“NOTA GEREK YOK, MEB SINIFTA KALDI” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“NOTA GEREK YOK, MEB SINIFTA KALDI”


 

MEB’in pandemi karnesini gözler önüne seren Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Nota gerek yok, MEB sınıfta kaldı” dedi.

GİZEM EKİCİ

 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2020-2021 eğitim öğretim yılı karnesini yayınladı. Pandemide not vermenin bile gerek olmadığını kaydeden Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Nota gerek yok, MEB sınıfta kaldı” dedi.

Düzenledikleri bir basın açıklaması ile dönemi değerlendirdikleri söyleyen Sümbül, “Deyim yerindeyse MEB’e karne veriyoruz. Bu dönemde önemli tartışmalardan bir tanesi öğrencilere not verilmesi tartışmasıydı. Gündemimizde olan diğer tartışmalardan biri de seçmeli derslerdi. MEB’in aldığı karaların özel okullara, özel kurslara göre dizayn edilmesi pandemi başından beri önemli gündemlerimiz arasında. Biz eğitim ve bilim emekçileri olarak bu kararların örencilerimizden, emekçilerimizden ve halktan yana olmasını istiyoruz. Genel merkezimizin hazırladığı 11 sayfalık detaylı raporumuz var.

 

“MEB SINIFTA KALDI”

Pandemi süreci ile birlikte MEB’in eğitime dair söyledikleri tutarsızlıklarını hayretle izliyoruz. Not vermeye dair her hafta değişen görüşler, okulların açılmasına dair her hafta değişen görüşler ve pandemi sürecinde ortak akılla kararları eğitimin tüm birleşenleri ile almak yerine ‘Ben yaptım, oldu’ mantığıyla yapılması, hatta bazı kararlardan Milli Eğitim Bakanının bile haberinin olmaması eğitimin yaz-boz tahtasına dönüşmesine yol açtı. biz de bu nedenle bu dönem MEB’e hak vermiyoruz, diyoruz ki ‘MEB sınıfta kaldı’. Not vereye hiç gerek yok.

Gerçekten pandemi sürecini yönetemeyen, pandemi sürecinde öğrencilerimizden yana eğitimde fırsat eşitsizliğini azaltacak bir politika izlenmesi gerekirken tam tersi, pandemi eğitimde fırsat eşitsizliğini gittikçe arttıran, imkanları olmayan öğrencilerimizi eğitimden uzaklaştıran, bir yandan aile içi şiddeti, bir yandan çocuk istismarını, pedofiliyi artmasına da yol açan sonuçları var. Toplumda çok argo olarak tabir edilen kadına şiddet açısından da politikaların ne yöne gittiğinin bir göstergesi.

 

“MEB’İ UYARMAMIZA RAĞMEN OKULLARDA ÖNLEMLER ALINMADI”

Biliyorsunuz 21 Eylül’de okullar kademeli bir şekilde açılmaya başlanmıştı. Fakat bütün uyarılarımıza rağmen yaz boyunca MEB’i uyarmamıza rağmen okullarda önlemler alınmadı. MEB’e daha fazla bütçe ayrılmadı, Sağlık Bakanlığı’na ayrılmadığı gibi. Yine bu gündem de okulların ihtiyacı olan personel öğretmen açığı giderilmedi. Çok deneyimli olan ve hiçbir hukuki gerekçesi olmadan işinden ihraç edilen ihraç arkadaşlarımız işlerine geri gönderilmedi. Bu koşullarda başladı eğitim-öğretim yılı ve bir süre sonra okullar tekrar kapanmak zorunda kaldı. Bütün uyarılarımız dinlenmedi ve okullar maalesef kapanmak zorunda kaldı. Şunu belirtelim biz eğitim ve bilim emekçileri olarak yüz yüze eğitimden yanayız. Çünkü yüz yüze eğitim, eğitimde fırsat eşitsizliğini bir nebze olsa girebiliyor. Fakat MEB hem sağlık emekçilerinin, hem bizlerin bütün uyarılarına rağmen okullarda gerekli önlemleri almadan, basit önlemlerle geçiştirilip önümüzdeki dönem tekrar okulları açmak istiyor. Biliyorsunuz geçen hafta MEB, 15 Şubat itibariyle okulların kademeli olarak açılacağını söyledi. 1 gün sonra fikir değiştirip, ağırlıklı olarak okulların açılacağını söyledi.

 

“OKULLARDA TEDBİR ALDINIZ MI? ÖĞRETMENLERİ AŞILADINIZ MI?”

Bu konuda şöyle bir itirazımız var, biz de okulların açılmasını istiyoruz ama şunu soruyoruz;

Okullarda tedbir aldınız mı? Öğretmenleri aşıladınız mı? Aşıladıysanız 28 gün sonra 2’nci aşıyı bekleyecek misiniz? Ki aşılamanın başlamadığını biliyoruz, aşılandıktan 28 gün sonra 2’nci aşı yapılınca öğretmenler bağışıklık kazanacak ve bu koşullarda ancak okullar açılabilir.

O yüzden de MEB’i tekrar uyarıyoruz! Lütfen öğrencilerimizin sağlığı için, eğitim emekçilerimizin sağlığı için, bütün halkın sağlığı için okulların bu koşullarda açılmasında gerekli tedbirlerin alınması ve aşılama elzemdir. bunu yapmadıkça yapacağınız şey okulları bir süre sonra kapatmak olur.

 

“MEB VERDİRMEYE ÇALIŞTIĞI YÜKSEK NOTLA KENDİ EKSİĞİNİ GİDEREMEZ”

Not vermeye dair biliyorsunuz çok yoğun bir tartışma yaşandı. Bizim ve velilerimizin çok yoğun bir tepkisi oldu. Bazı okullarda sınavlar zorlandı ya da öğretmenlere sınav yapılmadan da not verilmesi zorlandı. Buradan geri adım atıldı. Şimdi de performansa dayalı not vermeye ve not işi öğretmenin sırtına yüklenmeye çalışıyor. Bir yandan da bizlere gelen şikayet öğretmenlere baskı yapıldığı ve hepsine 100 verilmesi şeklinde bir mobbingin uygulandığı yönündedir. Bunu asla kabul etmiyoruz. Not öğretmenin kanaatidir, vicdanıdır. Öğretmenin değerlendirmesine bu şekilde müdahale etmek hiç doğru değil. MEB verdirmeye çalıştığı yüksek notla kendi eksiğini gideremez. Kendi hatalarının üzerini örtemez bundan vazgeçmelidir. Bundan sonraki kararları eğitim ve sağlık taraflarıyla bilimsel yol ve yöntemleri esas alarak yapmalıdır.

Yine Anadolu liselerinde kontenjan sayıları oldukça arttırılmaya çalışılıyor, idarecilere baskılar yapılıyor. Ve okuldaki sınıf kapasitesinin çok fazla sınıf girdirilmesi isteniyor. Bu da okulların kaldırabileceği öğrenci sayısından çok fazla öğrencinin kayıt yaptırması demek ve bu da ikili eğitime yol açıyor. Oysa MEB’in tüm okullarda tekli eğitim vermek gibi bir iddiası vardı. Bu ne zıtlılık?

 

“ASLAN PAYI İMAM HATİPLERE VERİLDİ”

Yine MEB’in bütçesinden okullara ayrılan paraya baktığınızda aslan payı imam hatip okullarına ayrılıyor. Bu gerçekten eğitimin gericileşmesi, bütün okulların imam hatipleşmesine ve bir yandan çok fazla imam hatip açılırken fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, meslek lisesi gibi diğer liselerin sayısının az kalması düşük kalmasına ve öğrencilerin buralarda çok sıkışık eğitim öğretime devam etmesine yol açıyor. MEB’in bu politikadan vazgeçmesi gerekiyor. MEB; çağdaş laik, bilimsel, parasız bir eğitim için çaba harcamalı. Eğitim tüm toplumun temel ve vazgeçilmez hakkıdır. Parasız olmalıdır, bilimsel olmalıdır, laik ve demokratik olmalıdır ve anadilde olmalıdır” sözlerine yer verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA