GERÇEK ENFLASYON, GERÇEK ZAM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GERÇEK ENFLASYON, GERÇEK ZAM!


 

Memura reva görülen ve ‘sefalet ücreti olan’ yüzde 3+3’lük zamma tepki gösteren KESK Mersin Üyeleri, gerçek enflasyon hesaplamasının yapılmasını ve zamları yeni toplu sözleşmeye göre belirlenmesini istedi.

AYŞENUR ÖNAL

 

Memura reva görülen yüzde 7,36’lık maaş zammını kabul etmeyen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Mersin Temsilcileri, her yıl olduğu gibi bu yılda maaş bordrolarını yaktılar. Yıldan yıla artan enflasyonun altında ezilen memur maaşları ile borçlanmadan geçinmenin imkansız olduğuna değinen KESK üyeleri, “Bıçak kemiğe dayandı!” diye hükümete seslendi.

 

“EMEKÇİLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLİYOR”

Zamlar ile ilgili Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklamasını okuyan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Özge Göncü, “Her gün gözümüzü iğneden ipliğe gelen zamlarla açıyor, derinleşen kriz ve pandemi nedeniyle nefes almanın bile zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Gericilik, kutuplaşma, kayyum politikaları,  OHAL uygulamaları,  pandemi, hayat pahalılığı, geçim derdi, işsizlik ve daha saymakla bitmeyecek sorunlar yumağı ile kuşatıldık. Milyonlarca kamu emekçisi, işçi, emekli TÜİK'in yanıltıcı rakamlarıyla, sahte enflasyon verileri ile açlığa mahkum edilmek isteniyor” dedi.

 

“SIRA EMEKÇİLERE GELİNCE ‘KAYNAK YOK’”

Açlık sınırının 2 bin 600 yoksulluk sınırının ise 8 bin 600 TL’yi aştığını söyleyen Göncü, “Sıra emekçilere gelince ‘kaynak yok’ diyorlar. Ama 5'1i çeteye vergi muafiyetleri ve istisnalar adı altında bütçeden devasa paralar aktarırken kaynak sıkıntısı çekmiyorlar. Varlık affı, prim destekleri vb. adlarla sermayeye kaynak bulmakta zorlanmıyorlar. İtibardan tasarruf olmaz diyerek saraya günlük 59 milyon TL bütçe ayırırken işini kaybedene günlük 39 TL'yi reva görüyorlar. İşsizler ordusuna her gün yeni on binler katılırken eş, dost, akrabalarını işe yerleştirmede adeta birbirleriyle yarışıyorlar!” diye tepki gösterdi.

Kamu emekçilerine seslenen Göncü, “Siyasal iktidarın memur kolları gibi faaliyet gösteren sözde konfederasyon ve bağlı sendikaları ise her defasında sahte enflasyon rakamlarının altına imza attıkları, kamu emekçilerinin hiçbir temel sorununu çözmedikleri mutabakatları ‘tarihi başarı’ olarak yutturmaya çalışıyorlar. Sonuçta hangi sendikanın üyesi olursa olsun kaybeden her defasında tüm kamu emekçileri ve emekliler oluyor. Biliyoruz ki, ‘Artık bıçak kemiğe dayandı’ diyorsunuz! Biliyoruz ki, emekçilerin, yoksul halkın daha fazla dayanacak gücü kalmadı. Sendikalı, sendikasız, KESK üyesi olsun ya da olmasın, tüm kamu emekçileri adına çağırıda bulunuyor, kamu emekçilerini hayat pahalılığına, adaletsiz vergi sistemine, yoksulluk, yolsuzluk ve israf düzenine karşı aşağıdaki asgari taleplerimiz etrafında örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz!” dedi.

 

TÜM EMEKÇİLERİN ACİL TALEPLERİ!

Göncü konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

“Çoktan hükmünü yitiren, kamu emekçilerine 2021 yılı için yüzde 3 + yüzde 3 maaş artışı dayatılan ‘toplu sözleşme’ derhal yenilenmeli, yeni toplu sözleşme yapılıncaya dek yaşanan gerçek enflasyon, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak ek zam yapılmalıdır. Bu iki temel talebimize ek olarak;

Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır. Birinci vergi dilimi yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir. Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir. Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır. Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA