KANUN VAR, UYGULAMA YOK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KANUN VAR, UYGULAMA YOK!


 

GİZEM EKİCİ

 

Mersin Cezaevi İzleme Koordinasyonu, kuruluşunu düzenledikleri basın toplantısı ile duyurdu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi’nde gerçekleşen basın açıklamasında açıklama yapan Cezaevi İzleme Koordinasyonu Yürütme Kurulu üyesi Bedri Kuran, cezaevlerindeki hak ihlallerinin pandemi sürecinde arttığını belirtildi.

Her geçen gün cezaevlerinde hak ihlallerinin arttığına dikkat çeken Kuran, “Pandemi sürecinde de yoğun bir şekilde devam etmektedir. Çeşitli kurum ve sivil toplum örgütlerinin gözlem ve raporlarında cezaevlerinde yaşanan tecrit, darp, çıplak arama, gayri insani sürgünler gibi işkence ve kötü muameleler; beslenme ve sağlık haklarına yönelik ihlaller, haberleşme ve sosyal imkanlarının kanuna aykırı kısıtlanması, mahpusların aile ve avukatlarla görüşünün engellenmesi ve sair hak ihlallerinin varlığı gözlemlenmektedir” sözlerine yer verdi.

Kanuni şartlara rağmen çocuklu annelerin infazının durdurulmadığını söyleyen Kuran, “Cezaevi idarelerinin, pandemi sürecini bahane göstererek kanuna aykırı kurum uygulamaları ile mahpusların temel haklarını kısıtladığı ve infaz hukukunun amacını aşacak derecede cezaevi yaşamını çekilmez hale getirdiği gözlemlenmektedir. Yaşanan yoğun hak ihlalleri ile ilgili mahpusların açlık grevine girdikleri, özellikle insan onuruna bağdaşmayan tecrit ve işkence koşullarında infazın sonlanmasını talep ettikleri bilinmektedir. Açlık grevi sırasında mahpusların sağlık durumlarının uygun koşullarda izlenmesi ve temel besin ihtiyaçlarının karşılanması elzemdir.

 

“HAK İHLALLERİ STANDART BİR UYGULAMAYA DÖNÜŞTÜ”

Tüm bu süreçlerin mahpusların beden ve ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi insan onuruna aykırı infaz yasağını ihlal etmektedir. İnsanca yaşama hakkı, kişiye sıkı sıkıya bağlı temel bir haktır. Hiçbir suçun cezası olarak insanlık dışı bir infaz sistemi düşünülemez. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin; mahpusların beden ve ruh sağlığına verdiği zarar, yarattığı toplumsal mağduriyet ve neticesinde meydana gelen hukuki zaafiyet, ihlallerin farklı perspektiflerle izlenmesi ihtiyacını doğurmaktadır. İhlallerin çokluğu, yoğunluğu ve çoğu cezaevinde standart bir uygulamaya dönmüş olması değerlendirildiğinde farklı kurum ve sivil toplum kuruluşu olarak bizlerin bir araya gelmesi zorunluluk arz etmiştir” diye konuştu.

 

MERSİN’DE DERNEKLER HAK İHLALLERİNİN TAKİPÇİSİ OLACAK!

İHD, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Mersin Şubesi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Mersin Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Mersin Şubesi, Mersin Tabip Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği Mersin Şubesi, Halkların Demokratik Kongresi Mersin Meclisi, Halkların Demokratik Partisi Mersin İl Başkanlığı, Mersin Dersimliler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Tevgera Jınen Azad, Görülmüştür Kolektifi, Mersin 78’liler Girişim Derneği ve Mersin Wernicke Korksakofflular ve Eski Mahpuslarla Dayanışma Dernekleri olarak orak açıklama yapıldığını söyleyen Kuran, “Her koşulda insanca ve onurlu bir yaşamı savunduğumuzu, bireyin temel haklarını hedef alan her saldırının bütün insanlığa yöneldiğini kabul ederek, cezaevlerinde yaşanan tüm hak ihlallerinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA