sakinlerinin son meydana gelen patlamaların etkisinden korunmak için evdeki eşyaları siper ettikleri ortaya çıkmış, patlamaların şiddeti Kandilli Rasathanesi’nin kayıtlarında da görülmüştür.

 

KİRLİLİK GÜLNAR İLE SINIRLI KALMAYACAK

Türkiye’de, yapım amacı ‘enejide dışa bağımlılığı azaltmak’ olarak açıklanan Akkuyu NGS’nin 2023’te faaliyete başlaması, 2026’da ise bütünen faaliyette olması planlanmakta, santralin Türkiye’nin elektik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unu karşılaması amaçlanmaktadır. Bu sürenin başlangıcına kadar Gülnar ilçesi inşaat sahası olması dolayısıyla kirlenirken, faaliyetin başlamasından sonra kirlilik alanı sadece Gülnar ile sınırlı kalmayacak, Türkiye 60 yıl boyunca nükleer atık deposu olarak kullanılacak, soğutma işlemleri deniz suyuyla yapılacağından Akdeniz sisteminde ısınmadan kaynaklı ciddi sorunlar ortaya çıkacak, herhangi bir kaza olması durumunda da sadece Mersin ili değil, kazanın niteliği ve şiddeti ile orantılı bir alan nükleer kirliliğin etkisi altında kalacaktır.

Bütün bu gerekçelerle Akkuyu NGS’nin barındırdığı hayati riskin büyüklüğünü ortaya çıkarmak, Akkuyu’nun halihazırda meydana getirdiği zararların, meydana getireceği olası zararların, getireceği karla birlikte değerlendirilmesi ve Akkuyu’nun etki edeceği coğrafyada yaratacağı zararların açığa çıkarılması, olası bir kazada ortaya çıkacak geri dönülmez zararların hesaplanması, Akkuyu’nun yapımının devamının vereceği zararların incelenmesi elzemdir” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA