AKKUYU CAZİBESİ İŞTAH KABARTTI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU CAZİBESİ İŞTAH KABARTTI!


 

Akkuyu Nükleer Santrali ve sanayi tesisleri Silifke’ye ilgiyi arttırırken bu durumdan kazançlı çıkmak isteyen belediye, yeni binasını yapmak istediği bölgenin tamamının imar durumunu ticaret ve konut alanı olarak işaretlemek istedi! Ancak teklif Büyükşehir’de CHP’lilere takıldı!

HEDİYE EROĞLU

 

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatının yapımı nedeniyle ilginin arttığı Mersin’in Silifke ilçesinde belediyenin Taşuucu Mahallesi’nde yeni hizmet binası yapımı için imar değişikliği talebi Büyükşehir Meclisini gerdi. MHP’li Silifke Belediyesi yönetimi, yeni yapacağı binanın olduğu bölgeyi ticaret alanı olarak işaretlemek isterken CHP duruma itiraz etti.

Büyükşehir Belediyesi komisyonları Silifke Belediyesi’nin talebine olumlu yanıt verirken CHP’liler karara şerh koydu.

CHP şerh gerekçesinde; yoğunluk artışının 1,5 emsal oranında belirlenmesinin plan bütünlüğünü bozduğunu savunarak, alan içerisindeki parkın kaldırılmak istenmesinin hukuki sorunlara neden olabileceği ve alanın tamamının ticaret alanı olarak düzenlenmesinin uygun olmayacağına değinildi.

 

CHP’NİN 4 TALEBİ KOMİSYONDA KARŞILIK BULMADI

İlk olarak söz CHP’li İmar Komisyonu Üyesi Zekeriya Özgür, planın bütünlüğünü bozmak için şerh koydukları 4 maddenin yerine getirilmesinin planı daha çağdaş şehircilik ilkelerine kavuşturacağını söyledi. Özgür, “Silifke Belediyesi’nin 20 dönümlük bir alanı ar. Buraya belediye binası yapacağını söyledi. Yapmasında bir mahsur yok ancak burayı ticari alan olarak istedi. Çünkü para harcamadan kat karşılığı belediye binası elde etmek avantajlı bir durum. Ama uzun dönemde bakmak lazım ki belediye binaları o kentin simgesidir. Şehircilik ilkesi açından ticari alanla karışık yapılmamalı. Yenişehir’in, Mezitli’nin, Akdeniz’in belediye binalarına bir bakalım bir de Toroslar’ın binasına bakalım.

Biz uzun dönemde belediye binalarının o yörenin simgesi olmasını diliyoruz. Onun için bunun ticaretle karışık yapılmasını istemiyoruz. Hatta belediyeye kolaylık sağlamak adına bu yerin bir kısmını ticaret alanı olarak işaretlemek istediğimizi de ilettik fakat komisyondan alanı tümü için ticaret alanı kararı çıktı ki biz buna karşıyız.

Diğer taraftan planın bir dengesi vardı. Ancak 1,25 yoğunluğu 1,50’ya çıkardılar ki bu da dengenin bozulmasına neden oldu. Yani hem sosyal donatı hem yeşil alan dengesi bozuluyor. Bir de mevzi plan durumu vardı ki, bizim planlama alanımız dışında kalıyordu ki bunu da bu alana dahil ettik. Bunun da 1,50 emsal olması önerildi ki biz buna da karşı çıktık. Bu planlarda yoğunluğun değiştirilmemesi gerektiğini, 100 binlik planlarda da bunun notu olduğunu söyledim. Son olarak park alanının büyük kısmının Pazar yeri yapılmak istenmesine de karşı çıktık. Çünkü bir kısım park olarak düzenlenmiş durumda ama komisyondan tamamı semt pazarı olarak kabul edildi” dedi.

 

KOMİSYON TALEPLERİ MAKUL BULMUŞ!

MHP’li İmar Komisyonu Başkanı Mahmut Tat ise komisyon olarak idarenin taleplerini makul gördüklerini söyleyerek, yapmak istedikleri düzenlemelerin mevzuata aykırılığı bulunmadığını belirtti.

Antalya yolunu üstünde paralelinde açılan 30 metrelik yolun üstündeki kuzey bölümdeki alanda yapılacak planlamada emsalin 1,5 çıkarılmasının gerekçesi şu; 1,5 emsalden ruhsatını alıp, yapılanmasını yapan insanlar var. Hatta 2 ve 0.80 emsal verilen alanlar var. Biz 1,5’a bağlayalım diyerek eşitlik yaptık.

Park alanın semt pazarı olması ile ilgili de 20 dönümlük alanın kenarındaki 5 dönümlük fiilen kullanılan parkın yerinde kalmasına karar verdik. Sadece yolu düz geçirmeye çalıştık.

Söz konusu belediye hizmet alanı olarak görülen 20 dekarlık yer, burası yaklaşık 30-40 yılık belediyeni uhdesinde olan küçük küçük parsellerin kamulaştırılması ile elde edilen bir yer. Burayı ticari alan olarak işaretlersek parası olmayan belediye istediği binayı yapabileceğini iletti. 30-40 yıllık belediyenin kendi uhdesinde bulunan malının belediye hizmet alanı olarak görülen bu parselin ticari alana çevrilmesi gibi farklı tasarruflarda bulunulması talebinin mevzuata aykırı hiçbir tarafı yoktur. Binanın görünümü ile ilgili endişeleri Silifke düşünsün. Biz bu talepleri komisyon olarak uygun gördük” dedi.

 

CHP’YE “SAMİMİYETSİZLİK” SUÇLAMASI

Silifke Belediye Başkanvekili Sadık Altınok da, planla ilgili kendisinin bizzat komisyona durumu anlattığını söyleyerek, “Biz millet menfaatine, kamu yararına olan bir çabadayız. Belediye binası yapacağız ki şehir biraz nefis alsın. Bankaları da oraya götüreceğiz. Arkadaşlarımızı ben biraz samimi olmadığına inanıyorum. Madem benim orayı ticari alan yapmıyoruz bitişiğindeki Büyükşehir Belediyesi’nin otogar alanını neden ticari alan yapıyoruz? Büyükşehir Belediyesi’ne bir şey yokken bize böyle davranılması bizi üzüyor. Bizim burada kesinlikle kendi malımız ile ilgili bir isteğimiz olmuştur. Sadece belediyenin yerleri ile ilgili çabamız var, ilçemiz nefis alsın istiyoruz” dedi.

 

TOLLU’NUN ÇIKIŞINA TAT’TAN TEPKİ

Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu’nun söz alarak teklifin yeniden görüşülmek üzere komisyona iade edilmesini teklif etmesine MHP’li Mahmut Tat’tan tepki geldi. Araya giren Başkan Seçer, Tat’a “Bırakın fikirlerini söylesin” çıkışı ile yanıt verdi.

 

ART NİYET SUÇLAMASI TANSİYON UYÜKSELTİT

Öte yandan MHP’li Altınok’un CHP’lileri samimiyetsizlikle suçlaması üzerine Tuncay Gökçel’den tepki geldi. Belediye binalarının belediye hizmet alanlarına yapılabileceğini, ticari alanlara belediye hizmet binası yapılamayacağını söyleyen CHP’li Gökçel, “Biz komisyonda bunu değerlendirirken plana 30 -40 metre derinliğinde plana ticaret alanı işaretlemişler. Hatta 50 metre olsun dediler daha sonra onu da kabul ettik. Ancak sonrasında ne oldu bilmiyoruz tamamının ticaret alanı yapılması istendi. Ama alanın tamamı ticaret alanı olduğunda orası alışveriş merkezi olur ve Silifke insafını mağdur eder. Burada esas art niyet var. az önce başkan dedi ki ‘arkadaşlarda art niyet arıyorum’, esas başkanda art niyet var o zaman” dedi.

Bunu üzerine Başkanvekili Altınok ayağa kalkarak tepkisini dile getirirken Gökçel’den, “Hayırdır neden ayağa kalkıyorsun, dövecek misin?” tepkisi geldi.

Tansiyonun yükselmesi ile araya Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer girdi.

 

SEÇER’E SAYISAL ÜSTÜNLÜK TEPKİSİ

Ancak tartışmalar Başkan Vahap Seçer’in, “Konu bir ilçenin planları, onun için daha dikkatli davranmak zorundayız. Kişisel bir mesele değil. Ancak burada herkes bizden planların meclisten geçmesini bekliyor çünkü piyasada işler yürümüyor. Burada çekincelerimiz var, bir tartışma açmak için söylemiyorum ama konu 1/5 binlik planlarken bu düzenlemelerden benim haberim yok.

Ama ben yine de iyi niyetli davranacağım ve bir teklifle geleceğim. Çünkü konu Silifke olduğu için. Ben şuanda oylatsam bu reddedilir. Silifke kaybeder.

Sadık başkanın yapacağı belediye binasında değiliz. Bizde ona yardımcı olalım ama önerilerimizi getirelim. Çünkü gelecek belki 50 yıl kullanılacak bu bina. Bunları söylemek hakkımızdır.

Ben bunu komisyona tekrar iade edeceğim. Ancak özellikle yoğunluk artışları konusunda ortaklaşalım.

Bakın ben sayısal çoğunluğu kullanmıyorum. Bunu da bir not alın. Şuanda oyla yapsam bu plan reddedilir. Burada derdiğimiz birbirimize ayar vermek, engel olmak değil konu Silifke ve bu konuyu tekrar komisyonda görüşülmek üzere çekiyorum” dedi.

 

GERİLİM BİTMEK BİLMEDİ

Ancak burada araya giren MHP’li Mehmet Topkara, “O ifadeler hoş değil” diyerek sayısal üstünlük açıklamalarına tepki gösterdi. Seçer ise “Hoş olmayan ne?” derken meclisin tansiyonu yeniden yükseldi.

Burada araya giren Mahmut Tat ise, “Az önce ifade ettiğiniz, ‘sayısal çoğunluk var oysam geçmez’ şeklindeki ifade siz farkında değilsiniz sanki böyle tehditkar bir ifade gibi kullandınız. Olmaz” dedi. Seçer ise doğruları söylediğini savundu. Ancak Tat, “şuanda Covid 19’dan dolayı sayısal eksiklik var. Bunu fırsat bilip de ‘yok şöyle yaparım, böyle yaparım’ şeklinde konuşma olmaz” dedi.

 

TEKLİF KOMİSYONLARA İADE EDİLDİ

Sayısal eksiklik varmış gibi gösterme çabasının gereksiz olduğunu söyleyen MHP’li Mahmut Tat, “Bütünşehir Yasası olmasaydı Silifke Belediyesi bu planı geçirecekti. Başkan ilçesindeki yoğunluktan dolayı Pazar yerini istedi. Hizmet alanı ile ilgili tasarruflarını açıkça belirtti.

Akkuyu Nükleer Santrali ve bölgedeki sanayi yatırımlarından dolayı Silifke ve Taşucu’na içeriden ve dışarıdan muazzam bir talep var. Başkan Silifke’nin arka taraflarına bu insanları götüremeyeceğini, Taşucu’nun batı bölgesinde de Sit alanı olduğu için çivi çakılamadığını, Antalya yolu ile Taşucu’nun üst tarafındaki dar alanda bu planlamayı yapmak isterdi çünkü başka arazisi yok” dedi.

Ancak Başkan Seçer kendisinin konuyla ilgili bilgisi olmadığını söylerken, MHP’li Tat, komisyon üyesi CHP’lilerin konudan haberdar olduğunu aktardı.

Mahmut Tat daha sonra “Silifke Belediye Başkanı bu talepleri yaparken şahsına yapmıyor temsil ettiği halkın talepleri doğrultusunda o bölgedeki gelişim adına konuşuyor. Bu bir ilçenin önümüzdeki süreçte yapılanması ile ilgilidir” dedi.

 

AKKUYU’NUN ETKİSİ HESAPLANDI

CHP’li Zekeriya Özgür ise belediyeye yardımcı olmak istediklerini belirterek, “Burada özellikle belediye binası yapılması noktasında tabi ki parasal zorluk var. Ama sonuçta belediye binaları simgesel binalardır. Ayrıca bu plan yapılırken tüm faktörler gözetildi. Burada bir nükleer santral olduğu onun getireceği göçler gibi detaylar incelendi. Komisyonu yoğunluk arttırması planın dengesini bozuyor. Planın dengesini bozulmamalı biz buna itiraz ettik” dedi.

 

TEKLİF KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ

Başkan Seçer ise yeniden haberdar olmamasını eleştirerek, teklifi tekrar görüşmek üzere komisyona iade etmek istedi. Talep kabul gördü ve teklif ilgili komisyonlara iade edildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA