MERSİN 4’ÜNCÜ SIRADA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN 4’ÜNCÜ SIRADA!


 

Türkiye Silahlı Şiddet Haritası’nı yayınlayan Umut Vakfı’nın raporuna göre, Mersin’in Akdeniz Bölgesi’nde en çok silahlı şiddet vakası yaşanılan 4’üncü il olduğunu açıkladı.

Haber Merkezi

 

Bireysel silahlanma ve bireysel şiddete karşı mücadele eden Umut Vakfı'nın 2020 yılına ait silahlı şiddetle ilgili hazırladığı "Türkiye Silahlı Şiddet Haritası" raporu yayınlandı. Rapora göre 2020 yılında basına yansıyan 3 bin 682 silahlı şiddet olayında; 2 bin 40 kişi öldü, 3 bin 688 kişi de yaralandı.

Koronavirüs salgını ve karantina gölgesinde geçen 2020'de yaşanan 3 bin 682 silahlı şiddetin yüzde 85'i ateşli silahlarla işlendi. Bu silahlı olayların 3 bin 128'inde ateşli silahlar (bin 303'ü tüfek, bin 825'i tabanca), 554'ünde ise kesici ve delici aletler kullanıldı. Karantina, sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı 2020'de silahlı şiddet bir önceki yıla göre arttı.

 

MERSİN 22’NCİ SIRADA!

Lisede en başı İstanbul çekerken, ardından Samsun ve Adana geldi. Listede 22’nci sırada yer alan Mersin’de 53 olayın basına yansıdığı bunlardan 36’sının ölümle sonuçlandığı söylendi.

Virüsün salgını bile durduramadığını söyleyerek liste ile ilgili açıklama yapan Umut Vakfı, şu ifadelere yer verdi;

“Uzun süre evlere kapalı kaldığımız 2020’de bile silahlı şiddet bir önceki yılı aratmadı… Yani silahlar susmadı… Umut Vakfı’nın 2020 yılına ait silahlı şiddetle ilgili hazırladığı rapora göre; yıl içinde yaşanan 3 bin 682 silahlı şiddetin yüzde 85’i ateşli silahlarla işlendi…

2020’ye Covid-19 salgını damgasını vurdu malumunuz. Mart ayından itibaren Yaz’a kadar evlere kapandık önce. Sonra bu zorunlu ev hapsi ekonomi ve turizmdeki durgunluğu azaltmak için kademeli olarak uygulanmaya başlandı. Piyasalar, ekonomi tamamen felç olmasın, diye. Hala da; salgının yayılma hızı sürdüğü için hafta sonları yasakları devrede. Ama önce aylarca, sonra da zaman zaman evlerde kapalı kaldığımız 2020 yılında da silahlı şiddet bir önceki yılı aratmadı. Yani insanlar evlerinde kapalıyken bile şiddet evlerde, sokaklardaydı. Sokağa çıkma yasağına uymayanların çatışmalarını kaydetti zaman zaman kameralar. İnsanlar sokaklarda olmadığı için ‘silahlı şiddet’ azalır, diye düşünmüştük. Ama günü gününe yerel ve ulusal medyada yaptığımız taramanın sonuçları; azalması şöyle dursun 3 bin 623 olayın gerçekleştiği 2019’a göre geçen yıl 59 olayın daha fazla yaşandığını ortaya koydu. Ki; sizler de tanık oldunuz sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde sokaklarda yaşanan olaylara. Yani hazırladığımız ‘Silahlı Şiddet Raporu’na göre; tüm dünyayla birlikte salgın sarmalını yaşadığımız 2020 yılında Türkiye genelinde 3 bin 682 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Bu olaylarda; 2 bin 40 kişi öldü, bir kısmı ağır 3 bin 688 kişi de yaralandı. Hastanelere kaldırılan bu yaralılardan ne kadarının yaşama tutunduğu, ne kadarının vefat ettiği konusunda maalesef bilgi sahibi değiliz. Bu cinayetlerin 3 bin 128’inde ateşli silahlar (bin 303’ü tüfek, bin 825’i tabanca), 554’ünde ise kesici ve delici aletler kullanıldı. Yani cinayetlerin yüzde 85’i ateşli silahlarla işlendi…

 

MERSİN AKDENİZ’DE 4’ÜNCÜ SIRADA!

Bölgelere göre yaşanılan şiddet olaylarını sıralayan vakıf, Akdeniz Bölgesinde 2015 yılına göre yüzde 59 artış olduğunu kaydetti. Vakıf, “Akdeniz Bölgesi’nde geçen yıl 513 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Bu bölgede bir önceki yıl Antalya en çok olayın yaşandığı kent olmuştu. Ancak bu yıl yine Adana 182 olayla birinci sırada. Onu Antalya 137 silahlı şiddet olayıyla izliyor. Bu bölgede Kahramanmaraş’ta da şiddet olaylarında 2020’de ciddi artış gözleniyor. Kentte 61 silahlı şiddet basına yansırken Maraş’ı 53 olayla Mersin, 27 olayla Hatay ve 26 olayla Osmaniye izliyor. Ki bu illerde de olay sayılarında bir önceki yıla göre artışlar dikkat çekiyor. Bölgede Isparta’da 15, Burdur’da da 12 olay yaşandı” açıklamasını da yaptı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA