ECZANE TEKNİKERLERİ AŞILANMADI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ECZANE TEKNİKERLERİ AŞILANMADI!


 

Aşılamada öncelikli listede olan eczane teknikerleri listeden açıklama yapılmaksızın çıkarıldı. Bu duruma isyan eden Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, “Neden bu arkadaşlarımız sisteme kaydedilmiyor? Ya da bu arkadaşlarımız sisteme kaydedilmediği halde neden yarın akşam program kapatılıyor?” diye sordu.

AYŞENUR ÖNAL

 

Çin menşeili Sinovac firmasına ait CoronaVac aşısına 14 Ocak tarihinde aşılanma çalışmalarına başlanmıştı. “Süreç 20 Ocak’ta son bulunacak” denmesine rağmen aşılamada öncelik sıralamasında ilk kategoride yer alan eczane teknisyenleri bu listeden son anda çıkarıldı. Eczacı sayısının 2 katı kadar olan eczane teknikerleri, neden yok sayıldıklarını merak ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından bilgileri istenen ama daha sonra öncelik listesinden açıklama yapmadan çıkarılan eczane teknikerleri, 1’nci Aşama aşılamanın bitmesine 1 gün kalan bir çözüm bekliyor.

 

İSİMLER 3 KEZ TEYİT EDİLDİ

Yaşanılan olaya isyan eden Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, bakanlığın isteği doğrultusunda eczane teknikerlerinin adını 3 kere farklı sistemler üzerinden teyit etmelerine rağmen listeden çıkarılmasına anlam veremediklerini kaydetti. Bazı teknikerlere aşı mesajının 15 Ocak’ta geldiğini ama aynı gün akşam listeden çıkarıldıklarını söyleyen Sağır, “Hiçbir tekniker şu an aşı olamıyor. Sağlık Bakanlığı yarın akşam 23.59’da 1’inci aşama A’da bulunan sağlık çalışanlarının aşılanmasının sonlandırılacağını duyurdu. Şimdi bu arkadaşlarımız hala sisteme kaydedilmedi. Şuandan itibaren 1,5 günlük bir süremiz kaldı. Bu arkadaşlarımız sisteme ne zaman tanımlanacak, aşıları ne zaman yapılacak bir muamma.

 

ECZANESİ OLMAYAN ECZACILAR DA YOK SAYILMIŞ!

Mersin’de bin 845 eczane teknikeri ve 941 üyenin olduğuna dikkat çeken Sağır, “Tüm Türkiye’de ise 75-80 bin eczacı teknikeri var. Siz 75 bin eczane teknikerini sisteme tanımlanmasını yapıp, akşam 23.59’a kadar da aşılanmasını nasıl sağlayacaksınız? İşin diğer tarafında ise eczacılara aşı yapılıyor fakat sadece eczanesi olan eczacılara aşı yapılıyor. Benim 941 üyem var, ama 693 eczanem var. Geriye kalan 248 eczacımın eczanesi yok. Bunun nedeni de depoda ya da bir kurumda mesul müdürlük görevi yapabiliyor olabilir, ikinci eczacı olarak çalışıyor olabilir, yardımcı eczacı olarak çalışıyor olabilir. Bu 248 meslektaşım da aşı olamıyor.

A gurubunda olan bu sağlık çalışanları bugün bu saat itibariyle 2 bin 93 kişi hala aşılanma hakkını elde edemedi. Aynı zamanda oda çalışanlarımızda bu hakkın elde edemedi. Benim 11 tane çalışanım var. Onlarda bizler gibi aynı ortamlara maruz kalıyorlar. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bu çalışanlarında aşılanacağını söyledi ama bu arkadaşlarımızın da aşılama hakkı çıkmadı. 2 bin 104 kişilik bir boşluk var. Bunlar nasıl tamamlanacak?” diye sordu.

 

“BU HASTALIKTAN KURTULMAK İÇİN TEK UMUT BU AŞI”

Covid-19 sürecinin başından beri 45 eczacının ve 14 eczane teknikerinin Covid-19’a yenildiğine dikkat çeken Sağır, “Yani aşılanmasını istediğimiz grupların hepsinden ölümler yaşadık. Aşılamanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz, bu hastalıktan kurtulmak adına çok büyük bir çözüm ve çağrı olduğunu hepimiz biliyoruz. Aşılamada en öncelikli dediğiniz kişilere hala aşı yapma yetkisi dahi tanımlamadınız. Bu çok üzücü bir durum ve hemen çözülmesi gerekiyor. Eğer çözmeye niyetleri varsa bu yarın akşam bitecek olan süreci birkaç gün daha bu kişiler için uzatmaları gerekiyor. Tüm Türkiye’de 80 bin kişiden bahsediyoruz. Bugün itibariyle 850 bin aşı yapıldı. Yani bugüne kadar yapılanın 10’da 1’i kadar daha aşı yapılması gerekiyor. Bunu da 1 güne sığdırmaları mümkün değil. Bir an önce bu arkadaşlarımızın sisteme tanımlanması ve aşılanması gerekiyor” sözlerine yer verdi.

 

“SALGININ BAŞINDAN BERİ YALNIZ BIRAKILDIK!”

Sağır açıklamasını şu şekilde sürdürdü; Salgın başından, beri yalnız bırakıldık. Ama bir şekilde hayat devam ediyor deyip üstesinden gelmeye çalıştık ya da kendi imkanlarımızla çözüm üretmeye çalıştık ama şu anki aşı konusu tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren bir konu. Sürecin başından beri herkesin bu hastalıktan korunmakla ilgili tek ümidi aşıydı. Siz aşıyı ülkeye getirdiniz bizi öncelikli guruba dahil ettiniz ama öncelikli gruplarınızı dahi aşıya tanımlamadınız. Burada söz verdiğiniz insan gruplarının aşılmasını yapmak zorundasınız. Buradaki bu aşıdan kaynaklı sorunda bizden değil. 3 kere istedikleri listeyi verdik. biri CD ortamında, diğeri kendi programlarına yüklendi,, en sonda eczacılar birliği üzerinden istediler yine verdik. 3 kez verileri vermiş olmamıza rağmen aşılamanın bitmesine saatler kala bu arkadaşlarımız tanımlı değil.

Yok sayılıyoruz. 3 formül ürettiler 3’üne de uyum sağladık. En son 15 Ocak’ta liste istediler bir daha verdik. Neden geciktiriliyor? Neden bu arkadaşlarımız sisteme kaydedilmiyor? Ya da bu arkadaşlarımız siste kaydedilmediği halde neden yarın akşam program kapatılıyor?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA