‘KENTSEL DÖNÜŞÜM’ HEYECAN YARATTI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM’ HEYECAN YARATTI


 

Kentin en eski yerleşim yerlerinden olan ve bazı mahalleleri riskli alan ilan edilen Akdeniz ilçesinin kentsel dönüşümle yenilenmesi gerektiğine değinen Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen, TOKİ ile süren görüşmelerin de olumlu seyretmesinin heyecan yarattığını aktardı.

HEDİYE EROĞLU-AYŞENUR ÖNAL

 

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Muhtar Ali Gülgen, Mercan TV’de yayınlanan Arka Plan Programına katılarak sorularımızı yanıtladı. Mersin’in en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Akdeniz ilçesinde Kiremithane Mahallesinde muhtarlık yapan Gülgen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan Barış Mahallesi içindeki 37 bin 500 metrekarelik bir alanın ise “riskli alan” ilan edilmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Kendisinin de Barış Mahallesinde uzun yıllar yaşadığını söyleyen Gülgen, bu mahallenin kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu söyledi. Mahalleli ile anlaşılırsa çok güzel bir dönüşüm olacağını kaydeden Gülgen, bölgede TOKİ ile süren görüşmelerin olumlu seyretmesinin heyecan yarattığını aktardı.

 

“TOKİ İLE PAZARLIK YAPTIK”

SORU: İki tane önemli karar çıktı, hem Davultepe Sanayi alanıyla ilgili hem de sizin Barış Mahallelinizle ilgili riskli bölge ilan edildi. Barış Mahallesinin bir bölümü belirlendi, bu ne anlama geliyor?

A.GÜLGEN: Ben Kiremithane’nin muhtarıyım esas doğma büyüme Barış Mahalleliyim, orada bizimde babadan kalma bir yerimiz var. Kentsel dönüşümün ihtiyacı olan bir yer. Hem GMK bulvarına, hem şehrin göbeğine İstiklal Caddesine yakın olan bir yer. Bir de dönüyorsunuz Adliyenin öbür tarafında olan bir yer. Buraya daha önce çağırdılar gittik pazarlık yapmaya TOKİ’yle.

 

AKDENİZLİ HALİNDEN MEMNUN

SORU: Ne zaman başladı TOKİ süreci?

A. GÜRGEN: Bir sene önce başladı. Akdeniz Belediye başkanının önerisiyle başladı. Önce Barış oldu sonra Turgutreis eklendi, sonra Mahmudiye eklendi. Turgutreis’i daha önce riskli alan ilan edildi. Riskli alan deyince bizde önceden bilmiyorduk tam ne olduğunu. Biz depremle ilgili falan sanıyorduk, ama daha çok fakirlerin olduğu bir yer. Her yere 10 lira veriyorsak bunlara 13-15 lira verelim gibi. Şimdi bizim Barış Mahallesinde sorun ne oluyor? Adamın yüz metre kare bir yeri var 4 kat çıkmış, dört kardeş dört dairede oturuyor. TOKİ gelip diyor biz buradan size bir buçuk iki daire verebiliriz. Adam diyor ki biz dört kardeşiz, emekliyiz başka şeyimiz de yok diyor. Bunlar böyle gündeme gelince görüşmeler tıkandı. Belediye başkanımız bizim biraz orada yerimiz vardı diye beni de barış mahalle muhtarı Metinle, Turgut reis muhtarı Ahmet ile Turgut mahmudiye muhtarı fahri beyle beraber oturup konuştuk. Ben dedi ‘Ankara’ya gideceğim, bunun biraz daha arttırılması için elimden geleni yapacağım.’ Gitti uğraştı, geldi. Dün de beni çağırdılar gittik Ankara’dan bir kadın vardı konuştum bizim yere 8,5-9 daire düşüyordu, şimdi gittiğimde 13 dairenin üstüne çıktılar. Yüzde elli gibi bir rakam. Ben orada konuşurken iki üç kişi oradaki kadınla konuşuyorlardı ve herkes memnundu, niye memnundu mesela orada bir kadın 6 dairemiz var bize 4 daire veriyorsunuz. Dedi o iki daireyi alırsanız 156 ayda, ayda bin lira bin lira ödeyeceksiniz. Ne olacak o dört kişi 250 lira verecek kişi başı öbür iki kardeşine daire alacaklar.

 

“DÖNÜŞÜM GÜZEL OLACAK”

SORU: Şuan kazanımlı bir tablo var mı? Değerlendirmek gerekiyor mu?

A.GÜLGEN: Bu son fırsat. Belediye başkanı bir ay bir buçuk ay insanlarla görüşecek, konuşacak eğer anlaşabilirse bu şey çıkacak. Ben büyük olasılıkla da anlaşılabileceğini sanıyorum. Zaten yarısı kiracı orada, ev sahiplerinin durumu biraz düzelince başka yere gitmiş çünkü başka yerde olanaklar daha çok oralar biraz eski kaldı. Barış mahallesinde muhtarlık yapılacak ama mahallede muhtarlık yapılacak bir tane mesken bulamadık. Ortada bir park var, o parkın yeri vatandaşlarındı Kenan İncesoy döneminde, Kenan İncesoy onlardan aldı orayı park yaptı sonra parasını ödediler. Şuan da söylenilene bakılırsa TOKİ zararda, para veriyor ama iki yılda biteceğini söylüyorlar. Büyük ihtimalle de biter çünkü yıkılıp yeni yapılacak. Üç tane bina sekiz katlı, diğerleri altı katlı. Üç tane binada 128 metre karelik onlar üç cepheli, diğer 70-80 kusur civarlarında, binaların altında dükkan olmayacak çünkü çarşı yapılacak, orada her şey olacak. Bir site düşünün sitenin ortası kullanım alanı gibi bir şey. Görünüşe göre güzel olacak bir yer. Biz yapılmasını kabul ediyoruz çünkü yapacak bir şey yok. Burası Mersin’in en eski mahallesi olduğu için, burada variste çok, varisler isteyebilir. Sorun daha da kökleşiyor.

 

“MERSİN İÇİN HER PARTİNİN TAŞIN ALTINA ELİNİ SOKMASI LAZIM”

SORU: Barış Mahallesi’ndeki tarihi binalar ne olacak?

A. GÜLGEN: Bizde tarihi bina yok Mahmudiye’de var, Kiremithane’de var, Turgutreis’de de yok. Onun için oralara yapmak daha kolay. 20 sene önce bizim mahalleye gelmişlerdi bizim orada tescilli bina var adam programı ona göre yapmayı düşünüyordu. Ama şimdi burada tescilli bina yok, riskli alan ilan edilse istese elde koyabilir. Yüzde ellinin üstüne çıkarsa fazla problem kalmaz ama yüzde ellinin altında kalırsa sıkıntı çıkar. O zaman işte konuşuyoruz, aklıselim vatandaşlar var daha öncekinden daha iyi şartlar olunca inşallah olacak, öyle umut ediyoruz. Oda bir örnek olur ondan sonra Turgutreis başlar Mahmudiye başlar, Demirtaş oralarda başlar. Alsancak Mahallesinde derin bu tarafına bakıyorsun bide karşıya bakıyorsun bir tarafta daireler 200 bin TL, diğer tarafta bakıyorsun 500 bin, 1 milyonluk daireler var. Oraya da bir kentsel dönüşüm gelirse insanların yararına olur. Birlikte oturup konuşulunca oluyor böyle şeyler, tek başına oturduğun yerden yaparsan olmaz. Meclise bazen bakıp izliyoruz, tartışmalar var, Allahtan kavga çıkmıyor. Mersin için her partinin taşın altına elini sokması lazım. Ankara’da ki siyaset başka ama mersinin yararına ne varsa, herkesin elbirliğiyle bunu yaparsa, yarın öbür gün o iş olursa her şey Vahap Seçer’e çıkarılacak diye bir şey yok, sende el kaldırmışsan bütün meclis kararıyla diyor yapılmış olur. Bizde diyoruz ki oy birliğiyle yapılsın böyle şeyler. Mersin için iyi şeyler olsun.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA