“ALATA’YA EKSİK DEĞİL TAM KORUMA GELDİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ALATA’YA EKSİK DEĞİL TAM KORUMA GELDİ”


 

Haber Merkezi

 

Rant çevrelerinin, özellikle karayolunun güneyinde kalan kısmının turistik ve yerleşim amaçlı yapılaşmaya açılması için yoğun bir lobi çalışması yaptığı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Kampüsü sahil bandının bazı bölümlerinin koruma altına alınması sonrası kentten alan için ‘bütüncül koruma’ çağrıları yükseldi,

Ancak Mersin Ticaret Borsası’ndan (MTB) Başkanı Ö. Abdullah Özdemir, Alata Araştırma Enstitüsüne ait arazinin tamamına yakın bir kısmının farklı statülerde koruma alanı olarak ilan edildiğini açıklayarak, yanlış bir algının yansıtıldığını savundu.

 

ALAN TAM OLARAK KORUMA ALTINA ALINDI

MTB Başkanı Özdemir, “Denizin içine doğru 15 metre, denizden karaya doğru 100 metre olmak üzere, toplamda 115 metre enindeki sahil bandı, deniz kaplumbağalarının üreme alanı ve kum zambaklarının yaşam alanı olması nedeniyle Hassas Koruma Alanı olarak ilan edildi. Bu kararla birlikte, 83 dekarlık bir alanda, bilimsel araştırmalar haricinde, herhangi bir faaliyette bulunmak neredeyse imkansız hale geldi. Bir başka ifade ile bahsedilen alan tam koruma altına alınmış oldu.

Bu kararın Resmi Gazetede yayımlanmasından sonra, özellikle yerel basınımızda çıkan bazı haber ve yorumlarda, Alata Enstitüsüne ait toplam 2 bin 740 dekar büyüklüğündeki arazinin sadece 83 dekarlık kısmının koruma altına alındığı, geri kalan büyük miktardaki arazinin koruma kapsamında olmadığı şeklinde yanlış bir algının yansıtıldığını gördük.

Aslında gerçek durum oldukça farklıdır.

Sahil bandında yer alan 83 dekarlık alan Hassas Koruma Alanı olarak ilan edilmiştir.

Mersin-Erdemli Yolunun güneyi ile Hassas Koruma Alanı olarak ilan edilen sahil bandı arasında kalan enstitü arazisi Nitelikli Koruma Alanı olarak belirlenmiştir.

Yolun kuzeyinde kalan enstitü arazisinin bir kısmı Sürdürülebilir Koruma Alanı olarak belirlenmiş olup, geri kalan kısmının statüsünün belirlenmesi ile ilgili teknik çalışmalar devam etmektedir.

Görüldüğü gibi, Alata Araştırma Enstitüsüne ait arazinin tamamına yakın bir kısmı farklı statülerde koruma alanı olarak ilan edilmiş durumdadır.

Bazı rant çevreleri, 2000’li yılların başından bu yana Alata Enstitüsüne ait arazilerin özellikle karayolunun güneyinde kalan kısmının turistik ve yerleşim amaçlı yapılaşmaya açılması için yoğun bir lobi çalışması yapıyorlardı.

Mersin Ticaret Borsası olarak, bu tartışmaların başladığı ilk andan itibaren Alata arazilerinin tarımsal ar-ge, eğitim ve üretim amaçlı olarak kullanılması gerektiğini savunduk. Bu alanın kentimiz için adeta bir akciğer konumunda olduğunu belirterek, burayı korumanın genç nesillere ve kentimize karşı borcumuz olduğunu her platformda dile getirdik. 2005 Yılında yaptığımız son derece kapsamlı açıklamalarla, buranın niçin korunması gerektiğini ekonomik, sosyal, çevresel ve beşeri gerekçelerini ortaya koyarak anlatmaya çalıştık. Mücadelemizin bu şekilde olumlu olarak sonuçlanmasından dolayı son derece mutlu olduk” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA